Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESE nostaa kaukolämmön hintaa lähes kahdeksan prosenttia vuodelle 2023 – Sähkön siirtohinta säilyy entisellään

Energiayhtiö esittää korotetun osingon maksamista omistajalleen, eli Mikkelin kaupungille.

Etelä-Savon Energia oy (ESE) tiedotti maanantaina, että yhtiö nostaa kaukolämmön teho- ja energiahintaa vuodenvaihteessa 7,8 prosentilla. Hinnannousu määriteltiin suhteessa inflaation tasoon.

Tiedotteessa todetaan, että yhtä kuukautta kohden hinnankorotus merkitsee kerrostaloasunnolle noin 10 euron, rivitalossa noin 14 euron asuntokohtaista korotusta ja omakotiasunnossa noin 16 euron lisäkustannusta.

Venäjän hyökkäyssodasta ja talouspakotteista aiheutunut tuontiraaka-aineen loppuminen nosti kotimaisen puupohjaisen polttoaineen kysyntää. Sen myötä hinnat nousivat noin 30 prosenttia. Myös polttoaineiden kuljetuskustannukset ja tarvikkeiden hinnat ovat kohonneet.

ESE kompensoi kaukolämmön hinnankorotuksen tarvetta toiminnan tehostamisella sekä tuotetusta sähköstä saaduilla tuloilla.

ESE ei aio nostaa sähkön siirtohintaa ensi vuodelle. Siirtohinta säilyi ilman korotusta myös kuluvan vuoden alussa.

ESE esittää, että yhtiön omistajalle, eli Mikkelin kaupungille maksettaisiin korotettua osinkoa vuodelta 2022. Summa olisi noin 3,6 miljoonaa euroa, jolloin kokonaistuloutus muodostuisi noin 4,3 miljoonaan euroon.

2000-luvulla ESE on tulouttanut omistajalleen lähes 105 miljoonaa euroa nykyrahaan muutettuna.

Kiinteistöliiton hiljattain laatiman Indeksitalo-selvityksen tulokset osoittavat, että Mikkelissä kaukolämmön hinta on noussut kuluvana vuonna 9 prosenttia.

Kaikki kiinteistökustannukset huomioiden Mikkeli paljastui vertailluista kaupungeista Itä-Suomen kalleimmaksi asuinpaikaksi. Muut selvityksessä olleet kaupungit Itä-Suomesta olivat Iisalmi, Joensuu, Varkaus, Kuopio ja Savonlinna.

Tontin kiinteistövero on ainoa kustannus, joka ei ole Mikkelissä Itä-Suomen kallein vertailun kaupungeista. Hintavin tontin kiinteistövero löytyi Kuopiosta.

Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtaja Piia Moilanen totesi liiton tiedotteessa kustannusten kohoamisen olevan nyt rajulla tasolla.

– Energiakriisi vaikuttaa kaukolämmön ja sähkön hintaan. Varsinkin kaukolämmön hinnannousu heiluttaa taloyhtiöiden taloutta, koska kaukolämmön osuus on lähes puolet vertailluista kiinteistökustannuksista.

Valtakunnallisesti vertailtuna kiinteistökustannukset Mikkelissä ovat koko maan toiseksi kalleimmat Helsingin jälkeen. Noin 90 neliömetriä alaltaan olevan asunnon omistajalta menee Mikkelissä vuodessa noin 3 790 euroa kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin.

Uutista muokattu kello 15.50: Tarkennettu yhtiön ilmoitusta hinnankorotusten vaikutuksista. Korotus on asuntokohtainen kuukaudessa, ei asujakohtainen eli esimerkiksi perheen koosta riippuvainen.