Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LS Puoluepuntari | Vihreät kulkee kohti vaaleja ennätysalhaisissa kannatusluvuissa – Mikkelissä Veli Liikasta haastaa ainakin Miisa Mink, joka voi olla vaalien yllättäjiä

Jos vihreiden vaalitulos on gallupin mukainen, puolue menettää yhden paikan vaalipiirissä. Länsi-Savo analysoi juttusarjassa puolueiden vaaliasetelmia Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Vihreillä on paljon kirittävää vaalien loppusuoralla. Viime viikolla Kaakon Viestinnän gallupissa kyyti oli puolueelle kylmää. Gallupin mukaisella tuloksella puolue kuuluisi vaalien häviäjiin ja menettäisi yhden paikan.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla. Tässä jutussa käymme vihreiden paikallisen tilanteen läpi viiden teeman kautta. Teemme vastaavanlaiset jutut kaikista viime vaaleissa kaakossa kansanedustajia saaneista puolueista. Jutut julkaistaan edellisten eduskuntavaalien valtasuhteiden mukaisessa järjestyksessä.

1. Minkälainen kilpailutilanne vihreillä on muihin puolueisiin nähden?

Vihreät sai viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Kaakkois-Suomen vaalipiirissä 9,4 prosentin ääniosuuden ja kaksi ehdokasta läpi. Tulos oli selkeä vaalivoitto verrattuna vuoden 2015 vaaleihin, joissa vihreiden ääniosuus oli 6,4 prosenttia

Kaakon Viestinnän helmikuussa teettämän gallupin mukaan vihreiden tulos olisi vaalipiirissä jäämässä 6,0 prosenttiin ja jopa huonommaksi kuin kahdeksan vuoden takaisissa vaaleissa. Vihreät näyttäisi myös menettävän toisen kansanedustajansa, sillä vaalipiiristä menisi läpi vain yksi vihreiden ehdokas.

Vihreät ovat gallupissa vaalipiirissä viidentenä yli seitsemän prosenttiyksikköä neljäntenä olevan keskustan perässä. Gallupissa puolueen suksenkantoja kolistelee jo vasemmistoliitto, joka on kannatuksessa vain noin prosenttiyksikön verran vihreiden takana. Näin ollen vihreiden osalta ei voi pitää varmana edes yhden kansanedustajan saamista.

2. Mitkä ovat vihreiden vaaliteemat?

Vihreiden paikalliset ehdokkaat painottavat vaaliteemoissaan tasa-arvoa, nuorten ja tulevien sukupolvien etua sekä Järvi-Suomen alueen luonnon suojelua. Erityisesti paikallisena teemana vihreät nostavat Saimaan suojelun kaivostoiminnalta.

Valtakunnallisesti vihreiden ykkösteema on ympäristö. Puolue haluaa suojella suomalaista luontoa, torjua ilmastokriisiä ja parantaa eläinten oikeuksia. Vihreät suojelisi Suomen luonnontilaiset metsät, suot ja vesistöt. Puolueen mielestä luontoa on ennallistettava ja luonto tuotava vahvemmaksi osaksi myös kaupunkeja. Myös ympäristön suojaa on vahvistettava kaikessa ihmistoiminnassa, kuten rakentamisessa ja kaivoshankkeissa.

Vihreät haluaa puolustaa koulutusta ja tiedettä sekä turvata jokaisen oikeuden oppia ja onnistua. Puolue haluaa varmistaa jokaiselle lapselle laadukkaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja tarvittavan tuen koko koulutuspolun ajan.

Vihreiden kärkiteemoihin kuuluu myös köyhyyden torjunta. Puolue haluaa vahvistaa perusturvaa ja olla heikomman puolella. Vihreät esittää nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän paikkaamista perustulolla.

3. Minkälaisia ehdokkaita vihreillä on?

Vihreillä on täysi 15 ehdokkaan lista. Etelä-Savosta ehdolla ovat mikkeliläiset Katriina Janhunen ja Veli Liikanen sekä pieksämäkeläinen Teemu Laukkanen. Etelä-Savosta ehdolla on myös Savonlinnasta kotoisin oleva Oona Käyhkö, joka kuitenkin nykyään asuu Helsingissä.

Lisäksi vihreiden listalla on pitkään ulkomailla asunut Miisa Mink. Etelä-Savoon häntä sitoo Mikkelissä sijaitseva kesämökki.

Mikkelin seudun ehdokkaista tunnetuin nimi on Veli Liikanen. Hän on vihreiden varakansanedustaja ja kolmannen kauden kaupunginvaltuutettu. Kevään eduskuntavaalit ovat Liikaselle jo kolmannet. Hän tekee työkseen politiikkaa, sillä hän toimii vihreiden puoluesihteerinä.

