Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murhatrilleri ensi-iltaan Mikkelin teatterissa – Ohjaaja Mikko Viherjuuri on hyödyntänyt Vintte Viitasen osaamista veristen kohtausten toteuttamisessa

Näyttämölle sijoittuva väkivalta on oma taiteenlajinsa, ja näyttelijä Vintte Viitanen perehtynyt siihen.

Tilanne näyttää aidolta, mutta kyse on teatterista. Näyttämöväkivaltaan perehtynyt Vintte Viitanen valvoo rikospaikalla, että hänen kollegansa murhataan oikeaoppisesti.

Kohde näyttää pääsevän hengestään tuskallisesti. Piinaavat valot näyttävät kaiken, kauhuelokuvamainen musiikki tehostaa kalmantäyteistä hetkeä.

Kohtaus vain ei ole vielä ihan valmis. Ruumiilta pettää pokka. Hetken päästä kaikki paikalla olevat hytkyvät naurusta.

Tarpeistonvalmistaja Mari Heinonen tarkkailee tekoveren roiskumista. Puvuston suunnittelija Tarja Kopperi laskee, monenko vaatekerran sotkemiseen näytelmän budjetti harjoituskaudella venyy.

Mikkelin teatterissa harjoitellaan Broadwayn näytelmähittiä, Murhaloukkua, vierailija Mikko Viherjuuren ohjauksessa.

Koska tarkoituksena ei ole, että katsomosta lähtisi kotiin ahdistunut, vaan rentoutunut yleisö, on näyttelijöiden kyettävä käsittelemään vakavaa aihetta oikealla tavalla.

– Näyttelijäntyössä vaikeinta on keveys, tarkkuus ja vapautuneisuus, Viherjuuri korostaa.

Näyttelijäntyössä vaikeinta on keveys, tarkkuus ja vapautuneisuus.

Mikko Viherjuuri

Ohjaaja viittaa tunnettuun venäläiseen teatteriteoreetikkoon Konstantin Stanislavskiin ja hänen metodiinsa tunnemuistin hyödyntämisestä.

– Stanislavski sanoi, että jos sinulla on komedia illalla, ei tekisi pahaa, jos kaukainen sukulainen olisi kuollut. Mutta jos sinulla on draama, niin tule hyvällä mielellä.

Mustaa huumoria ja piinaavaa kauhua on luvassa katsojille työn alla olevan Murhaloukun myötä. Yleisöä jallitetaan näytelmän käänteissä useaan otteeseen.

– Pyydämme teitä pysymään vaiti ja olemaan kertomatta tässä mahdollisesti paljastuvista näytelmän käänteistä, Viherjuuri pyytää Mikkelin teatterin avointen harjoitusten yleisöltä.

Amerikkalaisen näytelmäkirjailijan Ira Levinin näytelmää Deathtrap esitettiin Broadwayllä 1970–80-lukujen taitteessa täysille katsomoille neljän vuoden ajan. Se tarkoittaa noin 1 800:aa loppuunmyytyä esitystä.

Näytelmä on sittemmin menestynyt eri puolilla maailmaa. Viherjuuri on vakuuttunut, että myös Mikkelin teatterin yleisö syttyy sille.

– Kyseessä on hyvä näytelmä. Esimerkiksi verrattuna Agatha Christien teoksiin siinä on hätkähdyttäviä yllätyksiä yllin kyllin, tekstin suomentanut ohjaaja sanoo.

Hänen mielestään dekkaristin tai näytelmäkirjailijan pitäisi pääsääntöisesti vastata teoistaan eli antaa oikeita vihjeitä lopputuloksesta tekstin eri vaiheissa. Murhaloukussa moiset hyvät tavat on yksinkertaisesti viskattu pellolle.

Viherjuuri uskoo, että näytelmän käänteissä riittää yleisölle purtavaa väliajalle.

– Tavoittelemme esitykseen mahdollisimman lämminhenkistä alkua, koska kylmää on tulossa, hän sanoo.

Kevään 2023 ensimmäinen ensi-ilta Mikkelissä on 21. tammikuuta. Esityksiä on kevään aikana reilut parikymmentä, niiden joukossa muun muassa tuoksuton esitys helmikuun lopulla.

Näytelmän suositusikärajaksi on annettu 12 vuotta.

Murhaloukku Mikkelin teatterissa, ohjaus Mikko Viherjuuri. Ensi-ilta 21.1.2023.