Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Muuttovoitto on kunnan onnistumisen mittari

Mikkelin seudulla on keskusteltu aika vähän siitä, mikä jatkossa on kuntien ja kaupunkien tehtävä. Sote-uudistus vie vihdoin terveydenhuollon ja vanhusten palvelut niin sanotusti leveämmille hartioille – siis maakuntien vastuulle ja valtion maksettavaksi.

Mitä kunnille jää? Ensinnäkin koulut ja päiväkodit. Toisaalta erilaiset elinvoimaan liittyvät tehtävät maankäytöstä aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan.

Tilastokeskus julkisti juuri elokuun väestötilastot. Etelä-Savosta katsottuna ne ovat jossain määrin lohdulliset, vaikkei juhlan aiheita löydykään.

Viime vuosikymmenen loppupuoli oli maakunnassa karmeaa väestökadon aikaa. Muuttoautojen vuo vei nuoresta päästä ihmisiä etelään ja ruumisautot toisesta päästä hautausmaalle.

Edelleen maakunnassa kuolee paljon enemmän ihmisiä kuin täällä syntyy. Väestömme on vanhempaa kuin muualla Suomessa. Ilahduttavaa tämän vuoden luvuissa on, että muuttajissa virta tuo enemmän maakuntaan kuin vie täältä pois.

Muuttoliikkeen osalta käänne tapahtui jo vuoden 2020 aikana. Viime vuosi oli pitkiin pitkiin aikoihin ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin Etelä-Savo jäi muutossa voitolle.

Myös tästä vuodesta tulee selvästi positiivinen, ellei jotain aivan erityistä tapahdu. Muuttovoiton osalta huojentavaa on erityisesti Mikkelin nousu. Vielä pari vuotta sitten maakunnan ykköskaupunki oli iso menettäjä. Nyt pääosa maakunnan muuttovoitosta kohdistuu juuri Mikkeliin.

Viime vuonna muuttobuumi osui Savonlinnaan. Tänä vuonna siellä on ollut rauhallisempaa.

Muuttovoitosta huolimatta kokonaisväkimäärä Etelä-Savossa laskee. Kun syntyvät ikäluokat vain pienenevät, tätä on vaikea kääntää. Käytännössä ainoa lääke tähän on nuorten muuttajien houkuttelu maakuntaan ja samaan aikaan sellainen pitovoima, jolla nuoret saadaan pysymään.

Tässä päästään takaisin kuntien tehtäviin. Jos ja kun Mikkeli, Juva, Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki ja muut maakunnan kunnat haluavat vaikuttaa väestökehitykseensä, on hyvä tiedostaa, että keskeiset ratkaisukeinot ovat omissa käsissä.

Toimivat palvelut ja hyvät työmahdollisuudet ovat keskeisiä asioita, kun ihmiset päättävät, missä haluavat asua. Kun tähän asti kuntien resurssit ja huomio ovat menneet liian paljon sote-velvoitteista selviämiseen, nyt on parempi mahdollisuus miettiä itse, mihin haluaa panostaa.

Kun puhutaan elinvoimasta, juuri väestökehitys ja muuttovoitto ovat keskeisiä mittareita.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.