Liikanen edustaa vihreiden maltillista linjaa, jonka politiikan keskiössä ovat perinteiset vihreät teemat kuten koulutus, ilmasto ja luonto. Hän on myös Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu.

Mikkeliläinen opiskelija Katriina Janhunen on ehdolla ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa. Hän nousi Mikkelin kaupunginvaltuustoon vuonna 2021 ollessaan 20-vuotias. Hän on vielä suhteellisen tuntematon nimi, mutta on kampanjoinut näkyvästi.

Miisa Mink tulee täysin politiikan ulkopuolelta. Hän on asunut pitkään ulkomailla, viimeisimpänä Lontoossa. Nyt hän on Suomessa kampanjoimassa eduskuntavaaleja varten.

Mink on ollut pitkään poissa Suomesta, joten osa suomalaisen yhteiskunnan käänteistä voi olla hänelle vieraita. Toisaalta hänellä on pitkää kansainvälistä kokemusta, mikä voi hyödyttää häntä vaalikentillä. Hän on tehnyt uraa yrittäjänä ja varsinkin pienet yritykset ovat Minkin asialistalla. Hän painottaa kiertotaloutta ja tuli julkisuuteen vastustamalla Saimaan kaivoshankkeita.

Savonlinnalainen Oona Käyhkö toimii poliittisena avustajana vihreiden eduskuntaryhmässä, mutta ei ole laajemmin tunnettu Etelä-Savossa tai muualla vaalipiirissä.

Vihreiden ehdokkaiden ikähaarukka on 22–62-vuotta. Listalta löytyy kahdeksan naista ja seitsemän miestä. Istuvista kansanedustajista ehdolla on lappeenrantalainen Hanna Holopainen. Savonlinnalainen Heli Järvinen luopuu.

4. Minkälaista kamppailua puolueen sisällä käydään paikallisesti?

Jos vaalien lopputulos olisi gallupin mukainen, vihreät menettäisi yhden paikan. Se tarkoittaisi, että puolue saisi yhden kansanedustajan. Vaikka usein istuvat kansanedustajat ovat vaaleissa vahvoilla, vihreiden kohdalla tilanne ei ehkä ole niin selvä. Jo edellisissä eduskuntavaaleissa Hanna Holopainen nousi vain nipinnapin sisään. Toisaalta Holopainen on puolueen varapuheenjohtaja ja lisäksi puolustusvaliokunnan jäsen. Holopaisen näkyvyys on kasvanut tämän vaalikauden aikana.

Yksi potentiaalinen Holopaisen haastaja voisi olla mikkeliläinen Veli Liikanen. Hän sai edellisissä eduskuntavaaleissa noin 2200 ääntä ja nousi varakansanedustajaksi. Hän hävisi Holopaiselle noin 400 äänellä.

Nyt Etelä-Savossa on mahdollisesti vapana tuhansia ääniä, kun savonlinnalainen Heli Järvinen ei asetu enää ehdolle. Järvinen keräsi edellisissä vaaleissa 3200 ääntä. Kenelle ne nyt menisivät?

Jos maakuntarajat eivät haittaa, Hanna Holopainen voi hyötyä. Lisäksi Miisa Mink on varmasti kiinnostunut Järvisen äänistä ja kampanjoi ahkerasti.

Mikkelissä jää vapaaksi vajaat 700 Järvisen ääntä. On kuitenkin vaikea sanoa, hyötyvätkö mikkeliläiset ehdokkaat suoraan Järvisen poisjäännistä: ainakaan viimeksi ehdokkaan mikkeliläisyys ei ollut heille mikään kriteeri.

Pieksämäen suunnalla ääniä kerännee opettaja Teemu Laukkanen. Hän on Pieksämäen kaupunginhallituksen jäsen ja hänet tunnetaan alueella.

5. Minkälaiset asetelmat ovat Etelä-Savon ulkopuolella?

Kouvolan seudulta yksi seurattava nimi on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toiminnanjohtaja Jenni Aikio. Edellisissä eduskuntakuntavaaleissa hän oli liki tasoissa Liikasen kanssa, mutta hävisi lopulta vajaalla sadalla äänellä. Sen jälkeen hän lisännyt tunnettavuuttaan Kymenlaaksossa, sillä hän toimii sekä Kouvolan kaupunginhallituksessa että Kymenlaakson aluevaltuustossa. Aluevaaleissa Aikio olikin Kymenlaaksossa vihreiden ääniharava yli 700 äänellä.