Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Uusi kaupunginjohtaja ansaitsee mahdollisuuden onnistua

Osaavatko Mikkelin valtuutetut päättää, mitä haluavat? Sitä tässä jännitetään. Kaupunginjohtajan haku on edennyt vaiheeseen, jossa potentiaalisia ehdokkaita on jäljellä vain muutama.

Valtuusto haastatteli viikolla kolme kärkiehdokasta ja sai tiedon heille tehtyjen henkilöarviointien tuloksista.

Mustia hevosia tai haun jatkamista ei enää laajemmin haikailla – saati kaupunginjohtaja Timo Halosen jatkoa, vaikka demarit ja vihreät asiaa mielellään esillä pitävätkin.

Kukaan ehdokkaista ei osoittautunut ylivertaiseksi. Selväksi silti kävi, että ehdokkaista kyllä löytyy henkilöitä, joille vaativan tehtävän voi uskoa.

Myös se käsitys voimistui, että kolmikossa jokaisella on erilaiset vahvuudet. Kunhan valtuusto tietää, mitä haluaa, valinta käy helposti. Aika sitten näyttää, tuliko valittua oikein.

Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska tuntee Mikkelin ihmiset, ongelmat, mahdollisuudetkin. Hänen olisi helppo hypätä liikkuvaan junaan. Patu-säästöohjelmat ja energiaomaisuuden myynnit eivät nimittäin odottele, vaan ratkaisuja pitäisi saada nopeasti.

Jos taas halutaan helposti lähestyttävä, selkeäsanainen isäntä aitan polulle astelemaan ja suuntaa näyttämään, vahvoilla lienee Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen. Hän onnistui valtuuston haastattelussa ja vei illan ainoat aplodit.

Tornion entinen kaupunginjohtaja Timo Nousiainen nousee kärkeen, mikäli perusteena on vain kunta-alan osaaminen ja kokemus. Hän on pyörinyt Mikkeliäkin isommissa kuvioissa taloutta tervehdyttämässä.

Jokaiseen ehdokkaaseen liittyy myös riskinsä. Kinnusella ja Simoskalla ei esimerkiksi ole kokemusta suuren organisaation johtamisesta. Nähtäväksi jää, miten heiltä ehkä onnistuu hyppy isoihin ympyröihin ja ristipaineisiin.

Nousiaisen osalta kysymyksiä saattavat herättää karisma ja kyky innostaa. Poliitikkojen puheissa olen ollut kuulevinani kaipuuta Mooseksen kaltaiseen pelastajaan. Nousiaisen habituksessa on enemmän akateemikkoa kuin massahurmaajaa.

Kun kaupunginjohtaja on saatu valittua, luottamusjohdon seuraava tehtävä on miettiä, miten hänelle varmistetaan mahdollisuus onnistua.

Ilman valtuuston ja etenkin kaupunginhallituksen tukea uusi kaupunginjohtaja ei nimittäin tuo mitään parannusta.

Sellaistakin sopisi yrittää, että hoidettaisiin tämä valinta maaliin rakentavassa hengessä, yhdessä eteenpäin katsoen. Hyvässä lykyssä tällaisesta voisi jopa muodostua uusi mikkeliläinen tapa.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.