Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonsolmuun ja Pieksämäen Säästökeskuksen konkurssiin kytkeytyvän liikemies Kalle Kroonin asuntobisnekset ulottuvat myös Viroon

Kiinteistöosakeyhtiöt joutuvat ongelmiin, kun maksut jätetään maksamatta.

Suomessa kiinteistökaupoillaan hämmennystä herättäneen liikemies Kalle Kroonin toimintatavat aiheuttavat ongelmia myös Virossa. STT kirjoitti lokakuun alkupuolella Kroonin kysymyksiä herättävistä liiketoimista.

Kroon on yritystensä kautta ostanut Suomesta kiinteistöjä useista kaupungeista pikkurahalla ja sitten laiminlyönyt kaupoista seuraavat velvoitteet, kuten laskujen maksun. Asukkaille ja kiinteistöissä vuokralla oleville toimijoille ja kunnille toiminta on aiheuttanut päänvaivaa muun muassa Pieksämäellä, Kouvolassa ja Kristiinankaupungissa.

Toiminnan motiivi on jäänyt epäselväksi. Kalle Kroon on kieltäytynyt antamasta STT:lle haastattelua. Helsingin Sanomille hän on vakuuttanut tarkoitusperiensä laillisuutta. STT kertoo Kroonin toimista nimellä, koska hänen liiketoimiinsa liittyy laajoja epäselvyyksiä, jotka vaikuttavat monien ihmisten elämään eri maissa.

Suomesta tuttu toimintamalli käytössä myös Virossa

Nyt myös virolainen media on herännyt seuraamaan Kroonin toimia. Eesti Päevalehtin mukaan Kroon on ostanut Virosta vuodesta 2003 lähtien kymmeniä kiinteistöjä, useimmiten pilkkahintaan – ja jättänyt niiden maksut maksamatta. Erään kiinteistöosakeyhtiön isännöitsijän Lilia Birjukin mukaan asukkaat ovat kokeneet joutuneensa huijareiden panttivangeiksi. Lehden mukaan sekä Kalle Kroon yksityishenkilönä että lukuisat hänen yrityksensä ovat massiivisissa veloissa ja ulosotossa.

STT on niin ikään tutkinut Kroonin toimia Virossa. Suomen yritysrekisterin mukaan Kalle Kroon on Suomen kansalainen. Hänen puolisonsa ja yhtiökumppaninsa Alla Kroon on Venäjän kansalainen. Viron yritysrekisteristä heiltä löytyy myös virolaiset henkilötunnukset. Tämä tarkoittaa, että heillä on joko pysyvä oleskelulupa Virossa tai niin kutsuttu e-asuinpaikka. E-asuinpaikka antaa laajat oikeudet valtion sähköisiin palveluihin, esimerkiksi yrityksen perustamiseen.

Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Matti Ylönen on tutkinut Viron e-asuinpaikkajärjestelmää. Se otettiin käyttöön 2014. Ylösen mukaan järjestelmä siivitti ulkomaalaistaustaisten yritysten määrän nopeaan kasvuun.

– Yritysrekisterissä on älytön määrä firmoja, joilla ei ole mitään toimintaa, Ylönen sanoo.

Yritysten suuri määrä tekee niiden valvomisesta hankalaa.

– Ei ole kunnon sanktioita siitä, jos tilinpäätöksiä tai muita raportteja ei jätetä. Valvonta voi olla hyvin jälkijättöistä ja sattumanvaraista, Ylönen selittää.

Yhtiökumppanina kuollut venäläinen

Eesti Päevaleht kertoi ensimmäisenä, että yksi Kalle Kroonin virolaisten yritysten yhtiökumppaneista on venäläinen Aleksei Milkov. STT:n selvityksen mukaan Milkov on osaomistaja kolmessa Kalle Kroonin yrityksessä. Yritysten papereita ei ole toimitettu yritysrekisteriin vuoden 2017 jälkeen.

Erikoisen tilanteesta tekee se, että venäläisen median mukaan Milkov kuoli vuonna 2020. Hän oli tuolloin syytettynä energiakauppoihin liittyvästä petoksesta, rahanpesusta ja tahallisesta konkurssin aiheuttamisesta.

Matti Ylönen arvioi, että sattumanvarainen valvonta voi mahdollisesti selittää, miksi yritysrekistereistä löytyy kuolleita henkilöitä.

Suomessa Kroonia vastaan on syksyn aikana laitettu vireille useita asioita Kymenlaakson käräjäoikeuteen. Niiden käsittely on kuitenkin jumissa. Käräjäoikeudesta kerrotaan STT:lle, että ongelmaksi on koitunut se, ettei haastemies ole onnistunut tavoittamaan Kroonia.

Lue myös:

Vandaalien armoille jätetyn Hotelli Savonsolmun aika on käymässä vähiin – Perinteikästä hotellia uhkaa todennäköisesti purkaminen

Kouvolan entinen Anttilan talo joutui ongelmiin – Pääomistaja ei ole maksanut vastikkeita

Savonsolmun omistajana tunnetun yrityksen maksamatta jättämät yhtiövastikkeet ajoivat Kiinteistö Oy Pieksämäen Säästökeskuksen konkurssiin

Pieksämäen Savonsolmun saaga käy yhä utuisemmaksi – Korjaustyöt eivät etene