Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikko | Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Lahtinen näkee kaupungissa paljon hyvää, mutta myös petrattavaa: "Joskus sitä hyvää pitää etsimällä etsiä, mutta kyllä sitä on"

Lahtinen lupaa, että nuorisovaltuusto pyrkii jälleen järjestämään mahdollisimman paljon tapahtumia. Esimerkiksi leffayö tekee todennäköisesti paluun.

Uutisten viikkoa vietetään kouluissa ja päiväkodeissa 30.1.–3.2.

Rantakylästä kotoisin oleva Anni Lahtinen, 18, valittiin Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Lahtinen opiskelee tällä hetkellä toista vuotta Mikkelin lukiossa.

Tämä on Lahtisen toinen kausi nuorisovaltuustossa. Viime kaudella Lahtinen toimi muun muassa nuorisovaltuuston edustajana kasvatus- ja opetuslautakunnassa sekä oli nuorisovaltuuston tapahtumien juontajana.

Länsi-Savo onnittelee!

Miltä valinta puheenjohtajaksi tuntui? Yllätyitkö?

– Vähän aavistin, että saattaisin äänestyksen voittaa. Meitä oli viisi ehdokasta, ja sain puolet äänistä.

– Olin jo viime kaudella ehdolla, mutta oli ihan hyvä, ettei ekalla kaudella ollut puheenjohtaja. Uskon, että pystyn tekemään hommat paremmin kuin ensikertalaisena olisin pystynyt.

Mitä tehtäviä sinulle kuuluu nuorisovaltuuston puheenjohtajana?

– Perushommaa on johtaa kokouksia, niitä on 11 vuodessa. Toimin myös henkisenä tukena muille jäsenille, jos on jotain ongelmia. Yritän pitää ryhmän yhtenäisenä. Kaupunginvaltuustossa minulla on läsnäolo- ja puheoikeus. Olen ehkä enemmän sellainen edustushenkilö nuorisovaltuustolle. Minulla ei ole enempää valtaa kuin normijäsenellä, vaan kaikki tehdään yhdessä. Vastuuta tässä toki jonkin verran on.

Mitä tavoitteita sinulla on puheenjohtajana?

– Meillä on nyt paljon nuorempi porukka ja tosi paljon ensikertalaisia. Eka tavoitteeni on saada nuorisovaltuusto ryhmäytymään, jotta kaikki tulisivat toimeen. Viime kaudella meillä oli tosi hyvä yhteishenki. Se on onnistumisen avain tapahtumien järjestämiseen ja muuhun.

Tämä on toinen kautesi. Onko nuorisovaltuustotyöskentely ollut sellaista kuin kuvittelit?

– Ei minulla ollut ennakko-oletuksia, kun aloitin. Olin innostunut politiikasta 7.–8.-luokilla. Ajattelin, että miksei tähän voisi lähteä, vaikuttaa kivalta hommalta. Pääsee tekemään erilaisia asioita ja samalla saa mahdollisuuksia vaikuttaa. Tämä tuntuu mieluisalta.

Onko nuorisovaltuustolla oikeasti valtaa vaikuttaa asioihin Mikkelissä?

– Uskoisin, että meillä on kohtuullisen hyvät vaikutusmahdollisuudet. Kommentoimme joka vuosi lautakuntien talousarvioita, sitä mikä on hyvää ja mikä huonoa. Se on sitä poliittisinta asiaa, mitä me teemme. Päättäjiltä on tullut kommenttia, että ihanaa, kun me oikeasti teemme tätä. Haluan uskoa, että täältä löytyy halua ottaa nuoret mukaan päätöksentekoon. Ettei nuorisovaltuusto ole vain tekopyhä viritelmä.

Mitkä nuorisovaltuuston tavoitteet tälle kaudelle ovat?

– Lähdetään tekemään tapahtumia ja tuomaan nuorille hyvinvointia. Jos tulee jotain suurempia ongelmia, niin sitten tartutaan niihin. Lähtökohta on lisätä sitä hyvinvointia, esimerkiksi nuorisotiloja ei pidä lakkauttaa.

Millainen kaupunki Mikkeli on nuorten näkökulmasta?

– Haluaisin sanoa, että ihan mahtava paikka, mutta ei se välttämättä vielä sitä ole. Näen, että meillä on mahdollisuus parantaa tilannetta. Voisimme päästä siihen tilanteeseen, että kun nuoria lähtee opiskelemaan, he voisivat tulla myös takaisin. On tärkeää, että esimerkiksi palvelut ovat kunnossa.

– Nuorisotapahtumia voisi olla enemmän. Syysbreikin jälkeen tuli tosi paljon kyselyä siitä, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Nuoret kaipaavat jotain odotettavaa ja aina pitäisi olla jotain mukavaa tulossa. Ei sen tarvitse olla mitään suurta. Ihan vain mahdollistettaisiin nuorten yhdessäolo ja mukava oleskelu.

– Koulutus on mielestäni hoidettu tosi hyvin. Esimerkiksi Rantakylän yhtenäiskoulussa oli tunne- ja vuorovaikutustunteja, se oli erinomaista. Täällä on myös tosi positiivinen ilmapiiri nuorten kesken. Se lisää ainakin omaa hyvinvointiani. Täällä on paljon hyvää. Joskus sitä pitää etsimällä etsiä, mutta kyllä sitä on.

Mikä oli nuorisovaltuuston suurin onnistuminen viime kaudella?

– Cledoksen keikka 20-vuotisjuhlilla. Siellä oli satoja nuoria, varmasti yli 500 nuorta. Aivan mahtava tunnelma. Osa tuli, vaikka ei tiennyt artistia, mutta silti siellä hypittiin, tanssittiin ja laulettiin. Tuntuu hyvältä, kun saa tuotua niin paljon iloa ja odotuksen tunnetta muille.

Millaisia tapahtumia nuorille on tällä kaudella luvassa?

– Jotain yritetään laittaa mahdollisimman pian käyntiin. Jotain uutta on luultavasti tulossa. Leffayö voisi tehdä paluun, se on se konkreettisin idea tällä hetkellä. Se on ollut koronan takia tauolla, mutta se sai tosi paljon positiivista kommenttia.

Juttusarjassa onnittelemme paikallisia ihmisiä palkinnon, merkkipäivän, nimityksen, eläkkeelle jäämisen tai muun saavutuksen johdosta. Ehdotuksia voi lähettää sähköpostilla uutiset@lansi-savo.fi.

Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.