Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL lisäsi Puumalan puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin – Omakustanteista rokotesarjaa suositellaan

Rokotteen tarvitsevien kannattaa toimia tulevaa kesää ajatellen jo nyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee Puumalassa asuville yli kolmevuotiaille sekä alueen pitkäaikaisille loma-asukkaille TBE-rokotesarjaa. Rokote ehkäisee puutiaisaivotulehdusta. THL lisäsi Puumalan riskialueeksi tänä vuonna. Rokotesarja on omakustanteinen ja vaatii reseptin.

– Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee kesäisin luonnossa, Etelä-Savon hyvinvointialueen rokotesuojautumisesta vastaava lääkäri Hans Gärdström neuvoo hyvinvointialueen tiedotteessa.

Gärdström myös korostaa, että luonnossa ulkoilua ei Puumalassakaan pidä pelätä.

– Ulkoilun terveyshyödyt ovat kuitenkin niin paljon suurempia kuin punkkilevitteisten tautien riskit, että luonnossa liikkumisesta ei kannata luopua, vaikka rokotetta ei olisikaan ottanut, Gärdström jatkaa.

TBE-rokote hankitaan itse, mutta annetaan vastaanotolla

Puumalassa asuville sekä kausiasukkaille TBE-rokote on omakustanteinen ja reseptillä saatavissa. Rokotesarja on kolmeannoksinen ja sen voi ostaa apteekista itse. Rokotteen voi kuitenkin antaa vain terveydenhuollon ammattilainen.

– Rokotteen tarvitsevien kannattaa toimia tulevaa kesää ajatellen jo nyt. Me hyvinvointialueella autamme reseptin saamisessa ja rokotteen antamisessa, kun sellaisen kanssa esimerkiksi Puumalan vastaanotollemme saapuu. Resepti ja rokottautuminen ovat maksuttomia, Hans Gärdström kertoo.

Rokotteen ensimmäinen annos kannattaa ottaa jo keväällä. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisestä annoksesta. Kolmas annos annetaan seuraavana vuonna, eli 9–12 kuukautta toisesta annoksesta. Yhden rokoteannoksen hinta apteekissa on noin 33 euroa.

Sähköisen reseptin hankkimiseksi ja rokotusajan varaamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä hyvinvointialueen nettisivujen chatin kautta.

Asioida voi myös Puumalan terveysneuvon puhelinpalvelussa 015 1944 770 (ma–pe kello 8–10) tai kotikunnan terveysneuvon numerossa.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on suurinta. Rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla asuville TBE-rokotesarja on ilmainen. Näitä alueita ovat muun muassa Parainen, Kustavi, Ahvenanmaa, Lohja ja Espoon Suvisaaristo.

Lisäksi THL antaa rokotussuosituksia kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Tällaisiksi puutiaisaivotulehduksen riskialueiksi luokitellaan monet saaristo- ja rannikkoseutujen kunnat ja nyt siis myös Puumala. Muualla Etelä-Savon alueella ei rokotussuosituksia tällä hetkellä ole.