Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Oman ehdokkaan valinta tuottaa päänvaivaa Pieksämäellä – "Listoilta ei löytynyt minun puolueestani paikkakuntalaista ehdokasta", kertoo heti aamulla äänestysbussille ehättänyt Anneli Tams

Vaalibussi Rietrikki kiertää keräämässä ennakkoääniä kylillä.

Vaalibussiksi muutettu kirjastoauto Rietrikki kurvasi ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona ensimmäiseksi Pieksämäen Siikamäen entisen aseman pihalle. Eikä turhaan, sillä puolen tunnin pysähdyksen aikana piipahti kansalaisvelvollisuutensa suorittamassa kymmenkunta lähiseudulla asuvaa pieksämäkeläistä.

Ensimmäisten joukossa äänestysvuoroaan asemankulmalla tuulisessa ja koleassa kevätsäässä odottelivat naapurukset Anneli Tams ja Ritva Heiskanen.

Tams ja Heiskanen toteavat, että tällä kertaa oman ehdokkaan löytäminen on vaikeampaa kuin missään aikaisemmissa vaaleissa.

– Ehdokkaita on esitelty lehdissä mielestäni huonosti, ja puolueiden ehdokkaiden yhteislistoja on ollut esillä liian vähän, toteaa Tams.

Heiskaselle on selkeä parannusehdotus seuraavia vaaleja varten.

– Kaikkein yksinkertaisinta olisi koota kaikkien puolueiden ehdokkaat yhteiseen lehteen, joka sitten jaettaisi jokaiseen talouteen. Se helpottaisi äänestäjiä ja olisi ehdokkaillekin edullisempi vaihtoehto, toteaa Heiskanen.

– Ehdokkaan valintaa vaikeutti vielä sekin, ettei listoilta löytynyt minun puolueestani paikkakuntalaista ehdokasta, toteaa Tams.

Suurimmista puolueilla keskustalla, perussuomalaisilla ja SDP:llä ei ole Pieksämäeltä ehdokkaita.

Äänestämättä jättäminen ei kuitenkaan ole Tamsille ja Heiskaselle vaihtoehto.

– Olen kaikissa vaaleissa äänestänyt ennakkoon ja nimenomaan vaalibussissa, ja niin aion tehdä jatkossakin. Niin kauan kuin kirjastoauto kiertää, sen palveluja kuten ennakkoäänestysmahdollisuutta pitää käyttää, toteaa Tams.

Samaa mieltä on noin kilometrin päässä asemalta asuva Pirjo Leikas, joka sujautti äänestyspaikalle potkurilla.

Siikamäen alueella asuvien varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka on Jäppilässä, jonne Siikamäestä on suorinta tietä käyttäen kymmenkunta kilometriä.

Myös Leikas toteaa, että oman ehdokkaan löytäminen oli tällä kertaa vaikeampaa kuin missään aikaisemmissa vaaleissa.

– Pieksämäeltä ei sopivaa ehdokasta löytynyt, mutta kyllä se oikea sitten kuitenkin löytyi, toteaa Leikas.

Siikamäestä Pieksämäen vaalibussi suuntasi Tihusniemelle. Ensimmäisen päivän aikana vaalibussilla on yhteensä kahdeksan pysähdyspaikkaa, joista viimeinen iltakuudelta Naarajärven vankila.

Torstaina vaalibussi suuntaa ensimmäisenä Venetmäen entiselle asemalle, jonka jälkeen se kiertää kaupungin eteläisillä kylillä. Viimeinen pysäkki torstaina oli Virtasalmen Valkeamäki.

Perjantaina ja myös muina arkipäivinä vaalibussi on paikalla Virtasalmen ja Jäppilän taajamissa useamman tunnin, koska kummallakaan kylällä ei ole kiinteää äänestyspaikkaa.

Kaupungissa ennakkoäänensä voi käydä antamassa Kulttuurikeskus Poleenissa, Prisman eteisaulassa tai Kanttilan virastotalolla Naarajärvellä.

Katso kaikki Mikkelin ja Pieksämäen seudun ennakkoäänestyspaikat täältä.