Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisen takaa | Kolmen suuren kisa leimaa vaaleja myös kaakon vaalipiirissä – Viimeisen paikan kohtalo voi olla muutamasta äänestä kiinni

Erot puolueiden linjoissa ovat nyt hyvin selvät. Se mihin suuntaan Suomi lähtee, ratkeaa vasta vaalipäivänä, arvioi päätoimittaja Timo Laitakari.

Viime eduskuntavaalien tiukka kisa näyttää toistuvan. Kolme suurinta puoluetta ovat nyt kannatusmittauksissa niin lähellä toisiaan, että mikä tahansa niistä voi ääntenlaskennan jälkeen osoittautua ykköseksi.

Tuoreimmassa Ylen torstaina julkaisemassa mittauksessa kokoomus on yhä suurin puolue. Perussuomalaiset on kuitenkin hiipinyt aivan kantaan 0,3 prosenttiyksikön päähän. Helsingin Sanomien tiistain mittauksessa perussuomalaiset ja SDP ovat tasoissa vain 0,6 yksikön päässä kokoomuksesta.

Merkille pantavaa on kokoomuksen pitkään jatkuneen selvän gallupjohdon sulaminen kohti vaalipäivää.

Nimenomaan ykköspaikka on vaaleissa tärkeä, koska se merkitsee todennäköisesti myös pääministerin paikkaa. Viimeiset television vaalitentit voivat ratkaista pelin. Olennaista on nyt se, kenen kannattajat lähtevät aktiivisimmin liikkeelle.

Tässä katse kohdistuu erityisesti perussuomalaisten äänestäjiin. Viime vaaleissa he olivat muita useammin liikkeellä juuri varsinaisena vaalipäivänä.

Kärjen takana keskusta on tuoreimmissa mittauksissa noussut pahimmasta alhosta hieman, 11 prosentin tuntumaan.

Paikallisesti kisa on lähes yhtä jännittävä kuin valtakunnallisesti. Edellisvaaleissa SDP oli Kaakkois-Suomen vaalipiirissä selvä ykkönen 24,4 prosentin kannatuksella ja viidellä kansanedustajalla. Ykköspaikan menetys olisi gallupien perusteella yllätys.

Kaakon Viestinnän maaliskuun alussa julkaisemassa vaalipiirikohtaisessa gallupissa SDP:n kannatus toki oli hieman laskenut. Toisaalta valtakunnallisissa mittauksissa kannatus on yhä selvästi edellisvaaleja korkeammalla tasolla.

Neljä vuotta sitten perussuomalaiset ja kokoomus kävivät vaalipiirin kakkossijasta tiukan kamppailun. Perussuomalaiset oli 0,8 prosenttiyksikköä edellä ja vei neljä kansanedustajan paikkaa – myöhemmin yksi paikka lähti, kun Ano Turtiainen sysättiin ulos ja VKK:hon.

Nyt kisa näyttää edellisvaalejakin tiukemmalle ja kokoomus voi mennä jo edelle. Kaakon Viestinnän gallupissa puolueet olivat tasoissa, toisaalta valtakunnallisissa gallupeissa kokoomus on vähän niskan päällä.

Paikkajaon kannaltakin vaalipiirin kiinnostavin ottelu taidetaan kannatusmittausten valossa käydä kolmen suurimman kesken. Taistelu vaalipiirin "viimeisestä" paikasta voi ratketa aivan muutamaan ääneen.

Sekä perussuomalaisilla että kokoomuksella on hyvä mahdollisuus nostaa nykyinen paikkalukunsa neljään.

Toisaalta jos SDP onnistuu säilyttämään vaalipiirissä viime vaalien ääniosuuden, se ottanee yhä viisi paikkaa. Viides paikka olisi luultavasti pois joko perussuomalaisilta tai kokoomukselta, joille kummallekaan neljäs paikka ei siis ole mikään itsestäänselvyys.

Keskusta sai viimeksi kaakossa kolme paikkaa 16,6 prosentin kannatuksella. Valtakunnalliset gallupit kertovat, että joka viides keskustalainen on nyt vaihtamassa puoluetta. Tämä yhtälö tarkoittanee, että keskusta menettää kaakossa yhden paikan.

Kolmeen paikkaan keskusta pitäisi saada lähes yhtä hyvä kannatus kuin viime vaaleissa. Mahdollisuuksien rajoissa se toki on ja puolueessa löytyy uskoa loppukiriin.

Vihreiden kannatus on laskenut sekä valtakunnallisesti että Kaakon Viestinnän gallupissa. Puolue siis menettää lähes varmasti kaakossa toisen nykyisistä kansanedustajistaan. Jos puolue menettäisi molemmat paikkansa, se olisi jo iso yllätys ja vaatisi lähes viimekertaisen kannatuksen puolittumista.

Vasemmistoliitto sai Kaakon Viestinnän gallupissa varsin lupaavan kannatuksen. Mahdollisuudet yllätykseen ja yhteen kansanedustajapaikkaan ovat siis olemassa. Se kuitenkin edellyttäisi vaalipiirissä selvästi viime vaaleja parempaa tulosta. Tässäkin tapauksessa paikka todennäköisimmin olisi pois perussuomalaisten tai kokoomuksen neljästä.

Kaakossa näitä vaaleja leimaa vaalipiirin supistuminen ja kahden kansanedustajapaikan menetys. Alueelta valitaan nyt 15 edustajaa.

Noin 1,7 miljoonaa äänioikeutettua on jättänyt äänestyslappunsa jo ennakkoon. Jos äänestysinto hieman kasvaa viime vaaleista, karkeasti 1,5 miljoonaa ääntä on vielä antamatta.

Nyt jos koskaan voi sanoa, että jokaisella annetulla äänellä on merkitys. Ensinnäkin siksi, että vaali näyttävät hyvin tasaisilta. Toisaalta siksi, että puolueiden erot ovat vaalien alla tulleet hyvin selviksi.

Pienet erot äänestämisessä voivat siis johtaa hyvin erilaisiin hallituskokoonpanoihin ja erilaiseen politiikkaan.

Talouspolitiikassa kokoomus on erottunut korostamalla tiukan – eli "vastuullisen" – taloudenpidon tarvetta. Sen vastavoimana SDP on puhunut palveluista ja hyvinvointivaltiosta.

Perussuomalaiset erottuu muista etenkin maahanmuutto- ja ympäristöasioissa. Puolue ei näe tarvetta työperäiselle maahanmuutolle ja jarruttelee ympäristötoimien tekemistä.

Myös EU-asioissa perussuomalaiset ajaa omilla linjoillaan. Se tavoittelee ohjelmassaan jopa EU-eroa. Samaan aikaan on hyvä huomata, että ainakin vaalikonevastausten perusteella EU-kriittisyys on lisääntynyt muissakin puolueissa. Myönteisimmin EU:hun näyttävät suhtautuvat nykyisen hallituksen punavihreät puolueet.

Keskusta erottuu muista tutulla aluepoliittisella painotuksella. Vihreillä ympäristöasiat korostuvat.

Myös perusarvojen puolella puolueiden jakolinjat näyttävät terävöityneen ja konservatiivisuus vallanneen alaa. Perussuomalaiset ja KD ovat kaikkien konservatiivisimpia. Arvoliberaalit taas löytyvät varmimmin vasemmistoliitosta ja vihreistä.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9–20.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.