Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon nuorisovaltuustoon etsitään jäseniä – Kuka tahansa 13–25-vuotias voi hakea mukaan

Etelä-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tuo nuorten näkökulmaa hyvinvointialueen päätöksiin.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan nuorisovaltuuston puheenjohtajana vielä tovin toimiva Saara Laukkanen, 18, kannustaa nuoria hakemaan Eloisan uuden nuorisovaltuuston jäseniksi.

Kuntien nuorisovaltuustoja on jo pyydetty nimeämään hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon omat edustajansa. Lisäksi nuorisovaltuustoon voivat avoimella haulla hakea kaikki 13–25-vuotiaat, joiden kotikunta on Etelä-Savossa. Hakemukset on jätettävä 15. helmikuuta mennessä.

Kunnista valittu nuorisovaltuusto valitsee avointen hakemusten joukosta ensimmäisessä kokouksessaan loput jäsenet.

Laukkanen toivoo, että uusi nuorisovaltuusto pääsisi pikaisesti töihin, jotta se olisi valmiina tuomaan nuorten näkökulmaa hyvinvointialueen palvelujen tuotantosuunnitelman tekemiseen.

– Nuoret ovat nuorten palvelujen asiantuntijoita. On tärkeää kuulla nuorten näkemystä siitä, miten mielenterveyspalvelut, opiskelijahuolto ja kouluterveydenhuolto toimivat ja onko esimerkiksi kuraattoreita tarpeeksi, Laukkanen sanoo.

Nuorisovaltuusto nimeää aluevaltuustoon ja lautakuntiin edustajansa, joilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Eloisan nykyinen nuorisovaltuusto aloitti toimintansa vuoden 2021 alussa Etelä-Savon maakunnan nuorisovaltuustona. Se muuttui hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi reilu vuosi sitten. Sen toimikausi oli kaksivuotinen, joten kausi päättyi vuoden 2022 lopussa.

Punkaharjulainen Laukkanen valittiin maakunnan nuorisovaltuustoon Savonlinnan nuorisovaltuuston edustajana. Hän nousi alueellisen nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi kerimäkeläisen Iida Hämäläisen tilalle siinä vaiheessa, kun nuorisovaltuusto siirtyi hyvinvointialueelle.

Laukkanen ei asettunut ehdolle, kun Savonlinnaan tänä vuonna valittiin uusi nuorisovaltuusto.

– Ajattelin, että on hyvä saada uusia kasvoja kaupungin nuorisovaltuustoon. Alueellisessa nuorisovaltuustossa haluaisin kyllä jatkaa, jos se on mahdollista, Laukkanen sanoo.

Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston ohjaaja Jonna Juhola toivoo, että nuorisovaltuustoon hakisi rohkeasti mukaan nuoria mahdollisimman erilaisilla taustoilla.

Nuorisovaltuustoon mukaan hakeminen ei vaadi aiempaa kokemusta tai tietoa nuorisovaltuustossa toimimisesta.

Etelä-Savon alueelliseen nuorisovaltuustoon voi hakea 15. helmikuuta mennessä tällä hakulomakkeella.