Verotuskiemuran vuoksi Inkinen ostaa käytettyä muotia yksityishenkilöiltä enää vain, jos hyvin halvalla saa. Musiikkiin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä kasaa takahuoneeseen studiota luovia hetkiä varten.
Uutisten viikkoa vietetään kouluissa ja päiväkodeissa 30.1.–3.2.
Niilas Inkinen on toiminut neljä kuukautta vaateliikkeensä yrittäjänä Mikkelin keskustassa. Inkisen yritys, 501 Second Hand avattiin lokakuun alussa Maaherrankadulla sijaitsevan liikekiinteistön sisäpihan puoleisessa tilaan.
501:n liikeideana on käytettyjen vaatteiden myyminen. Kirpputorista ei silti ole kyse, vaan 501 Second Hand erikoistuu merkkivaatteisiin ja muihin katumuotiasusteisiin. Käytettynä ostaen ne ovat halvempia, ja planeettakin kiittää vaatteiden pitkästä käyttöiästä.
Inkinen kertoo, että toiminta lähti liikkeelle sujuvasti. 501:n asiakaskunta on osittain hyvin nuorta, ja se tuo mukanaan erään huonon puolen.
– Junnuilla ei ole aina rahaa ostaa. Bisnes ei ole ollut vielä niin hyvää kuin odotin. Avajaisten yhteydessä ja niiden jälkeen teimme kuitenkin ison summan. Avajaisissa kävi lähemmäs 300 henkeä.
501 Second Hand on unisex-liike, eli shoppailtavaa löytyy miehille ja naisille. Tähän mennessä valtaosa asiakkaista on ollut nuoria miehiä.
Sisäänostot asiakkailta eivät kannata
Inkinen on ehtinyt tehdä jo merkittävän muutoksen alkuperäiseen liiketoimintasuunnitelmaansa. Nykyään hän tilaa käytettyjä vaatteita myytäväksi isoja määriä kerrallaan ulkomailta. 501 ei siis ota enää juurikaan vastaan yksityisten henkilöiden tuomia vaatteita.
– Se ei ole järkevää, koska yksityishenkilöiltä ostaessani en saa välistä 24 prosenttia arvonlisäveroa. Myydessäni vaatteet asiakkaille joudun maksamaan silti aina alvin, Inkinen perustelee.
"Toisen käden" vaatteet saapuvat Inkiselle nykyään suurissa rahtipaketeissa. Hän ostaa yksityishenkilöiltä vaatteita enää vain, jos hinta on tarpeeksi halpa tekemään alvittomasta kaupankäynnistä järkevää.
Hankalimmaksi osuudeksi yrittäjyydessä Inkinen nimeääkin ostojen ja myyntien tasapainottamisen voittoisaksi liiketoiminnaksi.
– Tiedän olevani silti oikealla reitillä. Tästä tulee jotain siistiä.
Parasta vaateliikkeen omistamisessa ovat Inkisen mukaan olleet kohtaamiset ihmisten kanssa. Samanhenkisten asiakkaiden parissa syntyy antoisia keskusteluja musiikista ja muodista.

Lippiksiä, jalkineita ja bändipaitoja
Nyt Inkinen aikoo lisätä erityisesti lippalakkien ja kenkien valikoimaa, kun lupaus keväästä lähestyy. Lippikset ja kengät poikkeavat muista tuotteista siten, että ne hankitaan liikkeeseen uusina.
Inkinen toteaakin, että fitted-malliset lippikset ovat olleet asiakkaiden ehkä eniten kyselemiä tuotteita. Aina niitä ei kuitenkaan ole ollut myytävänä. Inkinen sai hiljattain hyvän uutisen, joka mahdollistaa lisäostot valikoimiin.
– Saimme viimein hyväksytyksi lainan firmalle. Saan muokattua valikoiman ja liikkeen viimeinkin visioni mukaiseksi.
Vaateliikkeen myydyin tuoteryhmä on tähän mennessä ollut miesten pitkähihaiset svetaripaidat. Viime viikolla 501:een saapui Saksasta 30 kilon paketti bändipaitoja. Nekin alkavat vaikuttaa hittituotteelta.
– Niitä on hakenut todella moni. Bändipaidat ovat alun perin jenkeistä. Oli hauska katsoa, kun paitoihin oli merkitty amerikkalaisten nimiä, kuten "John Edwards".
Muoti ja popkulttuuri ovat erottamattomia
Inkinen teki selväksi jo syksyllä, että hän haluaa luoda 501:stä enemmän kuin pelkän vaateliikkeen. Muodin lisäksi rap-musiikkia fanittava ja harrastava yrittäjä tahtoo, että musiikki sekä populaarikulttuuri näkyy ja kuuluu 501 Second Handissa.
Inkinen painottaa, että jenkkiräppärien asuvalinnoista voi päätellä suoraan sen, mikä tyyli tulee seuraavaksi olemaan "in" muodissa.
– Olen keräillyt myytäväksi ajotakkeja. Ne tulevat nyt muotiin.
Viime aikoina Inkinen on laajentanut liiketilan imagoa monipuolisemmaksi pelkästä räppityylistä. Hyvä esimerkki siitä on seinää koristava Elvis-taulu.
– Sain sen kiitoksena palvelusta alakouluikäisen asiakkaan mummolta. Hän kävi täällä kahtena päivänä katsomassa farkkuja ja toisella kertaa mummo tuli mukaan.

Keikkoja kaupunkiin osana liiketoimintaa?
Syksyllä Inkinen suunnitteli järjestävänsä liikkeessä rap-keikkoja. Liiketilasta löytyykin lavalta näyttävä korotettu syvennys, joka on ympäröity peilein. Nyt se on kuitenkin 501:n farkkuosasto.
– Vaateliikkeen keikkahaave on vähän jäänyt. Tila on sen verran pieni, ettei se toimisi.
Inkinen lisää samaan hengenvetoon, että keikkajärjestäjänä toimiminen muualla on edelleen mielessä.
– Mikkelissä on yksi keikkapaikka vähemmän, kun Vaakunan yökerho suljettiin. Yhtiöni kautta voisin pitää toisaalla keikkoja. Tulisi meininkiä nuorille.
Inkinen harrastaa itsekin musiikin tekemistä. Sitä varten vaateliikkeen takahuoneeseen rakentuu nyt studio, joka tulee palvelemaan Inkistä kavereineen äänitys- ja sävellyspaikkana. Tila on vielä keskeneräinen, mutta osa laitteistosta on jo paikalla.
Musiikkihommien lisäksi Inkinen haluaa suunnitella oman näköisiään vaatteita. Tähän mennessä on valmistunut vain asusteita, joissa on yksinkertaisesti 501 Second Handin logo. Inkinen lupailee kuitenkin, että tyylikkäämpää designia on luvassa.
6.2. kello 17.13 kuvatekstistä poistettu maininta liikkeen nimeämisestä Leviksen farkkujen mukaan. Kyseinen väittämä oli virheellinen. Luku 501 tuli nimeen Mikkelin postinumerosta.
Tämä juttu on Länsi-Savon maksullista sisältöä. Uutisten viikolla avaamme tilaajille tarjottavia juttujamme muidenkin lukijoidemme tutustuttavaksi. Länsi-Savon tilauksen voit tehdä täällä.