Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Kättelyiden ja makkaran määrällä on merkitystä, todettiin Mikkelissä lauantaina – Vaalityö näkyy nyt joka käänteessä

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa runsaan viikon kuluttua maanantaina.

Nyt jos koskaan on vaalityön kuumeisin aika, ja se näkyy etenkin viikonloppuisin.

Lauantai Mikkelissä kaksi viikkoa ennen vaalipäivää ja muutama päivä ennen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamista osoitti, että ehdokkaat ja heidän taustavoimansa luottavat äänestäjien tapaamisen tehoon.

Vaikka kaikki virallisesti olivat luottavaisia läpimenomahdollisuuksiin, rupattelussa tukijoukkojen ja ehdokkaiden kanssa kävi hyvin ilmi, miten työläs savotta tien raivaaminen parlamenttiin on.

Puolueesta riippuen Kaakkois-Suomen vaalipiirissä tarvitaan läpimenoon ainakin kolmisen-nelisen tuhatta ääntä, mutta viidelläkään tuhannella ei voi olla varma. Sellaista määrää ihmisiä ei voi oikeasti tuntea. Siksi pitää näkyä joka puolella: tienvarsitauluissa, muissa mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Ennen kaikkea pitää tavata ihmisiä elävänä, ja siksi näinä päivinä toreilla ja marketien edustoilla jaetaan karkkia, kahvilippuja ja esitteitä. Paneeleissa ehdokkaat kiertävät pää märkänä kertomassa tavoitteistaan ja aikeistaan maan ja alueen parhaaksi.

Vaalityö on raskasta mutta antoisaa, tuumaili Mikkelissä pistäytynyt kansanedustaja Satu Hassi (vihr.). Hän arvostaa tapaamisia, joissa pääsee vaihtamaan mielipiteitä. Hassi tuli kutsusta vauhdittamaan Kaakkois-Suomen vihreiden Etelä-Savon kiertuetta.

Puolueen pirkanmaalainen veteraani kuuluu luopujiin.

– Kyllä näiden vaalien edellä on huomattavasti aiempaa rennompi olo. Ei tarvitse miettiä aikatauluja eikä rahan käyttöä, tunnusti Hassi, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 32 vuotta sitten.

– Kaikki on nykyään vaalityössä paljon suunnitelmallisempaa ja ajankäyttö tarkoituksenmukaisempaa kuin silloin.

Hassin mielestä näissä vaaleissa yleistä keskustelua hallitsee liikaa huoli valtion taloudesta. Neljä vuotta sitten ilmastoasiat olivat enemmän esillä.

Vihreiden maakuntakiertueella kauppakeskus Stellan osuudelle osallistui kahdeksan vaalipiirin ehdokasta.

Aiemmin päivällä yhdeksän mikkeliläisehdokasta kuudesta eri puolueesta puntaroi paneelissa Mikkelin asemaa edunvalvonnan kannalta.

Kaupunki on tunnetusti ollut vaalikauden ilman mikkeliläistä kansanedustajaa. Tästä puutteesta huolimatta ehdokkaat muistivat usein todeta, että Mikkelin lisäksi koko Etelä-Savo tarvitsee lisää elinvoimaa ja esimerkiksi yrittäjyyttä. Erityisesti mikkeliläisiä teemoja esiintyi paneelissa vähän, mutta eipä toisaalta kukaan luvannut kuuta taivaalta.

Liikenneyhteyksiä ja koulutuspaikkoja tarvitaan, mainittiin useissa puheenvuoroissa. Ehdokkaiden mielestä työvoiman saatavuus yrityksille pitää myös turvata.

Panelistien nauttiessa kauppakeskuksen tuulen suojasta ulkonakin tapahtui. Kouvolalainen Paula Werning (sd.) käväisi Mikkelin Graanilla etsimässä ääniä, joita hän mikkeliläissyntyisenä on aiemmin saanut kaupungista. Werning on nykyinen kansanedustaja, mutta hän sanoo, ettei päättäjä voi koskaan pitää paikkaa itsestään selvänä.

Werning yhtyy arvioon, että vaalipiirissä yhä melko vähän kampanjoidaan maakuntarajojen yli. Hän sanoo ratkaisun liittyvän yleensä ajankäyttöön. Jos toisessa kaupungissa on saman puolueen hyvä ehdokas, hyöty omasta kampanjoinnista toisaalla voi jäädä pieneksi. Kampanjoiden runko rakennetaan omien lähiseutujen kiertämiseen.

Juttua muokattu 19.3. kello 9..40: Jutussa oli alun perin väärä tieto ennakkoäänestyksen alkamisesta. Kotimaan ennakkoäänestys ei ala runsaan viikon kuluttua, vaan se alkaa keskiviikkona 22. maaliskuuta ja jatkuu tiistaihin 28. maaliskuuta.