Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten influenssarokotukset alkavat kuun vaihteessa – Koronatapaukset jälleen kasvussa

Essote suosittaa influenssarokotteen ja mahdollisen koronarokotteen tehosteannoksen ottamista samalla käynnillä.

Kausi-influenssan rokotukset alkavat Essoten alueella lokakuun lopussa. Maksuttoman influenssarokotteen saavat viime vuosilta tutut kohderyhmät. Suurimmat ryhmät ovat kaikki yli 65-vuotiaat sekä alle 7-vuotiaat vähintään puolen vuoden ikäisenä.

– Olemme aloittaneet influenssarokotukset jo potilastyötä tekevälle henkilökunnallemme. Nyt lokakuun aikana saamme rokotteita lisää ja sitten voimme aloittaa väestön rokottamisen laajamittaisesti, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo tiedotteessa.

Ajanvaraukselliset influenssarokotukset aloitetaan maanantaina 31. lokakuuta. Ajan varaaminen on mahdollista jo 17.10. alkaen.

Nettiajanvarausjärjestelmä ei edellytä tunnistautumista. Ajanvaraus löytyy Essoten nettisivuilta.

Myös neuvolat rokottavat

Rokotuspisteinä toimivat Essoten koronarokotuspisteet kaikissa Essoten alueen kunnissa, Hirvensalmella, Kangasniemellä, Juvalla, Mikkelissä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla ja Puumalassa.

Lisäksi Essoten neuvoloissa rokotetaan alle 7-vuotiaita ja heidän muun ikäisiä perheenjäseniään, jos he kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin. Neuvoloissa rokotukset alkavat 12. marraskuuta alkaen. Neuvoloihin on oma ajanvarauskanava netissä. Neuvoloihin odotetaan saatavan rajoitetusti myös nenäsumutteena annettavia influenssarokotteita.

Koronarokotteen tehoste ja influenssarokote samalla kertaa

THL:n suosituksen mukaan myös Essote suosittaa influenssarokotteen ja mahdollisen koronarokotteen tehosteannoksen ottamista samalla käynnillä.

– Näin saamme hyödynnettyä rajallisen rokotuskapasiteettimme mahdollisimman tehokkaasti. Kansalaisillekin hyvän rokotussuojan varmistaminen olisi näin mahdollisimman vaivatonta, Gärdström toteaa.

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannos voi olla kolmas tai neljäs rokote edellä mainittujen ehtojen täyttyessä. Sairastettua koronatautia ei lasketa tässä yhteydessä enää koronarokotuskerraksi.

Koronaa ja muita viruksia liikkeellä

Etelä-Savon alueella jyllää nyt useita virustauteja. Influenssaakin on jo todettu, mutta vain yksittäin.

– Nyt on liikkeellä adenovirusta, enterovirusta, rhinovirusta ja muita hengitystietulehduksia aiheuttavia tauteja, Gärdström taustoittaa.

Myös koronaa on liikkeellä. Essotella hoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut jälleen lähelle kahtakymmentä ja varmistetut tartuntamäärät ovat nousussa.

Viime viikolla varmistettuja tartuntoja oli 347, eli sata enemmän kuin edeltävällä viikolla.

– Koronan esiintyvyys on kasvanut tasaisesti jo kuukauden ajan. Se sopii viilentyneisiin ja kosteihin keleihin. Näköpiirissä ei ole kasvun taittumista, ja se on hieman huolestuttavaa. Rokotuskattavuus on onneksi korkealla eikä tehohoidossa ole potilaita kuin ajoittain, Gärdström jatkaa.