Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote ei myy sairaalakiinteistöjään – Salaiseksi julistetut ostotarjoukset olivat liian pieniä, kun toiveena oli 170 miljoonan euron kaupat

Kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen siirtyy eläkkeelle joulukuun alussa.

Essote ei myy Mikkelin keskussairaalan kiinteistöjään sijoittajille. Maaliskuussa liikkeelle laitetun myyntiprosessin tavoitteena oli saada kiinteistöistä mahdollisimman suuri myyntivoitto sekä vuokrasopimus toiminnan jatkumiselle samoissa tiloissa mahdollisimman edullisilla ehdoilla. Näin Essoten viimeisen toimintavuoden tulosta olisi saatu korjattua parempaan suuntaan ja samalla hyvinvointialueen tulevia kiinteistökuluja alennettua.

Essoten torstaina kokoontunut hallitus päätti, ettei kiinteistöjen myyntiä jatketa.

Määräaikaan 12.9. mennessä kiinteistöistä saatiin kolme ostotarjousta. Tarjousten tekijät ja tarjousten sisällöt on määritelty salaisiksi.

– Jotta kiinteistöjen myynnistä olisi pitkäjänteistä hyötyä, tulisi ostotarjouksen ylittää tasearvot. Tätä tavoitetta ei saavutettu, joten ei ole edellytyksiä jatkaa kiinteistöjen myyntiprosessia tämän pidemmälle, Essoten talousjohtaja Vesa Vestala kertoo tiedotteessa.

Keskussairaalan alueen rakennusten yhteenlaskettu tasearvo on lähes 156 miljoonaa euroa. Alustavissa arvioissa lähdettiin siitä, että myyntihinta voisi olla noin 170 miljoonaa euroa. Näin suuria summia sijoittajat eivät siis olleet valmiita maksamaan.

Hallitus totesi tilanteen tarjousten perusteella selkeäksi ja päätti, ettei kiinteistöjen myyntiä jatketa. Asia esitetään valtuustolle.

Myyntihankkeen kaaduttua kiinteistöt siirtyvät vuoden vaihteessa Essotelta hyvinvointialueen omistukseen. Mikäli myynti olisi toteutunut, olisi hyvinvointialue tullut tiloihin vuokralaiseksi.

Risto Kortelainen siirtyy eläkkeelle

Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen on jättänyt hallitukselle irtisanoutumisilmoituksen. Kortelainen siirtyy joulukuun alusta alkaen eläkkeelle 65-vuotiaana.

– Olen jo aiemmin ilmoittanut, etten aio jatkaa työuraani vuodenvaihteen yli Etelä-Savon hyvinvointialueelle, Kortelainen kertoo tiedotteessa.

Hän jatkaa virassaan marraskuun loppuun asti. Essoten toiminta organisaationa päättyy vuoden lopussa, kun 1.1.2023 alkaen alueen sote-palveluiden järjestämisestä vastaa Etelä-Savon hyvinvointialue, kutsumanimeltään Eloisa.

– Kuusi vuotta kuntayhtymän johdossa ovat olleet ammatillisesti erittäin antoisia ja samalla sangen vaativia. Essoten ensimmäisenä ja myös viimeisenä johtajana voin olla luottavaisella mielellä, kun Eloisa aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta johdossaan uusia voimia. Kunta- ja sote-virkatyössä olen ollut vuodesta 1981. Nyt on hyvä ja oikea aika kääntää uusi lehti, Kortelainen päättää.

Talousarvioennuste edelleen synkkä

Essoten tuorein talousennuste tammi-elokuulta on hieman parempi kuin heinäkuun lopun vastaava ennuste, mutta edelleen varsin synkkä.

Vuoden 2022 tuloksen arvioidaan olevan 28,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Pientä parannusta heinäkuun tilanteen jälkeen on tullut asiakasmaksujen ennusteen kohentumisesta.

Essoten jäsenkunnat ovat saaneet valtion koronakustannuskorvauksia viime vuodelta odotusten mukaisesti. Yhteensä jäsenkunnat saavat korvauksia valtiolta yli kymmenen miljoonaa euroa. Tästä suurin osa, reilut yhdeksän miljoonaa euroa, kohdistuu Mikkelin kaupungille.