Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin teatteri iskee ajan hermoon ja kirii ensi-illallaan leffateattereiden edelle – Zellerin näytelmät ovat olleet yleisömagneetteja: "Tämä ei ole missään tapauksessa raskas draama"

Ranskalaiskirjailijan draama kertoo perheen tärkeydestä. Näytelmän ohjaa Savonlinnan teatteriin vuonna 2024 siirtyvä Aleksander Anria.

Ranskalainen kirjailija Florian Zeller on kuuma nimi esittävän taiteen saralla juuri nyt. Hänen uusin ohjaustyönsä, omaan käsikirjoitukseen perustuva elokuva The Son saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 24. maaliskuuta.

Samaa draamaa suomennettuna työstetään parhaillaan Mikkelin teatterissa Aleksander Anrian ohjauksessa. Poika-näytelmän ensi-ilta on 18. maaliskuuta.

Se kertoo elämästä uusperheen kiemuroissa. Siitä, miten teini-ikäinen poika Niko muuttaa äitinsä luota isänsä ja tämän uuden perheen luokse asumaan. Nikolla ei mene kovin hyvin, hän on yksinäinen, eikä pysty kunnolla turvautumaan huoltajaansa. Iskällä on menoa.

Aiemmin Kom-teatterissa esitettyä näytelmää on luonnehdittu kannanotoksi siihen, miten nuorten mielenterveysongelmiin pitäisi suhtautua.

Zellerin kirjoittamat näytelmät ovat olleet yleisömagneetteja. Pojassa kyse ei ole komediasta, vaan pesunkestävästä draamasta.

– Haluan korostaa sitä, että tämä ei ole missään tapauksessa raskas draama. Asiaa on minulta eri tilaisuuksissa kyselty, ohjaaja Anria sanoo.

Hän luonnehtii näytelmää koskettavaksi ja kauniiksi ja sen alkuosaa jopa hauskaksi. Lopetus on armollinen.

– Kukaan ei ole syyllinen tässä näytelmässä, kaikki armahdetaan. Näytelmän tärkeänä sanomana on antaa aikaa kaikkein tärkeimmille ihmissuhteille, ilman mitään tekosyytä. On tulossa hyvin ainutlaatuinen esitys, missä näyttelijöiden yhteishenki toimii parhaimmillaan.

Näytelmän nimiroolissa kipuilevana nuorena miehenä on Janne Kyyhkynen, isän roolin tulkitsee Risto Kopperi. Iskän eksänä nähdään Marjaana Manninen ja nyksänä Riina Uimonen. Vintte Viitanen ja Tuomas Turkka ovat näytelmän sote-ammattilaisia.

Syksyllä 2018 työt Mikkelin teatterin johtajana aloittanut Anria on valittu Savonlinnan teatterin johtoon. Anrian sopimus Mikkelissä päättyy viimeistään kesäkuussa 2024.

Hän sanoo, että työn luonteeseen kuuluu määräaikaisuus.

– Jokaisella matkalla on oma merkityksensä ja pituutensa. Kaikki matkat ovat erilaisia.

Anrian kaudella teatteria on koetellut koronakriisi. Yhdessä vaiheessa katsomoon sai ottaa neljän hengen yleisön, toisessa ovet oli suljettava kokonaan. Esimerkiksi vuonna 2021 Mikkelin teatteri joutui perumaan kaikkiaan 69 esitystä.

Moinen on jättänyt jälkensä, mutta iskut on kestetty.

– Koronavuosina Mikkelin teatterin henkilökunta osoittautui taistelunhaluiseksi. Katse on koko ajan suunnattu eteenpäin, vaikka meillä ei ollut tietoa siitä, mitä vielä on edessäpäin, Anria kiittää.

Epävarmuudessa eläminen ei loppunut koronaan.

Kun tilanne vihdoin alkoi palata normaaliksi, iski päälle uusi kriisi: sota Euroopassa, ja siitä aiheutunut inflaatio.

Hinnat nousivat, ja poikkeusoloja vilauteltiin.

– Meillä oltiin teatterissa koko loppuvuosi siinä valmiudessa, että sähköt voidaan katkaista.

Rahaa ei Mikkelin teatterissa koskaan ole ollut liikaa. Kun taustalla on voittoa tuottamaton järjestö, on tavoitteena nollatulos.

– Tämän kokoiselle teatterille yhdistyspohjainen johto antaa sopivasti operatiivisuutta, Anria sanoo.

Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kassamenestysten vastapainona voi taiteen vuoksi ottaa taloudellisia riskejä.

Yksi tulevista tuotannoista kutkuttaa Anriaa erityisesti: ensi syksyn kantaesitys. Mikkelin teatteri on saanut oikeuden esittää ensimmäisenä Suomessa Charlie Chaplinin Diktaattori-elokuvan teatteriversion.

Pääosan esittäjä on valittu, mutta hänen nimensä vielä salaisuus.

Florian Zeller: Poika, ohjaus Aleksander Anria. Ensi-ilta Mikkelin teatterissa 18.3.2023.