Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen arvioi, että keskusta voi vielä selättää gallupit – Pian varmistuva Nato-jäsenyys tuo Mikkeliinkin uutta vipinää

Kaikkonen katsoo, että Itä-Suomen tuulivoimarakentamiseen täytyy etsiä ratkaisuja.

Mikkelissä ja Mäntyharjussa maanantaina kiertänyt keskustan kansanedustaja ja puolustusministeri Antti Kaikkonen uskoo, että keskusta tulee Kaakkois-Suomessakin pärjäämään paremmin kuin gallupit ennustavat. Kaakon Viestinnän gallupissa keskustaa uhkaa vaalipiirissä yhden paikan menetys.

– Gallupit eivät vaalitulosta päätä, vaan ihmiset. Niin aluevaalien kuin kuntavaalienkin alla gallupit povailivat keskustalle huonoa tulosta, mutta molemmissa vaaleissa vaalipäivänä tulos olikin paljon parempi kuin mitä gallupit etukäteen sanoivat. Ja minulla on vähän sellainen kutina, että saattaapa niin nytkin käydä, Kaikkonen arvioi maanantaina Länsi-Savon puhelinhaastattelussa.

Kaikkosen mukaan viimeisen parin viikon aikana keskustan kannattajat ovat lähteneet vahvasti liikkeelle vaalikentille.

– Ihan hyvillä mielin olen itse. Mutta totta kai sitä vaalipäivää jännitetään, Kaikkonen totesi.

Keskusta tekisi Itä-Suomesta erityistalousalueen

Keskusta korostaa näissäkin vaaleissa perinteistä aluepoliittista ajattelua. Kaikkosen mielestä aluepolitiikka on nyky-Suomessa edelleen ajankohtaista.

– Itä-Suomesta voisi mielestämme tehdä erityistalousalueen, jossa voisi olla erityisiä porkkanoita. Itä-Suomihan kärsii Venäjä-suhteiden viilenemisestä. Ja puolustusministerinä sanoisin, että on turvallisuudenkin kannalta tärkeää, että meillä ei alueita autioidu, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan vaalikentillä tavatut kansalaiset ovat halunneet puhua hänen kanssaan ennen kaikkia turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

– Tietysti ne ovatkin hyvin ajankohtaisia näinä aikoina. Ihmisiä kiinnostavat maanpuolustus, Nato-jäsenyys ja Ukrainan tilanne. Myös maan sisäinen turvallisuus kiinnostaa. Se, että kaduilla ja kyläteillä on turvallista liikkua.

Yksi Itä-Suomen kehittämisen kipukohdista ovat puolustusvoimien tutkavalvonnan asettamat esteet tuulivoiman rakentamiselle. Asiaa ratkomaan asetettiin viime syksynä selvitysmies Arto Räty ja hän luovutti raporttinsa ministeriöille maaliskuun puolivälissä.

– Rädyn raportti antoi suuntaviivoja siitä, miten voitaisiin yhdistää puolustuksen intressejä tuulivoiman lisärakentamiseen. Itä-Suomen kannalta nykyinen tilanne on jonkin verran epäreilu, koska länteen on helpohko rakentaa tuulivoimaa ja Itä-Suomeen vaikea. Tähän täytyy etsiä ratkaisuja, ja Rädyn selvitys on hyvä pohja jatkolle.

Säästöjä ansiosidonnaisesta, ratahankkeista ja asumistuesta

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on linjannut, että keskusta ei kannata nykyisen hallituspohjan jatkoa vaalien jälkeen.

Antti Kaikkonen toteaa, että varsinkin tulevien taloushaasteiden vuoksi Suomeen tarvitaan toisenlainen hallituskokoonpano.

– Meillä on omat vaalitavoitteemme. Vaalitulos ja hallitusneuvottelut ratkaisevat sen, olemmeko mukana tulevassa hallituksessa. Keskustassa ei olla lähdetty listaamaan, kenen kanssa ei haluta yhteistyötä, Kaikkonen sanoi.

Vaalikamppailun keskiöön on noussut julkinen talous ja valtion velkaantumiskehitys. Kaikkonen katsoo, että työllisyyden parantaminen ja yrittäjyyden edistäminen ovat ykkösasioita, jotta saadaan valtiolle lisää tuloja.

– Mutta säästöjäkin pitää hakea. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja asumistuen uudistuksilla voitaisiin säästöjä saada. Yksi konkreettinen asia ovat suunnitellut uudet miljardiluokan ratahankkeet. Niitä voisi tässä tilanteessa siirtää hieman eteenpäin. Sen sijaan ihan perustienpitoon voisi laittaa hivenen enemmän.

Maavoimien esikunta kuuluu jatkossakin Mikkeliin

Puolustusministerin maanantainen vierailu Etelä-Savoon sattuu suorastaan historialliseen hetkeen. Maanantai-iltana odoteltiin saatavan Unkarin osalta varmistus Suomen Nato-jäsenyydelle.

– Se on tärkeä askel, ja myös Turkista näyttäisi tulevan vastaava päätös aivan pian. Näin Nato-jäsenyys saataisiin maaliin aivan lähiviikkojen aikana.

Nato-jäsenyys aiheuttaa päämajakaupunki Mikkelissä aivan erityistä värinää muun muassa kaupungissa sijaitsevan maavoimien esikunnan vuoksi.

– Maavoimien esikunta on keskeinen osa meidän puolustustamme. Katson, että sen oikea paikka on jatkossakin Mikkeli. Nato-jäsenyys varmasti tuo Mikkeliinkin lisävipinää, puolustusministeri Kaikkonen arvioi.