Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikko | Länsi-Savo selvitti, mistä löytyvät Mikkelin halvimmat irtokarkit ja mitä irtokarkkia täällä mässytetään kaikkein mieluiten

Eteläsavolaiset ostavat suhteessa vähemmän karkkia kuin länsirannikolla asujat. Susu-pala on suosikki niin Mikkelissä kuin koko Suomessa.

Mikkeliläinen Sanna Maisonen nappaa käteensä muovikauhan ja paperipussin irtokarkkeja varten. Niissä riittää valittavaa, sillä Spice Ice by Candytown -karkkikaupassa on myynnissä 260 erilaista irtokarkkilajiketta. Valikoima on Mikkelin laajin.

Maisonen kertoo ostavansa irtokarkkeja ehkä pari kertaa kuussa. Erityisesti hän pitää rauhanmerkin mallisista Peacelätkä-karkeista. Nyt hän on kuitenkin ostamassa irtokarkkeja pian synttäreitään juhlistavalle miehelleen. Niinpä pussiin menee erityisesti hedelmäkarkkeja ja salmiakkia.

Se ei ole ehkä ihan tyypillisin yhdistelmä, sillä Länsi-Savon selvitys Mikkelin suosituimmista irtokarkeista nosti kärkeen erityisesti suklaata – toki hedelmäkarkkejakin. Samalla selvitimme, missä irtokarkit saa edullisimmin.

"Aika peruskarkeista meillä tykätään"

Mikkelin Spice Ice by Candytown -karkkikaupassa irtokarkkien top 3 -listalla ovat myymälävastaava Janetta Lampisen mukaan tällä hetkellä Fazerin Susu-pala, Pandan Ahaa-suklaacrisp sekä Luttin Bubblizz-hedelmäpullo.

– Eli aika peruskarkeista meillä tykätään, vaikka on vähän erikoisempi valikoima kuin kaupassa, Lampinen sanoo.

Tämän hetken suosikin Susu-palan menekki on hänen mukaansa suunnilleen 14 kiloa kuukaudessa.

Karkkikaupassa käy Lampisen mukaan kaiken ikäisiä asiakkaita, mutta painotus on 35-vuotiaissa ja sitä nuoremmissa. Vilkkaimmat päivät ovat torstai ja lauantai.

Karkkikauppa käy koulujen lähellä läpi viikon

K-Supermarket Pikantissa myynnissä on 62 irtokarkkilajiketta. Kauppias Mikko Räisänen uskoo, että selvästi myydyin karkki on myös Susu-pala. Lisäksi paljon myydään Lonka Vanilla Fudgea eli suuria toffeekuutioita, minkä lisäksi Räisänen nostaa kärkikahinoihin Cloettan uuden Tupla Puffs -suklaan.

Pikantissa irtokarkkikauppa käy Räisäsen mukaan läpi viikon, kiitos läheisten koulujen. Keskimääräiseksi irtokarkkipussin arvoksi hän arvioi 3–5 euroa.

Saman ketjun isompaan kauppaan K-Citymarket Mikkeliin ostettiin viime vuonna sisään eniten Malacon Fizzy Pop -hedelmäkarkkia, Susu-paloja sekä Fazerin Pätkis Minibites -suklaata.

– Jokaista tuotetta myydään noin 20 kiloa kuukaudessa telineeseen, eli oletettavasti myös ulos samaan tahtiin, kertoo K-Citymarket Mikkelin kauppias Harri Mattinen.

Myynnissä on Mattisen mukaan yhtä aikaa aina 172 irtokarkkilajiketta, tosin valikoima vaihtelee kauden ja kuukauden mukaan. Molemmissa K-ketjun liikkeissä on käytössä järjestelmä, jossa jokainen asiakas käyttää omaa, käytön jälkeen pesuun menevää kauhaa jaettujen kauhojen sijaan.

Eteläsavolaiset kitsaita karkin ostajia

Makeiset eivät ole nekään immuuneja ruoan hinnan nousulle. Kuluttajahintaindeksin mukaan joulukuussa 2022 makeisten hinta oli vuodentakaiseen verrattuna noin 11,6 korkeampi prosenttia ja suklaan hinta 7,8 prosenttia korkeampi.

Irtokarkit kelpaavat silti nyt suomalaisille. S-ryhmä myi maanantaina julkaistun tiedotteen mukaan irtokarkkeja vuonna 2022 ennätyksellisesti. Kiloissa mitaten myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 28,5 prosenttia.

