Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalainen Joachim Bussian tuli perheensä mukana lomalle Suomeen ja päätyi myöhemmin kieliharjoittelijaksi Mikkeliin – nyt hän kertoo, miten yhteys Suomeen on kestänyt jo 50 vuotta

Joachim Bussian vierailee Mikkelin pääkirjastossa tiistaina.

Eletään vuotta 1972. Monien muiden saksalaisten turistien tapaan Bussianin perhe suuntasi Suomeen. Mökki oli varattu Sulkavalta, heti nykyisten soutukilpailujen starttipaikan vierestä. Melkein neljä viikkoa kestävä loma muutti Joachim Bussianin koko elämän.

Joachim oppi loman aikana laskemaan kolmeen. Kieli oli niin erilainen, ettei enempään ollut mahdollisuutta. Mutta loman jälkeen palattuaan kotikaupunkiinsa Dortmundiin, hän aloitti suomen kielen kurssin. Vuonna 1974 oli seuraava Suomenloma ja sitten ylioppilaana hän osallistui 1976 Helsingin kesäyliopiston kesäkurssille. Se oli kohtalokas: Goethe-Instituutti tarjosi hänelle kieliharjoittelijan paikkaa Mikkelissä.

Hän pakkasi tavaransa ja saapui lokakuussa 1976 Mikkeliin Nuoriso-opistoon, joka vuokrasi hänelle huoneen. Samana syksynä hän tapasi nykyisen vaimonsa, joka on kotoisin Hurissalosta.

Pari vuotta myöhemmin he molemmat lähtivät Helsinkiin, missä alkoi opiskelu Helsingin yliopistossa. Koska yliopisto haki aktiivisesti ulkomaalaisia opiskelijoita, pääsi Bussian suoraan sisään.

Suomen kieli karttui sen verran nopeasti, että hän hankki elantonsa osittain käännöksillä. Ja taas sattumalta hän pääsi Saksan Suomen suurlähetystön kääntäjäksi, myöhemmin myös tulkiksi ja viestintäpäälliköksi. Tästä virasta hän eläköityi pari vuotta sitten.

Bussianilla on paljon kerrottavaa, miten hän näkee Suomen kehittymisen maatalousvaltaisesta kylmän sodan maasta nykyiseen Euroopan kehittyneeseen digitaalimaahan, jossa asuvat onnelliset ihmiset, jotka hakevat nyt Nato-jäsenyyttä.

Esitelmä on suomen- ja saksankielinen ja kaikille avoin. Tilaisuuden järjestää Mikkelin Suomi-Saksa yhdistys.

50 Jahre Finnland – Rückblicke und Ausblicke. Saksalainen Joachim Bussian kertoo 50 vuoden Suomessa olostaan ja työstään ti 20.9. klo 17 Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa.