Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kävi hirvikeitolla Mikkelissä ja visioi Maavoimien esikunnalle vahvaa asemaa Nato-Suomessa

Kokoomuksen kannatuksen kasvu Kaakkois-Suomen alueella ilahduttaa puheenjohtajaa.

Kokoomuksen vaaliase Mikkelissä torstaina oli hirvikeitto. Höyryävän soppakattilan äärelle syntyi nopeasti pitkä jono, kun paikalle odoteltiin saapuvaksi puolueen puheenjohtajaa Petteri Orpoa.

Kouvolasta Mikkelin kautta Kuopioon matkalla ollut Orpo kierteli päivän mittaan kaakkoissuomalaisilla vaalikentillä tyytyväisin mielin.

– Meillä on täällä ollut kannatuksessa todella vahvaa nousua.

Kaakon Viestinnän galluptuloksessa kokoomus hengittää kakkospaikalla SDP:n niskaan. Ja jos gallup osuu oikeaan, saa puolue Kaakkois-Suomessa yhden lisäpaikan eli neljä kansanedustajaa. Sen vuoksi kannattaa vaalikentillä kierrelläkin.

Orpon mukaan viesti äänestäjiltä on ollut selkeä: hallitustyöskentelyyn halutaan muutosta. Kenen johdolla muutos halutaan toteuttaa, se jää nähtäväksi.

Oppositiojohtaja Orpo on koko vaalikampanjan ajan tuonut esiin tyytymättömyytensä hallituksen talouspolitiikkaan.

– Tänään tulivat valtiovarainministeriön uudet luvut. Ne ovat karmeaa katsottavaa. Toistakymmentä miljardia euroa otetaan joka vuosi velkaa tällä politiikalla. Melkein 50 miljardia yhteensä seuraavalla hallituskaudella, jos ei politiikan suunta muutu.

Sosiaali- ja terveyspalvelut pitää olla kohtuullisesti saatavilla joka paikassa.

Petteri Orpo

Kokoomuksen viesti on selkeä: ilman säästöjä valtion taloutta ei saada kuntoon. Puolue onkin sitoutunut kuuden miljardin sopeutukseen.

– Se koostuu työllisyyttä ja kasvua aikaan saavista rakenteellisista toimista, tuottavuuden parantamisesta, ja siitä, että asioita hoidetaan fiksummin. Kolmanneksi se koostuu priorisoinnista eli säästöistä. Vain terve talous voi turvata tärkeät palvelut, kuten vanhustenhoidon ja koulutuksen.

Säästöt ovat kipeitä, mutta Orpon mukaan pakollisia hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden turvaamiseksi. Kokoomus haluaa esimerkiksi parantaa työllisyysastetta leikkaamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Ihan kaikesta ei sittenkään pidä leikata. Esimerkiksi Etelä-Savon hyvinvointialueella tarvitaan Orpon mukaan nykyisen kaltaiset sairaalat Mikkelissä ja Savonlinnassa. Niiden kesken pitää vain löytyä järkevä työnjako.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut pitää olla kohtuullisesti saatavilla joka paikassa. Savonlinnan seutu tarvitsee oman sairaalansa, Orpo linjaa, ja moittii hallitusta.

Hänen näkemyksensä on, että sote-uudistuksessa rahat lapioitiin turhaan hallintohimmeliin elintärkeiden palvelujen tuottamisen sijaan.

Mummoutuvaa Itä-Suomea Orpo ei lähtisi elvyttämään erityisohjelmalla vaan mieluummin parantaisi yritystoiminnan puitteita koko maassa.

– En usko vanhanaikaiseen aluepolitiikkaan, mutta maakunnan vahvuuksien kehittämistä pidän tärkeänä. Etelä-Savossa keskeistä on metsien käytön turvaaminen.

Turvallisuuspolitiikka onkin sitten toinen juttu. Nato-jäsenyyden myötä sen vaikutuksen vääjäämättä näkyvät alueilla.

– Meillä on merkittävää, maanpuolustukseen liittyvää, olemassa olevaa infrastruktuuria. Sen kehittäminen osana Natoa antaa valtavia mahdollisuuksia. Me toivotamme tervetulleiksi Naton toimintoja Suomeen.

Orpo ei visioi pysyviä Nato-joukkoja Suomeen, mutta tiivistä kanssakäymistä harjoituksineen kylläkin. Nato-Suomessa Mikkelillä on oma erityisasemansa.

– Pelkästään se, että Mikkelissä on maavoimien esikunta, on aivan varmasti asia, jonka merkitys Suomessa vahvistuu, Orpo linjaa.

– Kun puhutaan Skandinavian puolustamisesta, niin Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla on varteenotettavat maavoimat. Kun Pohjolan puolustamisen keskeinen elementti eli maavoimien esikunta on Mikkelissä, pidän päivänselvänä, että sen rooli kasvaa ja vahvistuu.