Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon Ely: Saimaan vedenpinta on lähes 30 senttimetriä normaalia alempana ja virtaus Puulan Kissakosken uomassa on hyvin verkkaista

Kissakosken vesivoimalaitoksen täytyy kiihdyttää veden virtausta, jos sähköpula uhkaa talvella. Se aiheuttanee paikoitellen jääpeitteen heikentymistä.

Vesistöjen vedenkorkeudet Etelä-Savossa ovat edelleen tavallista alempana, maakunnan Ely-keskuksesta kerrotaan. Saimaan vedenpinta on noin 25 senttimetriä ajankohdan keskivertotulosta alempana.

Mäntyharjun järvireitillä vedenkorkeudet ovat jonkin verran keskimääräistä alhaisempia ja jokien virtaamat ovat vuodenaikaan nähden pieniä. Esimerkiksi Kissakosken Puulan lasku-uomassa vettä virtaa noin 10 kuutiometriä sekunnissa. Yleensä joulukuun lopulla keskimääräinen virtaama on ollut yli 30 kuutiometriä sekunnissa.

Myös Vuoksen vesistöalueella useimpien järvien vedenkorkeudet ovat tavanomaista alempana ja edelleen laskusuunnassa. Vedenkorkeuden odotetaan taittuvan helmikuussa hitaaseen laskuun, jos sää pysyy enimmäkseen talvisena.

Kuivan viime syksyn ja kesän vuoksi myös pohjavesien pinnat ovat poikkeuksellisen alhaalla.

Saimaan alueen Ely-keskukset ja Suomen ympäristökeskus tekevät nyt kyselytutkimusta, johon kaivataan kokemuksia Saimaan veden laadusta ja korkeudesta. Kyselyyn voi vastata vesi.fi-sivustolla.

Paikalliset vesivoimalaitokset voivat turvautua talvella normaalista poikkeaviin juoksutuksiin, jos sähkön tuotantoa pitää tehostaa. Voimalaitosten täytyy siis tuolloin lisätä läpi virtaavan veden määrää. Tällainen tilanne voi kestää tunteja tai useita vuorokausia.

Etelä-Savon Ely-keskus ja Puulan vettä säätelevän Kissakosken voimalaitoksen omistaja Suur-Savon Sähkö selvittävät, miten sähkön tuotantoa voidaan lisätä siten, että juoksutusmuutoksista syntyisi mahdollisimman vähän haittaa. Virtauksen muutokset voivat heikentää jääkantta etenkin virtapaikoissa ja nostaa vettä jääkannen päälle.

Puulan jäällä käyskentelevien kannattaa siksi muistaa erityinen varovaisuus.