Vihreät ja vasemmistoliitto ovat arvoliberaaleja. Perussuomalaiset ja KD taas ovat arvoiltaan hyvin konservatiivisia.
Puolueissa on isoja eroja myös arvoissa. Eduskuntapuolueista perussuomalaiset on kaikkein selvimmin perinteisten arvojen kannattajia. Toisella reunalla vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat ovat liberaaleja ja hyväksyvät muutoksen.
Tämä juttu perustuu Kaakkois-Suomen eduskuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksiin. Koneessa ehdokkaat ottivat kantaa kolmeen arvoja mittaavaan väitteeseen. Vastausten perusteelle puolueet aseteltiin järjestykseen niiden arvokonservatiivisuuden tai -liberaaliuden perusteella.
Konservatiiviseksi arvioitiin vastaajat, jotka vastustivat kannabiksen laillistamista, näkivät, että kristillisillä arvoilla pitäisi olla suurempi merkitys, sekä arvioivat, että seksuaalivähemmistöjen oikeudet huomioidaan Suomessa riittävästi. Liberaaleiksi arvioitiin päinvastaiset näkemykset.
Kannabiksen laillistamisessa ehdokkaiden perustelut erosivat esimerkiksi näin:
– Huumeiden käyttäjät ovat uhreja. Heitä tulee kohdella, kuin alkoholisteja – hoitaa ongelmaa. Rangaistukset eivät ole poistaneet käyttöä ja eniten niistä kärsivät käyttäjät, jotka kuitenkin ovat jakeluketjun loppupäässä, perusteli pieksämäkeläinen Teemu Kaskinen (vihr.) myönteistä kantaansa.
– Olen avustusjärjestötyössä kohdannut kovienkin huumeiden koukkuun jääneitä riippuvaisia. Moni on kertonut, että kaikki sai alkunsa kannabiksesta, joista pikkuhiljaa siirryttiin kovempiin aineisiin. Lääkekäyttöön kannabiksen ymmärrän ja sallin, kirjoittaa mikkeliläinen Sami Järvinen (ps.), joka ei hyväksy laillistamista.
Sulkavalainen Mirja Anunti-Virta (kok.) näkee ristiriidan, mutta kallistuu vastustamaan laillistamista.
– Tämä on ristiriitainen kysymys. Ihminen yhtä huonoin seurauksin osaa käyttää väärin myös lääkkeitä tai alkoholia, mistä ei rangaista. Kääntöpuolena tässä on riski siihen, että käyttö tai kasvatus ei jäisi omaan käyttöön ja siitä tehtäisiin bisnestä, siihen en haluaisi kannustaa ketään, Anunti-Virta kirjoittaa.
Arvokysymyksissä vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat vastasivat väitteisiin johdonmukaisen liberaalisti. Vasemmistoliiton ehdokkailla kannat olivat vielä hieman vihreitä vapaamielisempiä.
Kolmen mukana olleen arvoväitteen välillä ei suuria eroja löytynyt eli puolueet ovat kaikissa asioissa liberaaleja.
Myös SDP:n vastauksissa painopiste oli enemmän liberaalilla puolella. Kannabiksen osalta kannat kuitenkin poikkesivat: demariehdokkaissa ei ole suurta halua kannabiksen vapauttamiseen. Tässä asiassa vastaukset olivat lähellä kokoomusta.
SDP:n sisällä näyttää, että miehet ovat jonkin verran naisia konservatiivisempia.
Pitäisikö perinteisillä kristillisillä arvoilla olla suurempi rooli suomalaisessa yhteiskunnassa?
– Kristilliset arvot ja ohjeet ovat osittain normaaleja elämän ohjeita, joita osa ihmisistä noudattaa huomaamatta ilman erityistä kristillistä ajattelua, kuten lähimmäisen ja oman ihmisarvon kunnioittaminen, perustelee mikkeliläinen Jarno Strengell (sd.) jokseenkin myönteistä kantaansa.
Puoluetoveri Jatta Juhola (sd.) Mikkelistä taas oli jokseenkin eri mieltä.
– Kristillisissä arvoissa on toki elementtejä hyvään elämään, työn arvostukseen ja toisista huolehtimiseen, mutta niin on vaikkapa buddhalaisuudessakin. En sekoittaisi uskontoja päätöksentekoon, Juhola kirjoitti.
– Nykyinen malli rapauttaa perinteisen ajattelun ja pitkässä juoksussa koko yhteiskuntamallin, arvioi taas Mäntyharjun Kari Mouhu (ps.).
Kokoomus ja keskusta näyttävät vastausten perusteella olevan selvästi konservatiivisuuteen kallellaan. Puolueiden välillä on kuitenkin eroja ja myös puolueiden sisällä on eri lailla ajattelevia. Yleisesti ottaen keskusta on jonkin verran kokoomusta vanhoillisempi.
Kokoomuksen sisälle on perinteisesti mahtunut sekä arvoliberaaleja että -konservatiiveja. Kaakossa ehdolla olevissa kovin liberaaleja ehdokkaita ei nyt näytä olevan.
Kun puhutaan kristillisten arvojen merkityksestä, kokoomuslaiset suhtautuvat selvästi keskustalaisia kielteisemmin niiden korostamiseen yhteiskunnassa. Toisaalta seksuaalivähemmistöjä koskevan väitteen kohdalla kokoomuslaiset ovat keskustaa konservatiivisempia.
Entä huomioidaanko Suomessa seksuaalivähemmistöjen oikeudet riittävästi. Kangasniemeläisen Susanna Pirttiahon (kesk.) mielestä kyllä.
– Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on keskusteltu viime vuosina paljon ja lainsäädäntöä on muutettu vähemmistöjen oikeuksia edistävään suuntaan, Pirttiaho arvioi.
Vihreiden mikkeliläinen Veli Liikanen on eri mieltä:
– Yhdenvertaisuus on mennyt hiljalleen eteenpäin, mutta meillä on yhä paljon työtä jäljellä varsinkin sukupuolen moninaisuuden huomioonottamisessa, Liikanen näkee.
Pieksämäellä KD:n Päivi Kovasella on selkeä kanta:
– Yhtään enempää ei tarvita. Jo nyt on menty liiallisuuksiin joissakin kohdin.
Eduskuntapuolueista yhtenäisin ja voimakkain kanta arvokysymyksiin on perussuomalaisten ehdokkailla. Puolue on selkeästi konservatiivinen, jopa kristillisdemokraatteihin verrattuna.
Pienpuolueista VKK, vapauden liitto ja korjausliike on arvoiltaan selkeän konservatiivisia. Kristallipuolue on epämääräisesti jossain välimaastossa, ja liberaalit – nimensä mukaisesti – ovat myös arvoiltaan vapaamielisiä.