Mikkelin pyöräteiden kunnossapito on monimutkainen rakennelma, jota hoitavat niin kaupungin kuin ely-keskuksen urakoitsijat lukuisine aliurakoitsijoineen.
Päämajakoulun oppilas Vilja Jouhkimo kirjoitti Länsi-Savoon mielipidekirjoituksen, jossa hän toivoi pyöräteiden auraamista ennen autoteitä (LS 12.12.2022). Jouhkimo perusteli toivettaan arkiliikunnan hyödyillä ja pyöräilyn ympäristöystävällisyydellä. Jouhkimo huomautti, että autot pärjäävät lumisellakin tiellä paremmin kuin pyöräilijät.
"Itsekin olen joutunut monesti menemään autolla kouluun, koska pyöräteillä on aivan liikaa epätasaista lunta pyöräilyyn", Jouhkimo kirjoitti.
Länsi-Savo kysyi aurauksesta vastaavilta henkilöiltä, voitaisiinko Mikkelissä toimia Jouhkimon toiveen mukaisesti. Vastaus oli yllättävä: Mikkelin kaupungin kunnossapitopäällikkö Päivi Turkin mukaan kevyenliikenteenväylät aurataan jo nyt ennen autoteitä.
– Meidän urakkasopimuksissa lukee, että ensin aurataan kevyenliikenteenväylät ja sitten lähdetään ajoradoille.
Jos lunta tulee ovista ja ikkunoista, niin aurataan mitä keritään.
Keijo Turkki
Työjärjestys on Turkin mukaan ollut tämä ainakin vuodesta 2009, kun kaupunki ulkoisti katujen kunnossapidon. Turkki muistelee, että myös silloin kun kaupungilla oli omaa kalustoa, kevyenliikenteenväylät hoidettiin ennen autoteitä.
Kaksi vastuutahoa, lukuisia aliurakoitsijoita
Mikkelin kaupungin kevyenliikenteenväylät ovat aina joko kaupungin tai ely-keskuksen vastuulla. Pääosa väylistä on kaupungin ylläpitämiä. Asemakaava-alueilla sijaitsevat väylät ovat yleensä kaupungin vastuulla, muualla taas ely-keskuksella. Poikkeuksiakin tähän löytyy.
Kumpikaan taho ei itse huolla vastuullaan olevia väyliä, vaan työ on kilpailutettu urakoitsijoille. Mikkelin kaupungin kevyenliikenteenväyliä huoltaa Viherpalvelut Hyvönen, ely-keskuksen osuuksia taas Destia. Kumpikin näistä pääurakoitsijoista on jakanut urakkaansa edelleen lukuisille aliurakoitsijoille.
Aliurakoitsijoiden vastuualueiden rajat saattavat näkyä teiden käyttäjille saakka.
"Joskus on myös niin naurettava tilanne, että pyörätiet, joilla kävelee vain ne muutamat koiranlenkittäjät, aurataan ennen esimerkiksi Ristiinantien viereistä väylää, jota pitkin monikin liikkuu keskustaan töihin ja kouluun", Vilja Jouhkimo kirjoitti mielipidekirjoituksessaan.
Jouhkimon mainitsema Ristiinantien viereinen kevyenliikenteenväylä on siitä erikoinen, että väylällä vuorottelevat kaupungin ja ely-keskuksen vastuualueet. Porrassalmenkadun ja Urpolan Rinnekadun risteyksen välinen radan alittava osuus kuuluu ely-keskuksen vastuulle, sitten on pitkä pätkä kaupungin väylää ja Laajaharjun jälkeen mennään taas ely-keskuksen puolelle.
– Kun eri koneet käyvät auraamassa, niin eihän ne aina sinne samaan aikaan satu, kertoo ely-keskuksen maanteiden hoidon projektipäällikkö Keijo Turkki.
Pyöräilijöiden tulee lain mukaan ajaa aina pyörätiellä, mikäli sellainen reitillä on. Poikkeuksena alle 12-vuotiaat lapset saavat ajaa jalkakäytävällä. Jalkakäytävien kunnossapito on joko kaupungin tai kävelytien kohdalla olevan kiinteistön omistajan vastuulla.
Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.