Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona – Katso tästä, miten ja missä äänestää ennakkoon Mikkelin seudulla

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää viikon ajan eli 22.–28. maaliskuuta. Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

Jos sopiva ehdokas on vielä haussa, voi valintaa helpottaa esimerkiksi Länsi-Savon vaalikoneella tai katsomalla Mikkelin seudun ehdokkaiden videotenttejä. Lue myös Puoluepuntari-sarjamme analyysit.

Näin äänestät ennakkoon

Ennakkoon voi äänestää kuka vain eduskuntavaaleissa äänioikeutettu. Mitään syytä ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää.

Varsinaisesta äänestyspäivästä poiketen ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, myös vaalipiirin ulkopuolella.

Ennakkoäänestyspaikalla pitää todistaa henkilöllisyys esimerkiksi henkilökortilla tai passilla. Myös ajokortti kelpaa. Postitse tullutta äänioikeusilmoitusta ei ole välttämätöntä ottaa mukaan.

Äänestyslippuun merkitään vain oman ehdokkaan numero. Eduskuntavaaleissa voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokkaita. Etelä-Savo kuuluu Kaakkois-Suomen vaalipiirin.

Ennakkoäänestyksessä äänestyslippu laitetaan leimauksen jälkeen ruskeaan vaalikuoreen, jonka saat vaalivirkailijalta. Suljettuasi kuoren vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen allekirjoitettavaksesi.

Lopuksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja äänestyslipun sisältävän vaalikuoren keltaiseen lähetekuoreen. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaiseen kuoreen, äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Vaalikuoret avataan vasta vaalipäivänä, kun ääntenlaskenta aloitetaan.

Ennakkoäänestäjällä on valinnanvaraa

Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka. Mikkelissä ennakkoäänestäjä voi valita peräti kahdeksasta eri paikasta. Ennakkoon voi äänestää muun muassa Stellan ja Graanin kauppakeskuksilla sekä pitäjien kirjastoissa. Lisäksi Mikkelissä kiertää äänestysbussi.

Pieksämäellä ennakkoon äänestämään pääsee esimerkiksi Prismalla ja Jäppilä-talon äänestysbussissa. Myös Pieksämäellä on käytössä kiertävä äänestysauto.

Pienemmissä kunnissa ennakkoon voi yleensä äänestää vain yhdessä paikassa. Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä ja Pertunmaalla voi äänestää kuntien kunnantaloilla ennakkoäänestyksen ajan viikon jokaisena päivänä.

Mäntyharjussa ennakkoäänestyspaikkana toimii monitoimihalli Kisalan aula. Puumalassa voi kunnantalon lisäksi äänestää Hurissalon kylätalolla. Hurissalon ennakkoäänestyspaikka on avoinna vain perjantaina 24. maaliskuuta.