Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikko | Länsi-Savon suuri tatuointiäänestys ratkesi: Luontoteema vei voiton hienoimpien sarjassa, rumimman tatuoinnin omistaja säästää jatkossa tatuointirahat mieluummin laserpoistoon

Miia Miettisen tatuoinnin tekeminen oli vajaan kymmenen tunnin urakka ja pitkällisen haaveen tulos.

Kun mikkeliläinen Miia Miettinen kuulee, että hänen tatuointinsa saa Mikkelin seudun hienoimman tatuoinnin tittelin, hän on hieman häkeltynyt.

Niin se kuitenkin on: Länsi-Savo halusi selvittää yleisöäänestyksellä, mitkä ovat Mikkelin seudun hienoin ja rumin tatuointi.

1 717 äänen joukosta Miettisen ketut ja huuhkaja -tatuointi sai 621 ääntä, mikä toi hienoimpien kisassa selvän voiton.

Suuri tatuointikuva oli Miettisen pitkäaikainen haave, jonka hän toteutti kolmisen vuotta sitten. Alaselän huuhkaja kuvaa Miettisen kokemia haasteita, olkapäällä taas ovat hänen tyttäriään kuvaavat kaksi pikkukettua.

– Päätin ja huolehdin siitä, että tytöt pysyvät minun hartiallani. Olen luvannut muksuillekin, että vaikka he olisivat aikanaan vanhoja mummoja, minä jaksan kantaa heitä, Miettinen kertoo.

Kettuja suojavat tatuoinnissa myös niitä ympäröivät kukat. Samanlaisia kukkia värisävyineen oli aikoinaan myös Miettisen äidin hääkimpussa.

Jalassa viehkeä aikuinen Ninni

Nykyisin Miettisellä on kuusi tatuointia. Ensimmäisensä hän hankki 15-vuotiaana luettelosta tekniikalla "tuo on kiva". Sittemmin kaikissa Miettisen tatuoinneissa on kuitenkin ollut voimakas tunnesidos johonkin. Esimerkiksi kyljessään hänellä on teksti amerikkalaiselta runoilijalta Zachry K. Douglasilta.

– Se on vähän kuin ennenaikainen muistokirjoitus. Jos ei vanhana muista, millainen olen ollut, siitä voi katsoa sitten.

Jalassaan Miettisellä on puolestaan Muumeista tuttu Näkymätön tyttö eli Ninni.

– Laitoin viestiä tuttavalle, joka on taiteilija, että voitko piirtää sen vähän modattuna versiona. Hän tarttui haasteeseen ja teki minulle sellaisen viehkeän, aikuisen Ninnin.

Lähes 10 tunnin urakka

Miettinen haluaa painottaa, että kaupunki on täynnä hienoja tatuointeja ja Mikkelissä on hienoja tatuointien tekijöitä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki hänen omat tatuointinsa on tehnyt paikallisen Haven Ink -tatuointistudion Anna-Kaisa Lajunen. Tämä myös piirsi kettutatuoinnin Miettisen idean pohjalta.

Varsinainen tatuointi tehtiin kolmessa osassa ja vajaassa kymmenessä tunnissa.

– Istuttiin paikallaan lukuisia tunteja ja vaihdettiin ajatuksia. Se oli myös itselle hyvä pysähtymisen paikka, Miettinen pohtii.

Kotimaisema käsivarressa tuli toiseksi

Minä sitten ex temporena ihmisenä ja kaikkeen mukaan lähtevänä nostin helmaa ylöspäin, että pistä pohkeeseen joku kuva.

Laura Rautiainen-Tertsunen

Toiselle sijalle hienoimman tatuoinnin äänestyksessä ylsi kangasniemeläisen Jussi Janhusen käsivarteen tatuoitu metsämaisema, joka oli samalla hänen ensimmäinen tatuointinsa. Hän hankki sen, kun 18-vuotissyntymäpäivästä oli kulunut viikko.

Metsämaisema on Janhuselle muistutus siitä, mistä hän on tullut: koti oli maatilalla metsän ja peltojen keskellä. Tatuoinnin on tehnyt jyväskyläläisen Fireline Tattoon Antti Rossi, jonka käsialaa oli myös yksi toinen finaaliin päässeistä tatuoinneista.

Sittemmin Janhunen on hankkinut kaksi muuta tatuointia – toisen niistä teki hänen kaverinsa ja toisen hän itse.

– Sain lainaan tatuointikoneen, joka ei kyllä toiminut silloin. Jouduin tökkimällä tekemään sen, hän kertoo.

"En älynnyt, että siitä voi tulla tällainen"

Hienojen tatuointien kuvia lähetti Länsi-Savon äänestykseen 15 henkeä, rumia tatuointeja tuli ehdolle 7 ihmiseltä.

