Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote muutti kotitalouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen: altistuneen ei tarvitse eristäytyä tai hakeutua testiin, jos oireita ei ole

Pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin mukaan nyt voi palauttaa mieleen toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

Essote on muuttanut perheitä ja kotitalouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen. Uusia ohjeita on tullut niin koronatestauksesta kuin lasten osallistumisesta varhaiskasvatukseen ja koulutoimintaan. Essote kertoo asiasta tiedotteessa.

Uusien suositusten mukaan niiden perheen tai kotitalouden jäsenien, joilla on oireita sekä kotitestillä tai terveydenhuollon testillä osoitettu koronavirustartunta, tulisi pysyä kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Tämä osa suosituksesta on siis säilynyt ennallaan.

Sen sijaan ne perheen tai kotitalouden jäsenet, jotka ovat oireettomia, voivat osallistua varhaiskasvatukseen, kouluopetukseen tai työpaikalla työskentelyyn. Myös suositus testauksesta on lieventynyt: kotitestin tekemiselle tai terveydenhuollon testiin hakeutumiselle ei ole tarvetta, ellei oireita ilmene.

– Jos kontaktien välttäminen ja etätyön tekeminen on oireettomille perheenjäsenille mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, niin se on toki viisas ratkaisu taudin leviämismahdollisuuksien vähentämiseksi, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa tiedotteessa.

Koronavirustartuntojen herkkyyden vuoksi on suositeltavaa, että oireettomat perheen tai talouden jäsenet välttävät lähikontakteja oireisen ja tartunnan saaneen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin osalta Gärdström muistuttaa, että keskeisintä sairauspoissaoloista päätettäessä on lapsen tai nuoren voinnin arviointi. Mieliin pitää palauttaa toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

– Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa. Nyrkkisääntö on se, että jos on kuumeeton ja limaton ja ennen kaikkea jaksaa osallistua koko päivän, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun mennä. Sitä ei satunnainen yskiminen tai aivastaminen estä, Gärdström muistuttaa.

On kuitenkin hyvä pyrkiä selvittämään kotitestillä, onko taustalla koronavirustartunta. Lapset voivat olla hyvinkin lieväoireisia koronatartunnoissaan.

– Siinä vaiheessa, jos tavallisenkin flunssan oireet verottavat yöunia ja jaksamista, on syytä jäädä kotiin lepäämään, Gärdström sanoo.

Lisätietoa koronasta Essoten alueella löytyy täältä.