Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnat ovat taas korkealla Essoten alueella – Hans Gärdström: "Ilmat ovat olleet otolliset tartunnoille"

Kausi-influenssan huippu on edessä vajaan kuukauden päästä. Rokotetta on vielä saatavilla.

Viime viikolla Essotessa kirjattiin 490 varmistettua uutta koronatartuntaa. Tartuntamäärä on korkein useamman viime kuukauden aikana.

– Ilmat ovat olleet otolliset koronatartunnoille. Kosteassa ilmamassassa virus leviää helposti, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä on tasoittunut noin kuukauden takaisesta. Tällä hetkellä teholla on yksi potilas, erikoissairaanhoidossa neljä ja perusterveydenhuollossa kaikkiaan 18 potilasta.

– Tilanne muuttui reilu kuukausi sitten. Nyt sairaalaan joudutaan koronan vuoksi. Ei niin, että korona olisi liitännäissairaus, kuten syksyn alussa, Gärdström kuvailee asiaa.

Hengitysvaikeudet ja yleisvoinnin romahtaminen ovat usein syynä sairaalahoitoon hakeutumisessa. Kova kuume on tyypillinen oire koronatartunnan saaneella.

– Yksinkertaisesti tulee vuorokauden sisällä niin voimaton olo, että jalat eivät oikein kanna.

Syksyjen perusvitsaus, influenssaepidemia, ei vielä ole saavuttanut Essoten aluetta laajamittaisesti. Etenkin ikäihmisillä kausi-influenssa voi aiheuttaa nopean yleistilan heikkenemisen.

Olen kiinnittänyt huomiota siihen, ettei hengityssuojaimia enää juuri käytetä.

Hans Gärdström

– Tässä on ollut jokunen viikko sellaista, että meille on tullut yksittäisiä potilaita, mutta tartunnat eivät vielä ole lähteneet laajenemaan.

Gärdström arvioi influenssaryöpyn osuvan Etelä-Savoon 3–4 viikon kuluttua.

– Yksi teoria on, että kun koronaa on edelleen paljon, voi influenssavirus jäädä vähän sen jalkoihin.

Tänä vuonna influenssarokotteen pitäisi tehota hyvin oletettuun viruskantaan. Rokote on myös kelvannut, ja sen menekki ollut suurta.

– Rokotetta on vielä jäljellä, rokotuksen ehtii hyvin vielä ottaa, Gärdström kannustaa.

Päätöksiä koronan tehosterokotusten laajentamisesta alle 65-vuotiaisiin tehdään Itä-Suomen alueella yhteisesti.

– Ministeriöltä on tullut ohjauskirje asiasta. Ensi viikolla pidämme palaveria ja pohdimme, mikä on oikea linjaus, Gärdström sanoo.

– Itse olen sillä kannalla, että kaikkien päätösten pitäisi perustua tutkittuun tietoon. On tärkeää, että rokotteen hyöty voidaan todentaa suuremmaksi kuin sen mahdollinen haitta.

Koronatyötä Essotessa jatketaan nykylinjauksilla myös ensi vuonna. Se tarkoittaa esimerkiksi, että covid19-kiireapulaisia palkataan edelleen.

– Olemme odottaneet valtion koronastrategiaa, ja sen mukaan ensi kesään asti jatkettaisiin entisillä ohjeistuksilla.

Jo kertaalleen opittu suojautuminen mahdolliselta koronatartunnalta on viime aikoina jäänyt hyvin vähiin.

– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, ettei hengityssuojaimia enää juuri käytetä, vaikka olisi minkälainen väentungos ympärillä, Gärdström sanoo.

Hän muistuttaa, että koronavirus ei ole kadonnut minnekään.

– Ikävä sota on varmasti siirtänyt ihmisten ajatuksia muualle, mutta korona ei ole todellakaan hävinnyt minnekään.

Koronavirusepidemian aikana Suomessa on todettu reilut 1,3 miljoonaa tautitapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartunnan saaneista noin seitsemän tuhatta on menehtynyt koronaan.