Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Keskustalla ei ole voitettavaa iltalypsyissä

Kaksi viikkoa sitten maan hallitus sai aikaan laihan sovun putsaamalta pöydältään kymmenen kiisteltyä lakihanketta. Lopuista laeista oli sopu- tai vähintään kompromissiratkaisu.

Sopu ei pitänyt pitkään. Tämän viikon alkajaisiksi keskusta ilmoitti, että hallituksessa sovittu luonnonsuojelulaki ei puolueelle kelpaa. Tiistaina ympäristövaliokunnassa keskusta yhdessä opposition kanssa äänesti, että laista pitää kokonaan poistaa pykälät, joissa käsitellään uhanalaisia luontotyyppejä.

Perusteluna oli omaisuudensuoja. Valiokunnan keskustalaiset ja oppositiopoliitikot luottivat kuulemiensa asiantuntijoiden lausuntoihin, joiden mukaan poistetut pykälät olisivat välillisesti voineet johtaa metsänomistajien tulojen menetyksiin ilman, että alueita olisi asianmukaisesti suojeltu ja korvauksia maksettu.

Lopputulos kuitenkin on, että valiokunnan jäljiltä laissa ei puhuta uhanalaisista luontotyypeistä. Tämä vesittää luonnonsuojelulain.

Eduskuntavaalit ovat ensi keväänä. Tässä vaiheessa vaalikautta politiikan tekeminen on aina vaalityötä. Kiistellyillä asioilla on taipumus jumittua, jos ne jäävät kauden loppuun. Kahdella edellisellä vaalikaudella sote-uudistus on tyssännyt aivan vaalikauden lopussa, tosin molemmilla kerroilla perustuslakikysymyksiin. Tällä kertaa hallitus työsti sote-lait jo kautensa alkupuolella.

Keskustan kannatus on kyselyjen mukaan romahtanut. Siksi puolueella on halu profiloitua päätöksenteossa etenkin asioissa, joilla on merkitystä sen peruskannattajakunnalle.

Keskustan toimintatapa näyttää olevan, että ensin hallituksessa hyväksytään kompromissipaketti, jossa omistakin toiveista osa toteutuu. Lopuksi vanhalla kunnon iltalypsytaktiikalla vedetään pois yksittäinen, itselle epämieluinen asia.

Keskustan sooloilu heikentää hallituksen toimintakykyä, eikä hallituksen hajoaminenkaan kaukana ole.

Edellisten eduskuntavaalien alla hallitus erosi, mutta vasta keväällä juuri ennen vaaleja. Silloiset päähalllituspuolueet keskusta ja kokoomus saivat lähteä vaalikentille vapaina kritisoimaan toisiaan ja toistensa tavoitteita sote-uudistuksen suhteen.

Nyt hallituspuolueilla ei olisi imagollisesti samalla tavalla voitettavaa hallituksen hajoamisessa, ei ainakaan keskustalla. Kansalle jäisi vain tunne, että neljän kuukauden työt jäivät tekemättä.