Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläinen Ilona Pelli, 16, lähti lukioon Ilomantsiin asti painettujen oppikirjojen perässä – Kämppiksenä on samanikäinen serkku, asunto vuokrattiin Raimo-ukilta

Tytöistä on mukavampi lukea läksynsä kirjasta kuin tuijotella päivät pitkät läppäriä. Myös ruokansa serkukset laittavat itse.

Lahdesta kotoisin oleva Emmi Riissanen, 16, ja mikkeliläinen Ilona Pelli, 16, muuttivat syksyllä kahdestaan Ilomantsiin opiskellakseen Ilomantsin lukiossa.

He hommasivat itselleen vuokra-asunnon ja opiskelevat nyt lukion ensimmäisellä luokalla Ilomantsissa.

– Ensimmäisenä koulupäivänä emme tunteneet luokkatovereistamme ketään. Eka päivä oli jännittävä, mutta aika nopeasti pääsimme porukkaan sisälle, tytöt kertovat.

Ilomantsissa opiskelee lukion ensimmäisellä luokalla 11 oppilasta: yhdeksän tyttöä ja kaksi poikaa. Koko lukiossa on yhteensä 31 oppilasta.

Vaikka tyttöjen kodit ovat eri kaupungeissa, he kertovat tunteneensa toisensa vauvasta asti.

Serkukset ovat tavanneet toisiaan usein Ilomantsin mummolassa käydessään.

– Jo pienenä ollessamme ukkimme, Huhuksen entinen kyläkauppias Raimo Korhonen, ehdotteli meille, että tulette tytöt sitten Ilomantsiin kouluun, kertoo Emmi Riissanen.

Riissanen ja Pelli kertovat pohtineensa eri vaihtoehtoja hyvissä ajoin yläkoulun viimeisellä luokalla.

– Ilomantsin lukion pienuus oli se asia, mikä tänne veti. Pienessä lukiossa saa yksilöllisempää opetusta ja on muutenkin viihtyisämpää. Mikkelissä on tosi iso lukio, ja halusin pienempään kouluun, kertoo Pelli.

Kummankaan tytön koti ei sijaitse kaupungin keskustassa, joten myös bussilla tehtyihin koulumatkoihin olisi heiltä kotikaupungeissaan mennyt harvojen bussiyhteyksien takia aikaa jopa kaksi tuntia päivässä.

Merkittävä sysäys Ilomantsiin hakeutumiseen oli myös se, että Ilomantsin lukiossa on käytössä paperiset oppikirjat, eikä kaikki oppimateriaali ole sähköistä niin kuin isommissa kaupungeissa.

Tytöistä on mukavampi lukea läksynsä kirjasta kuin tuijotella päivät pitkät läppäriä.

Riissanen ja Pelli ovat kotiutuneet hyvin keskustassa sijaitsevaan ukilta vuokrattuun kaksioonsa.

– Mahdumme hyvin näihin 44 neliöön, ei tunnu ahtaalta.

Ratkaisusta ovat iloisia myös Huhuksessa asuvat Raimo-ukki ja Raili-mummi, jotka näin tapaavat aiempaa useammin lapsenlapsiaan.

Ilomantsin kunnalla on edelleen olemassa myös rivitalohuoneistossa toimiva oppilasasuntola, mutta se ei tullut kyseeseen, koska periaatteessa oppilasasuntolassa ei saisi oleskella viikonloppujen ajan. Pitkämatkalaisina Pelli ja Riissanen eivät käy läheskään joka viikonloppu kotonaan.

Pelli majailee olohuoneessa, jossa on keittiönurkkaus, Riissanen makuuhuoneessa.

– Usein kuitenkin luemme läksyjä yhdessä minun huoneen sängyllä loikoillen, Emmi Riissanen kertoo.

Muutaman kuukauden asumiskokemuksella kaikki on sujunut hienosti, eikä kotitöistä ole tarvinnut riidellä.

– Yhdessä kokkaamme ja siivoamme ja ruoka- ja asumiskulut laitamme puoliksi, tytöt kertovat.

Toisin kuin voisi kuvitella ensi kertaa poissa kotoa asuvista nuorista, Riissanen ja Pelli eivät elä noutopitsalla ja kokiksella.

He valmistavat itse tavallista kotiruokaa.

– Yleensä teemme sellaisia annoksia, että niistä riittää aina parille päivälle. Tyypillisiä ruokia on esimerkiksi kana ja riisi, makaronilaatikko ja kinkkukiusaus.

Pakastin pullistelee aikaansaavien tyttöjen kesällä poimimia marjoja.

– Lakat ja mustikat ovat Huhuksesta, mansikat Joensuusta, viinimarjoja ja puolukoitakin on kerätty, Riissanen kertoo.

Kysymykseen, mistä he ovat oppineet näin järkevään ruokatalouteen, Pelli sanoo, että se on lähtenyt vain ihan luonnostaan.

Yhdessä asumista he harjoittelivat jo viime kesänä, kun olivat kuukauden kesätöissä Heinäveden K-market Kermassa, ja sielläkin he itse huolehtivat ruuistaan.

Kotona ja koulun kotitaloustunneilla ruuanlaittoon oppineilta neitosilta syntyy karjalanpiirakatkin, joita he tosin ovat pyöräytelleet toistaiseksi vain mummon ja äidin kanssa.

– Kukkoset on sellainen, joita haluaisin tehdä täällä, Riissanen suunnittelee.

Koulu vie paljon aikaa, mutta harrastamaankin ehtii.

Riissanen harrastaa valokuvausta ja tykkää talvisin hiihtää. Pelli harrastaa tavoitteellisesti kestävyysjuoksua, jossa lajissa hän edustaa Mikkelin Kilpa-Veikkoja.

Treenausmahdollisuudet ovat hänestä hyvät Ilomantsissa.

– Helposti pääsee lenkille. Juoksen viikossa noin 60 kilometriä, Ilomantsissa on myös hyvä kuntosali ja uimahalli.

Vapaa-aikoina Pelli harrastaa myös neulomista ja lukemista. Viimeksi tuli luettua Nora Robertsin Muutoksen aika.

Riissanen ja Pelli kannustavat ryhtymään rohkeasti asioita selvittämään, jos toisella paikkakunnalla opiskelu kiinnostaa.

– Kannattaa ottaa etukäteen asioista selvää. Me rupesimme pohtimaan tätä jo vuosi sitten ja lähetimme Ilomantsin lukion Päivi-rehtorille kyselyn, voisiko kouluun käydä tutustumassa paikan päällä. Kävimmekin etukäteen koulua katsomassa.