Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mikkelin uusi kaupunginjohtaja sai vahvan tuen

Janne Kinnunen valittiin maanantaina Mikkelin kaupunginjohtajaksi selvin numeroin. 41 valtuutettua 51:stä äänesti vaalin ensimmäisellä kierroksella Kinnusta. Lopulta kaksi muuta ehdokasta keräsivät vain muutamia ääniä kumpikin.

Tulos on vahva mandaatti viran hoitoon. Kun suurimmat puolueet seisovat hyvin yksimielisesti valinnan takana, usko siihen kasvaa, että uusi kaupunginjohtaja voi tulevaisuudessakin löytää valtuustosta tukea työlleen.

Prosessille kaupunginjohtajan vaihtamiseksi ei kokonaisuutena voi antaa suuria tyylipisteitä. Viimeinen vaihe valtuustossa sujui kuitenkin hyvässä hengessä.

Kolmen papereiden perusteella varsin tasavahvan ehdokkaan joukosta Kinnunen nousi ykköseksi lähinnä persoonansa voimin. Valtuusto halusi helposti lähestyttävän ja selkeästi viestivän johtajan.

Kinnunen on työskennellyt pitkään kaupunginjohtajana kotiseudullaan Viitasaarella, ja viranhoidosta on kuulunut lähinnä hyvää. Mikkelissä Kinnunen aloittanee vielä tänä vuonna.

Kinnunen on kokenut kunta-alan osaaja. Pitkää sisäänajokautta ei siis tarvita, vaikka kaupungin koko muuttuukin mittaluokkaa suuremmaksi.

Myös mikkeliläisessä toimintaympäristössä – ja etenkin -kulttuurissa – voi olla totuteltavaa. Tuskinpa Viitasaaren valtuustossa esimerkiksi maanantaisen mikkeliläisen energiafarssin kaltaisia kansankomedioita on näytelty.

Mikkelin päätöksenteossa moni asia on tällä hetkellä jossain määrin sekaisin. Uudella kaupunginjohtajalla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässään ja sysiä muutosta eteenpäin.

Edellytyksenä kuitenkin on, että yhteistyö ja työnjako poliittisen päätöksenteon kanssa sujuvat nykyistä selvästi paremmin. Johtajanvaihdos on kaikille osapuolille mahdollisuus parempaan.

Vaikka juuri nyt Mikkelissä näyttää vähän synkältä, sekin on syytä todeta, että monet asiat liikkuvat jo oikeaan suuntaan. Sote-uudistus toteutuu vuodenvaiheessa ja sen myötä talouden ennakoitavuus paranee. Muuttotappio on kääntynyt voitoksi. Verotulotkin ovat kehittyneet ennakoitua paremmin.

Jopa kaupungin alijäämien kattaminen energiaomistuksia myymällä nytkähtelee kohti päätöstä, vaikka taas yksi aikalisä maanantaina otettiinkin.

Tulevaisuuden kannalta isoin asia on silti poliittisen kulttuurin muutos. Hyvällä tahdolla siinäkin voi jo nähdä oireita paremmasta.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.