Roskaamisen lisäksi liikennöitsijöiden riesana ovat tussit, teräaseet ja tulentekovälineet.
Ilkivalta Mikkelin paikallisliikenteessä on lisääntynyt ja saanut viime aikoina myös erittäin huolestuttavia muotoja.
– Ikkunaverhoja on yritetty polttaa, verhoilua viillelty teräaseella, penkkejä ja ikkunoita sotkettu tussilla, Mikkelin kaupungin palvelupäällikkö Linda Asikainen kertoo.
Suurin osa joukkoliikenteen matkustajista on hyvin käyttäytyviä koululaisia ja työmatkalaisia, mutta ilkivaltaa tekevä nuoriso on noussut esille niin paikallisliikenteessä kuin maaseutulinjoilla.
– Yleinen rauhattomuus ja ilkivalta on viime vuosina lisääntynyt, Pasi Himanen Tilausliikenne Himanen Oy:stä kertoo.
Myös Soisalon liikenteen liikennepäällikkö Juha Kaipiainen vahvistaa, että kuljettajat törmäävät säännöllisesti huonosti käyttäytyviin asiakkaisiin.
– Näitä vakavampia tapauksia tulee ajoittain. Siitä on useampi vuosi aikaa, kun on edellisen kerran tussit löytynyt, Kaipiainen selvittää.
Soisalon liikenteen busseissa ilkivalta on Kaipiaisen tietämän mukaan ollut roskaamista, yleistä piittaamattomuutta ja kuljettajalle haistattelua. Lisäksi viime aikoina ikkunoihin ja penkkien selkänojiin on alkanut ilmestyä piirroksia.
Tahallinen roskaaminen ja tussitöhryjen siivoaminen aiheuttavat kuljettajille ylimääräistä työtä.
Himasen busseissa ilkivallantekijät ovat menneet vieläkin pidemmälle. Tussien sijaan käytössä on ollut teräaseita, joilla on vahingoitettu verhoilua. Myös bussin verhoja on yritetty polttaa.
– Ikkunaverhojen polttaminen alkaa olla vaarallista, Pasi Himanen huomauttaa.
Himasen mukaan tekijöiden selvittäminen on vaikeaa, sillä samat autot ovat käytössä useilla vuoroilla ja kuljettajan mahdollisuudet valvoa bussin takaosan tapahtumia ovat ajon aikana vähäiset.
– Jos ilkivallasta jää kiinni rysän päältä, niin kyllä siinä tekijälle tai hänen perheelleen tulee korvausvelvollisuus, Linda Asikainen toteaa.
Liikennöitsijät peräänkuuluttavat vanhempien ja koulujen vastuuta. Ilkivaltaa esiintyy sekä iltaisin että koululaisvuoroilla. Himanen muistuttaa, että myös koulumatka on osa koulupäivää.
– Meillä ei ole resursseja tai rahaa laittaa siihen, että palkkaisimme jonkun valvomaan, hän sanoo.
Kaupunki ja liikennöitsijät pitivät tiistaina yhteispalaverin, jossa pohdittiin keinoja tilanteen ratkaisemiseksi. Ensiapuna asiaan yritetään puuttua rajaamalla matkustamotiloja bussien iltavuoroissa.
– Jos ilkivaltaa alkaa olla, joudutaan näihin puuttumaan, Asikainen toteaa ja muistuttaa, että tussin vaihtuminen teräaseeseen on jo turvallisuuskysymys.
Perjantaista 3. helmikuuta alkaen paikallisliikenteen bussien peräosa keskiovesta lähtien suljetaan matkustajakäytöstä linjojen iltavuorojen ajaksi. Tällöin kuljettajan on helpompi seurata, mitä bussin matkustamossa tapahtuu.
Matkustamotilan rajaus alkaa iltaisin kello 18 alkaen. Kuljettaja voi avata myös takaosan matkustajatilan käyttöön matkustajamäärän niin vaatiessa.
Kokeilu kestää ainakin helmikuun ajan, mutta sitä on mahdollista jatkaa myös maaliskuussa.
– Toivotaan, että tilanne rauhoittuu, kun vähän aikaa rauhoitellaan, Juha Kaipiainen lisää.
Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.