Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalit 2023 | Kiersimme seuraamassa kampanjointia Mikkelissä juuri ennen loppukiriä – "Nyt on syötävä kaikki makkarat, mitä on tarjolla"

Jokaisen kansanedustajaehdokkaan takana on ahkeria talkoolaisia. Puolueesta riippumatta taustajoukot kertovat samaa tarinaa: parasta kampanjoinnissa on ihmisten kohtaaminen.

Eduskuntavaalien kampanja-aika alkoi jo lokakuussa, ja nyt on edessä enää loppusuora ennen sunnuntaista vaalipäivää. Kävimme tutkailemassa, millaista pöhinää Mikkelin vaalikentiltä löytyi keskiviikkona aamupäivällä. Matkan varrelle osuivat keskustan Tapio Honkamaan kampanjointi Laajalammen Salen pihalla, perussuomalaisten Sami Järvisen vaalitilaisuus kauppakeskus Stellassa sekä SDP:n vaalikatos Mikkelin torilla.

Tuhansia kilometrejä vaaliautossa

Kaakkoissuomalaiset demariehdokkaat ovat kierrelleet äänestysaluetta kahden pakettiauton turvin. Autoissa on kuljetettu tilaisuuksien vaalirekvisiitta torikatoksesta grillimakkaroihin.

Keskiviikkona toinen pakuista parkkeerattiin Mikkelin torille.

– Tämän vaaliauton mittariin on kuluneen kolmen viikon aikana kertynyt kohta 4 000 kilometriä, kertoo kuljettajana toimiva lappeenrantalainen Kari Lapatto.

Ehdokkaidensa kampanjaa ovat torilla tukemassa mikkeliläisen Jatta Juholan taustatiimiläinen Reijo Hämäläinen ja lappeenrantalaisen Jussi Tauriaisen vaalipäällikkö Vesa Räsänen.

Molemmat ovat paikallisissa demariorganisaatiossa siinä määrin näkyvällä paikalla, että heitä itseään on luultu myös ehdokkaiksi.

– Meidän aatteemme ei erottele herroja ja narreja, Räsänen kuittaa.

Turnausväsymystä ei tunnusteta

Vaalityö on osoittanut, että keskimatkan juoksijasta kuoriutuu tarvittaessa maratoonari. Laajalammella grilliä kokoava Tapio Honkamaan vaalipäällikkö Heino Lipsanen on entinen kilpaurheilija. Hän kertoo valmistautumisestaan noin 30 vaalitilaisuuden kierrokseen tutunoloisin termein.

– Homma on rakennettu niin, että ensin on ollut peruskuntokausi ja sitten kilpailuun valmistava kausi. Nyt on menossa kilpailukausi ja siinä loppukirin aika.

Vaaliauton mittariin on kertynyt kohta 4 000 kilometriä.

Kari Lapatto

Turnausväsymystä eivät tunnusta sen enempää kauppakeskus Stellassa päivystävä Järvisen vaalipäällikkö Tanja Hartonen kuin vaalityöntekijä Tomi Pylvänäinenkään.

– Lonkalta heittäisin, että viitisenkymmentä tilaisuutta ollaan vedetty. Se ei kyllä taida edes riittää. Lähemmäs sata niitä varmaan on, niin valtavasti me ollaan kierretty joka puolella, Hartonen arvioi.

– Mutta jaksaa, jaksaa. Olen luonteeltani sen luontoinen, että maaliin asti juostaan. Sitten katsotaan, mikä on tulos.

Makkaraa ja mokkaa

Järeimmiksi vaaliaseiksi äänestäjien kohtaamisessa ovat jälleen kerran osoittautuneet grillimakkara ja kahvi.

Ainakin Hartosen mukaan satunnainen ohikulkija saadaan pysähtymään vain makkaran voimalla.

– Jos tarjolla on pelkkää kahvia, niin silloin juttelemaan tulevat ne, jotka ovat ihan oikeasti asiasta kiinnostuneita, Pylvänäinen lisää.

Myös Laajalammella päivystävä Lipsanen luottaa makkaran vetovoimaan.

– Tässä on silmä harjaantunut jo sen verran, että näkee heti, kenelle makkara kelpaa ja kenelle ei.

Lappeenrantalaisen Lapaton kirjanpito kertoo heidän grillissään kuumenneen 2 500 makkaraa, joten ainakin sen verran porukkaa he ovat todistettavasti matkansa varrella kohdanneet.

Ihmisten kohtaaminen on parasta

Kampanjatyön suola ovat ihmisten tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen. Siitä kaikki haastatellut vaalikampanjoijat ovat samaa mieltä.

Pylvänäinen määrittelee erityisen kiinnostaviksi ne kohtaamiset, joissa heidän aatteensa on kyseenalaistettu.

– Mukava, että vastakkaisen puolueen kannattajatkin ovat käyneet juttelemassa meidän kanssamme.

Demaripäälliköillä on vahvana mielessä kampanjan tavoite: oman ehdokkaan kansanedustajapaikka. Itselle urakasta on kertynyt arvokasta kokemusta taustajoukoissa toimimisessa, roppakaupalla.

Samaa pohtii Heino Lipsanen.

– On tämä mielenkiintoinen kokemus ollut. Nyt tiedän, miten tällainen kampanja viedään läpi.

Neljäs vaalimakkara

Mikkeliläinen Pentti Nousiainen kertoo tällä kampanjakaudella syöneensä kolme vaalimakkaraa, ja nyt grillissä kuumenee hänelle neljäs.

– Olen seurannut kampanjointia sinänsä aika vähän. Varsinaisissa vaalitilaisuuksissa en ole käynyt ollenkaan.

Nousiainen osui Lipsasen virittämälle grillille käydessään kauppa-asioilla Laajalammen Salessa. Äänensä Nousiainen oli antanut jo ennakkoon. Häntä ei ainakaan enää käännytetä.

– Nyt on syötävä kaikki makkarat, mitä on tarjolla, Nousiainen naureskelee hyväntuulisena.

Katso täältä kaikki Länsi-Savon videoimat ehdokkaiden vaalitentit!