Myyntipäällikkö Nina Paavilainen S-ryhmän marketkaupasta arvioi tiedotteessa syiksi irtokarkkien hintoja nykytilanteessa pussitettuihin verrattuna, sekä ihmisten ostokäyttäytymisen palautumista ennalleen koronan jäljiltä.

Kaakkois-Suomessa karkit maistuvat kuitenkin huonommin kuin länsirannikolla. S-ryhmän tutkimuksen mukaan makeisten osuus päivittäistavaraostoksista on pienin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, joissa molemmissa se on noin 3,6 prosenttia. Ahkerimmat sokerihiiret taas löytyvät Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta, Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaalla karkkiostoksia on päivittäistavaraostoksista jopa 4,5 prosenttia.

Susu vie, toiset vikisevät

Susu-palan suosio tuntuu toistuvan kaupasta toiseen. Myös pussista ja patukkana myytävä Susu-pala onkin Fazerin suosituin irtokarkki Suomessa.

Fazerin markkinointipäällikkö Anne Repo arvioi, ettei Susu-palan suosio Mikkelissä ole sattumaa. Sama karkki voitti viime vuonna Ilta-Sanomien järjestämän karkkiäänestyksen.

Repo nimeää vuonna 1970 markkinoille tulleen Susu-palan suosion salaisuudeksi maun ja rakenteen. Karkissa olevat maitosuklaa, riisimuro ja toffee ovat suosittuja makuja, ja myös rouskuva rakenne miellyttää Revon mukaan kuluttajia.

Tonnikaupalla karkkia

Nuijamiehen Salen myymäläpäällikkö Erno Pasanen kertoo top 3 -karkkilajeiksi suklaat, hedelmäkarkit ja lakut. Suklaista eniten houkuttelevat Susu-pala ja Ahaa. Kirpeistä karkeista asiakkaiden pusseihin päätyy erityisesti Fizzy Popia ja Punaista rakettia, hedelmäkarkeista puolestaan Hedelmänaperoita, Hedelmänalleja ja Hedelmätutteja. Salmiakeista asiakkaille kelpaavat erityisesti King Kong ja Noitaputki. Yhteensä valikoimassa on 50 irtokarkkilajiketta.

Myyntipäällikkö Antti Hänninen Mikkelin Prismasta kertoo suosituimmiksi irtokarkeiksi suklaa- ja hedelmämakeiset. Myynnissä on 99 irtokarkkilajiketta, ja irtokarkkeja myydään kuukaudessa 2 000–3 000 kiloa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että samankaltaisissa painolukemissa voi olla esimerkiksi sarvikuono.

Halvimman ja kalleimman hintaero 10 euroa

Länsi-Savo kiersi Mikkelin kauppoja maanantaiaamuja ja vertaili irtokarkkien hintoja. Kahdeksan kauppaa sisältäneen kierroksen perusteella Mikkelin edullisimmat irtokarkit sai Prismasta. Kallein irtokarkkikilo oli Spice Ice by Candytownissa.

Irtokarkit olivat tarjouksessa yhdessä kaupassa, Tokmannilla. Irtokarkkitarjouksia ei yhteydenottokierroksen perusteella olekaan kaupoissa välttämättä erityisen usein. Prisman Hänninen toteaa irtokarkkien normaalin myyntihinnan olevan kaupassa niin edullinen, että sitä edullisemmat tarjoukset ovat harvinaisia. Myös Sale Nuijamiehessä hinta on lähtökohtaisesti aina sama, mutta joskus irtokarkit laitetaan viikonlopuksi tarjoukseen.

K-Supermarket Pikantissa tarjouksia on noin 3–5 kertaa vuodessa, yleensä jonkin tapahtuman yhteydessä. K-Citymarketissa tarjouskampanjointia on nykyisin yleensä pyhien kuten uuden vuoden ja vapun ympärillä.

– Irtokarkkien kampanjat ovat selvästi vähentyneet makeisten ostohinnan voimakkaan nousun myötä, K-Citymarketin kauppias Mattinen sanoo.

Mikkelin viime aikojen paras irtokarkkitarjous lienee ollut S-Market Ristiinassa, josta sai viime viikonloppuna irtokarkkeja hintaan 3,95 euroa/kilo.

Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.