Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikko | Liitokset aiheuttivat päänvaivaa usealle kilpailijalle puuseppien Taitaja-semifinaalissa Mikkelissä – paremmuutta ratkottaessa millimetritkin merkkasivat

Voittaja löytyi järjestävästä seurasta eli Esedulta. Viime vuonna semifinaaliin edennyt Lari Himanen suoriutui parhaiten annetusta tehtävästä ja pääsee SM-finaaliin.

Etelä-Savon ammattiopiston Raviradantien tiloissa Mikkelissä kisattiin keskiviikkona puuseppien Taitaja-semifinaali.

Kyseessä on ammattitaidon suomenmestaruuskisojen viimeinen karsintavaihe. Ennakkotiedon mukaan kaksi parasta etenee toukokuussa Espoossa järjestettävään SM-finaaliin.

Kilpailussa oli mukana viisi opiskelijaa, kolme heistä järjestävältä taholta eli esedulaisia. Kaksi muuta kilpailijaa tulivat Ingmanedusta Pohjois-Savon puolelta ja Riveriasta Pohjois-Karjalasta.

– Työaikaa on kuusi tuntia ja tehtävänä sänkytarjottimen toteutus, kertoi kilpailun vastuuopettaja Arto Väisänen keskiviikkona päivällä.

Opiskelijoiden työtä oli arvioimassa kolme ulkopuolista tuomaria.

– Arviointiin on annettu selkeä ohjeistus. Siinä huomioidaan muun muassa koneiden ja välineiden hallinta, materiaalin ja ajan käyttö sekä työturvallisuus, Väisänen kertoo.

Työntäyteinen kilpailupäivä

Puoli neljältä iltapäivällä kilpailijat istuvat takahuoneessa odottamassa tuloksia. Hallin puolella tuomarit syynäävät valmistuneita töitä kirjaimellisesti millimetrin tarkkuudella.

– Ei tässä päivän aikana ole ehtinyt muuta ajatella kuin mittoja, ja sitä, mihin koneelle menee seuraavaksi työskentelemään ja mitä pitää tehdä, summaa kokemusta mikkeliläinen Riina Manninen.

Kilpailuun keskittyminen on alkanut jo edellisellä viikolla harjoittelun merkeissä. Manninen sanoo olevansa tyytyväinen, että sai työnsä valmiiksi säädetyssä ajassa.

– Uskon, että tuomarit kiinnittävät huomiota erityisesti siihen, että mitat ovat kunnossa.

Antti Ojala Joensuusta kertoo, että he olivat valmistaneet aihiot tarjottimista kilpailun ennakkotehtävänä. Ihan nollasta työtä ei siis tarvinnut aamulla aloittaa.

– Uskoisin onnistuneeni parhaiten reikien poraamisessa, puolentoista vuoden kuluttua ammattiin valmistuva Ojala arvioi kisan jälkeen.

Hän oli mukana semifinaaleissa jo viime vuonna, ja silloin jatkoon pääsy jäi kiinni 10 pisteestä.

Viikonloputkin odotan, että pääsispä taas kouluun.

Juuso Leinonen

– En nyt ihan hirveästi pety, jos en pääse jatkoon tänäkään vuonna.

Opettajien kannustuksesta

Mikkeliläinen Lari Himanen kertoo lähteneensä kilpailuun opettajan kannustuksesta.

– Hän kysyi, kiinnostaisiko minua osallistua vielä kerran. Viime vuonna olin oman ryhmäni kolmas.

Himanen arvioi viime vuoden kilpailutyön, jakkaran, olleen sänkytarjotinta haastavampi valmistettava.

– Ihan tyytyväinen olen tämän vuoden lopputulokseen. Yhdet liitokset olisivat saaneet mennä vielä vähän nätimmin paikalleen. Omaan silmään sadasosamillinkin rako näyttää isolle.

Tuomareiden silmään rako ei osunut, sillä Himanen sai kilpailun parhaat pisteet.

Yhteishaku alkaa pian

Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen alkaa helmikuun viimeisellä kokonaisella viikolla.

Kuopiolainen Juuso Leinonen kertoo oman koulutusalansa valinnan olleen helppoa.

– Ala-asteella tykkäsin puukässästä ja ajattelin kokeilla, voisiko siitä olla ammattia itselle. Todellakin on!

Leinonen tunnustaa, ettei koulunkäynti pahemmin kiinnostanut häntä aiemmin. Nyt tilanne on aivan toinen.

– Viikonloputkin odotan, että pääsispä taas kouluun.

Käsillä tekeminen kiinnostaa

Viimeisenä taukotilaan tulee Esedun joukkuetta edustava Santtu Ratamäki. Hän kertoo käyttäneensä koko kilpailuajan, enemmänkin olisi ollut tarpeen.

Työ valmistui niin sanotusti kalkkiviivoilla, kuten television kokkikisoissa.

– Paremmin se meni kuitenkin kuin oletin.

Ratamäki kertoo valinneensa puualan koulutuksen, koska käsillä tekeminen ja rakentaminen ovat aina kiinnostaneet häntä.

– Ei mulla ollut oikein muuta vaihtoehtoa. Peruskoulussa ei juuri tullut panostettua oikein mihinkään.

Toista vuottaan puualaa opiskeleva Ratamäki voi olla tyytyväinen työhönsä, sillä hän keräsi kilpailun toiseksi korkeimmat pisteet.

Neljä semifinaalia Esedulla

Taitaja-semifinaaleja käydään tällä viikolla 30 oppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Mukaan on ilmoittautunut yli 1 600 opiskelijaa, kaikkiaan 47 lajissa.

Esedu isännöi neljää semifinaalia. Puuseppäopiskelijoiden lisäksi taitojaan ovat näyttäneet tulevat automaalarit, leipuri-kondiittorit ja talonrakentajat.

Taitaja-kisoihin osallistuvat ovat saaneet valmennusta opintojensa ohella.

– Olemme harjoitelleet esimerkiksi toteuttamalla vanhoja kisatöitä. Niissä on kiinnitetty huomiota laatuun, tarkkuuteen ja ajankäyttöön, Väisänen kertoo.

Puuseppäopiskelijoiden semifinaalia Esedu isännöi tänä vuonna ensimmäisen kerran.

Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.