Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäen Poleenissa kunnioitetaan Aila Meriluodon elämää ja teoksia

Koronan takia kaksi vuotta sitten peruuntunut esitys nähdään nyt päivitettynä versiona.

Pieksämäen tunnetuin ja merkittävin kirjailija-runoilija Aila Meriluoto kuoli kolme vuotta sitten 21. lokakuuta vuonna 2019.

Hänen muistokseen oli suunniteltu ja valmiiksi valmisteltu kirjallinen iltapäivä, joka oli tarkoitus järjestää 14. maaliskuuta vuonna 2020. Kirjallinen iltapäivä kuitenkin kaatui koronaan vain päivää ennen esitystä, kun kulttuurikeskus Poleeni suljettiin.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Virpi Haatainen ja näyttelijä Ella Pyhältö olivat luoneet Aila Meriluodon tuotantoa ja elämää kuvaavan esityksen, joka nähdään päivitettynä kulttuurikeskus Poleenissa tulevana perjantaina, Aila Meriluodon kuolinpäivänä 21. lokakuuta kello 17 alkaen.

Näyttelijä ja lausuja Ella Pyhältö on lukuisia kertoja aiemminkin esiintynyt Pieksämäellä ja liittyi vuonna 2002 kirjallisuustapahtuma Sylvi-symposiumin tuotantoryhmään. Hän on esittänyt Sylvi Kekkosta kahdessa näytelmässä, lausunut runoja Pieksämäen historian juhlatilaisuuksissa ja Sylvin päivän tapahtumissa.

Oman lisänsä tuovat iltaan laulaja Eilamaria Leskinen ja pianisti Andra Kaus. He esittävät Aila Meriluodon sävelletyn esikoisteoksen nimikkorunon Lasimaalaus (1946), jonka Tauno Marttinen on säveltänyt.

Aila Meriluoto oli leimallisesti pieksämäkeläinen kirjailija. Hän syntyi, kävi koulunsa ja eli avioliittonsa ensimmäiset vuodet Lauri Viidan kanssa Pieksämäellä. Aktiivinen yhteydenpito synnyinseutuun jatkui läpi elämän.

Pieksämäen aikoja muistellaan myös hänen kirjoissaan. Teos Mekko meni taululle kuvaa pelkästään hänen nuoruusmuistojaan kotitalossa Keskuskadun varrella.

Meriluodon tuotanto on valtakunnallisesti tunnettua ja usein siteerattua Lasimaalauksesta aina vuonna 2002 ilmestyneeseen Kimeä metsä -kokoelmaan saakka. Omakohtaisen Miehen muotoisen aukon hän julkaisi miehensä kuoleman jälkeen.

Viimeisinpä kirjana on juuri julkaistut päiväkirjat vuosilta 2008–2010, Anna-Liisa Haavikon toimittama päiväkirjateos En minä vielä pääty.

Aila Meriluoto muistetaan tuttuna näkynä Pieksämäen katukuvassa viimeisten vuosikymmenien aikana. Kesämökki Pyhityn rannalla toi kirjailijan usein koko kesäksi Pieksämäelle aina vanhemmalle iälle asti.

Aila Meriluoto menehtyi 95-vuotiaana lokakuussa 2019. Hänen tuhkansa laskettiin Hiekkapuron sukuhautaan kesällä 2020.

Aila Meriluoto – runot ja muisto kulttuurikeskus Poleenissa perjantaina 21. lokakuuta kello 17.