Rumimpien tatuointien finaaliin valittiin kolme kuvaa, ja voittajaksi niistä selviytyi mikkeliläisen Noora Väisäsen I was his angel -kaulatatuointi. Hän hankki tatuoinnin noin parikymppisenä.

– Olin vähän nuorempi silloin ja oli vähän menevämpi elämä, hän kertoo.

Tatuoinnin teki Väisäsen kaveri, joka omisti tatuointikoneen. Ensin hän teki Väisäselle pienet tatuoinnit sormiin, mutta kaula oli hänelle liian vaativa alue, Väisänen sanoo.

– Hän ei oikeasti osannut, mutta uskotteli tosi paljon, että osaa ja on tehnyt.

Väisäsen kyselystä huolimatta tatuointi tuli niin syvälle, ettei sitä voi peittää ainakaan toisella tatuoinnilla. Lisäksi tekstiin päätyi kielioppivirhe: toisen rivin "now his mine" olisi oikein "now he's mine". Oikein kirjoitettuna teksti suomentuisi muotoon "olin hänen enkelinsä, nyt hän on minun". Nyt loppu suomentuu muotoon "nyt hänen minun".

– Olin itse kirjoittanut sen eri tavalla, mutta hän oli katsonut jostakin, että tämä on se oikea tapa, Väisänen kertoo.

– En siinä kauheasti välittänyt, olin nuori. En älynnyt, että siitä voi tulla tällainen.

Alun perin Väisäsen oli myös tarkoitus maksaa tatuoinnista, mutta hän muistelee, ettei lopulta maksanut. Tekijä lupasi tehdä Väisäselle vielä ilmaiseksi kolme tatuointia, mutta sitä Väisänen ei enää halunnut.

Helsingistä voi löytyä rumempi tatuointi

Arkisin Väisänen ei tatuointia kummemmin piilottele, mutta puolisonsa vanhemmat ensi kerran tavatessaan hän kyllä laittoi päälle paidan, jossa tatuointi ei näy. Lisäksi hän huomauttaa, että oma tatuointi on nyt vain Mikkelin alueen rumin.

– Helsingistä voi löytyä rumempi.

Väisänen on kuitenkin miettinyt, että tatuointi pitäisi saada pois ennen kuin hänen vielä pieni lapsensa aloittaa koulun. Koska tekstiä ei saa peittoon, käytännössä ainoa vaihtoehto on laseroida tatuointi pois pieni osio kerrallaan.

Kaulatatuoinnin jälkeen hän ei ole enää uusia tatuointeja hankkinut.

– Kyllä minä varmaan pistän rahat siihen laseriin. Mutta jos sitä rikastuu, sitten kyllä, hän lisää uusista tatuoinneista.

"Pistä pohkeeseen joku kuva" ja toinen sija

Rumimpien sarjassa toiselle sijalle päätyi pieksämäkeläisen Laura Rautiainen-Tertsusen Matövakö by Kalu -tatuointi. Tatuointi päätyi hänen jalkaansa juhlissa kesällä 2021. Paikalla oli paikallinen tatuoija, joka tatuoi Rautiainen-Tertsusen käteen muistoksi hänen pappansa nimen. Lähistöllä eräs tuttu alkoi vitsailla, pitäisikö hänenkin ruveta tatuoimaan.

– Minä sitten ex temporena ihmisenä ja kaikkeen mukaan lähtevänä nostin helmaa ylöspäin, että pistä pohkeeseen joku kuva, Rautiainen-Tertsunen sanoo.

Lopputuloksena oli rallienglanniksi väännetty pahemmanpuoleinen kirosana signeerauksineen.

Ei ainoa ruma kuva

Rautiainen-Tertsusta kaduttaa tatuoinnissa hieman ainoastaan sen odotettua suurempi koko.

– Sen verran järki sanoi, että en sentään käsivartta antanut. Jalan saa vähän peittoon, hän kertoo.

Hän ei ole silti suunnitellut peittävänsä tatuointia. Tosin ristiäisissä ollessaan hän käänsi kylkeään sellaiseen suuntaan, ettei tatuointi näy. Ja jos tatuointi olisi kämmenessä, hän olisi varmaankin peittänyt sen.

Rautiainen-Tertsunen huomauttaa, ettei kyseessä ole ainoa häntä koristava ruma kuva, vaan hänellä on sekä hyviä että huonoja tatuointeja.

– Ne jotenkin kuuluvat siihen hetkeen elämässä.

Rautiainen-Tertsusella onkin toistakymmentä tatuointia, ja uusimman hän hankki vasta tällä viikolla. Pääsääntöisesti tatuoinnit on tehty ammattilaisilla, mutta aika usein walk in -tapahtumissa, joissa tatuoinnin saa ilman ajanvarausta.

– Automatkalla mietitään, minkä tatuoinnin ottaisi.

Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.

Juttua korjattu kello 9.55: rumia tatuointeja tuli ehdolle 7 henkilöltä, ei 7 kappaletta.