Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eteläsavolainen uhri menetti 15 000 euroa nettirikollisille – Poliisi varoittaa Facebookin Bitcoin-huijareista

Sijoitushuijauksia tehtailleet rikolliset ovat käyttäneet muun muassa Sanna Marinin kasvoja Facebook-mainoksissaan.

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa Facebookissa toimivista sijoitushuijareista. Huijarit mainostavat tarjoavansa sijoitusmahdollisuuksia, vaikka todellisuudessa pyrkivät pääsemään käsiksi ihmisten pankkitietoihin ja putsaamaan tilit tyhjiksi.

Näin kävi myös bitcoineista kiinnostuneelle eteläsavolaiselle uhrille. Asianomistaja oli nähnyt Facebookissa valemainoksen, jossa tarjottiin mahdollisuutta sijoittaa Bitcoin-kryptovaluuttaan. Kyseessä oli kuitenkin sijoitushuijaus, jonka seurauksena uhri menetti nettirikollisille 15 000 euron rahasumman.

Uhri otti yhteyttä mainoksessa ilmoitettuun yhteyshenkilöön ja kysyi mahdollisista sijoitusvaihtoehdoista. Keskustelun edetessä ulkomaalaisena sijoitusneuvonjana esiintynyt huijari pyysi pääsyä uhrin pankkitietoihin.

Kauppojen helpottamiseksi englantia puhunut valesijoitusneuvoja neuvoi uhria asentamaan käännösohjelman. Todellisuudessa ohjelma mahdollisti etäyhteyden ottamisen uhrin tietokoneeseen. Tämän jälkeen huijari oli tehnyt useita tilisiirtoja toisen henkilön tilille ja siitä edelleen toiselle ulkomaiselle tilille.

Tapausta selvittäessään poliisi sai selville, että sijoitushuijarit ovat anastaneet kymmenien tuhansien eurojen arvosta omaisuutta muidenkin suomalaisten tileiltä. Olemattomia sijoitusmahdollisuuksia markkinoineet rikolliset ovat käyttäneet mainoksissaan muun muassa pääministeri Sanna Marinin kuvaa, jolla on koitettu vakuuttaa ihmiset toiminnan aitoudesta.

Poliisi ohjeistaa olemaan skeptinen internetissä ja sosiaalisessa mediassa esiintyviä sijoitusmainoksia kohtaan. Myöskään tuntemattomia ihmisiä ei pidä päästää katsomaan pankkitilejä ja epäilyttävät ohjelmat on parempi jättää asentamatta.