Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vihreän siirtymän rahoitus etsii ideoita

Nyt olisi rahaa jaossa, jos vain olisi ottajia. Näin voinee kiteyttää Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa koordinoivan Harri Hakalan viestin Länsi-Savon verkossa 18.1. ja paperilehdessä 19.1.

Etelä-Savon ely-keskuksessa työskentelevä Hakala arvioi, että maakuntaan olisi jaossa tällä hetkellä jopa 43 miljoonaa euroa JTF-rahaa eli Euroopan unionin uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston rahaa.

JTF-rahaston tarkoituksena on tukea alueita, joille niin sanotusta vihreästä siirtymästä aiheutuu haittaa. Samalla rahasto toteuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Etelä-Savon maakunnan yhteistyöryhmä päätti keskiviikkona, että JTF-rahoituksen haku avautuu kevään aikana jatkuvana hakuna. Ensimmäisen kahden vuoden aikana jaossa on noin 14 miljoonaa euroa maakunnan kehittäjä- ja tutkimusorganisaatioille, korkeakouluille ja oppilaitoksille, kunnille, säätiöille ja yhdistyksille.

Rahaston hitaan liikkeellelähdön vuoksi pelko siitä, että JTF-rahoitusta jää käyttämättä on todellinen. Niin ei toivoisi tapahtuvan, sillä varmuudella yritykset, oppilaitokset, kunnat ja muut toimijat tulevat tarvitsemaan lähivuosina vihreän siirtymän innovaatioihin ja kustannuksiin rahoitusta.

Poikkeuksellisessa tilanteessa Järvi-Suomen kuuden maakunnan alueella on otettu käyttöön myös tavallisuudesta poikkeavat keinot, mikä on erinomainen asia. Maakunnat järjestävät vapaamuotoisen ideahaun kehittämisrahan kohteista. Hankeidean ei tarvitse olla loppuun saakka hiottu, apua saa ely-keskusten ja maakuntaliittojen asiantuntijoilta.

Järvi-Suomen alueen ideakilpailussa haetaan ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen sekä kiertotalouteen liittyviä ideoita esimerkiksi matkailu sekä ruokajärjestelmä kokonaisuuksissa. Hyviä ideoita odotetaan luonnollisesti myös muilta aloilta.

Vihreän siirtymän rahoitus on mahdollisuus, joka on syytä ottaa vakavasti ja käyttää tilaisuus hyväksi. Jokaiselle EU-rahaston eurolle on Etelä-Savon maakunnassa varmasti tarvetta. Takaisin ei niitä pidä palauttaa. Ideoita etsitään helmikuun 17 päivään saakka, nyt on aika toimia.