Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen rikostoimittajan esikoisdekkari kuljettaa lukijan Mikkeliin – Päivi Happonen haluaa nostaa viihteen keinoin esille yhteiskunnallisia asioita

Mikkelillä on iso rooli Päivi Happosen kirjassa. Päähenkilö Karhu on syntyjään mikkeliläinen ja osa tapahtumista sijoittuu Mikkelin torille, Pitäjänkirkkoon ja vankilan tienoille.

Päivi Happonen on tuttu kasvo Yleisradion televisiouutisten seuraajille. Vuodesta 2004 Ylen palveluksessa työskennellyt oikeustoimittaja on raportoinut lukuisista rikosaiheista sekä tapahtumapaikoilta että oikeussaleista.

Nyt Happonen astuu esiin myös kirjailijana. Esikoisteos Vaarallinen uutinen esittelee Mikkelistä kotoisin olevan Kanava Kuuden rikostoimittajan Pihla Karhun.

Karhu saa mehevän uutisen seuratessaan vinkkiä koulussa tapahtuneista lasten hyväksikäytöistä. Skuuppi tuo kuitenkin myös murheita; työpaine kasvaa ja Karhu alkaa saada myös uhkauksia aiheen parissa jatkaessaan.

Keskeiseksi teemaksi nousee lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen aiheuttamat traumat. Aihe tulee Karhuakin hyvin lähelle.

Halusin tuoda tämän aiheen romaaniini, koska se on tärkeä. Halusin myös kuvata sitä, miten lapsena koettu hyväksikäyttö vaikuttaa uhrin koko elämään ja nostaa esille uhriksi joutuneen lapsen äänen. Se kuuluu yhteiskunnassamme hyvin harvoin, koska rikosprosessit ovat lähes aina uhrien suojaamisen vuoksi salaisia, perustelee Happonen.

Pihla Karhun tutkittavaksi päätyvä tapaus on keksitty.

– Mutta sen tapahtumat voisivat aivan hyvin olla todellisia. Haluan, että kirjani viihdyttää, mutta saa lukijan myös pohtimaan asioita. Ja ehkä myös herättämään lukijassa kiinnostuksen seurata, mitä ympäristössä tapahtuu ja puuttua asioihin, jos havaitsee jotakin epäilyttävää, hän sanoo.

Suomessa rikoksia tuodaan esille ja selvitetään.

Toinenkin viesti kirjalla on.

– Toimittajan työtä avaamalla haluan myös viestiä sitä, että Suomessa rikoksia kuitenkin tuodaan esille ja selvitetään poliisin työnä. Tekijät jäävät meillä kuitenkin usein kiinni ja saavat tuomionsa, Happonen sanoo.

Mikkelillä on iso rooli Happosen kirjassa. Päähenkilö Karhu on syntyjään mikkeliläinen ja osa tapahtumista sijoittuu Mikkelin torille, Pitäjänkirkkoon ja vankilan tienoille.

– Käyn Mikkelissä useita kertoja vuodessa, kun matkaan perheen kanssa Helsingistä synnyinkaupunkiini Kuopioon. Mikkeli on tullut sillä tavalla tutuksi.

– Mikkelin vankilasta minulla on vahva elämys vuodelta 2015. Pääsin toimittajaryhmän jäsenenä viettämään yhden vankilayön juuri saneeratussa lääninvankilan vanhassa osassa.

– Se jäi mieleen. Meitä kohdeltiin kuin vankeja, luovutimme omat vaatteemme ja niin edespäin, Happonen muistelee.

Helsinkiläinen rikostoimittaja ei ole harvinaisuus dekkarikirjailijana. Harri Nykänen aloitti uransa Helsingin Sanomien rikostoimituksesta ja viime keväänä edesmennyt Jarkko Sipilä työskenteli MTV3:n rikostoimittajana.

– Tunsin Jarkon hyvin ja teimme paljon yhteistyötä. Jarkko luki ensimmäisenä kirjani ensimmäisen version ja kannusti jatkamaan.

– Hän sanoi että jatka työtä ja tee tästä sarja. Hänen mielestään Suomesta puuttui dekkarisarja, jonka pääosassa on rikostoimittaja, Happonen muistelee.

Rikostoimittajan työ antaa kirjojen tekemiseen hyvän lähdemateriaalin, mutta kirjailijan hommassa on myös toisenlaisia vapauksia.

– Fiktioon voi kirjoittaa vapaasti. Ei tarvitse pysyä pelkissä faktoissa, kuten toimittajan työssä, Happonen sanoo.

Pihla Karhu ei ole Päivi Happosen kuvajainen, vaikka yhtäläisyyksiä löytyy.

– Ei. Kirja, sen tapahtumat ja henkilöt ovat täysin keksittyjä. Mutta on meissä sen verran yhteistä että rakastamme toimittajan työtä ja omien uutisten kaivamista. Ja minä harrastan juoksemista kuten Pihla, vaikken ihan yhtä tavoitteellisesti.

Seuraava kirja on jo hahmottumassa Happosen ollessa jäämässä kirjoitusvapaalle.

– Sen teema ovat rakkaushuijaukset. Myös niihin olen työssäni joutunut perehtymään ja oikeusprosesseja seuratessani olen päässyt tutustumaan aiheeseen myös tekijän näkökulmasta, Happonen paljastaa.