Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen vuoden kylä on Kangasniemen Koittila – 190 asukkaan kylän oma pubi pyörii talkoovoimin

Koittila saa valintaperusteluissa kiitosta erityisesti markkinoinnista ja yhteisöllisyydestä.

Suomen vuoden kyläksi 2023 on valittu Kangasniemen kunnan pohjoisilla kylillä sijaitseva Koittilan seutu. Tunnustus on valtakunnallinen.

Koittila on pieni, mutta sisukas kylä, sillä asukkaita on vain 190. Pienestä asukasluvusta huolimatta kylältä löytyy 30 oppilaan kyläkoulu, joka tarjoaa lähikoulun kaikkien pohjoisten kylien lapsille.

Talvisin Koittilan kohtaamispaikkana on koululla pidettävä kyläkahvila. Kesäisin tuttuja voi nähdä kyläseuran ylläpitämällä uimarannalla sekä talkoilla pyörivässä aidossa kyläpubissa. Passari-nimistä pubia on pidetty auki kesäisin jo 27 vuoden ajan perjantaisin ja lauantaisin. Pubin tiskin takana on nähty vuosikymmenten aikana lukemattomia kyläläisiä talkoohommissa. Tuotto käytetään kokonaan kylän hyväksi.

Kylällä on myös panostettu retkeilyn ja liikkumisen mahdollistamiseen retkipaikkojen ja maineikkaiden hiihtoreittien ylläpidolla. Kesäisin kylällä järjestetään kotiseutupyöräretkiä. Koittilan kylän kehittäminen on valintaraadin mukaan suunnitelmallista ja pitkäjänteistä.

Pienessä kylässä on panostettu erityisesti kylämarkkinointiin ja tiedottamiseen. Kylä toteuttaa erinomaista sosiaalisen median markkinointia, palkintoperusteluissa todetaan. Aktiivinen markkinointi on lisännyt alueen vetovoimaa. Markkinoidut tapahtumat eivät aina ole isoja, mutta kyläläisten mielestä on tärkeintä viestiä ja kertoa, mitä kaikkea kylällä tapahtuu.

– Valtakunnallinen tunnustus on koko Koittilan seudun kyläläisille ja vapaa-ajan asukkaille palkinto vuosikymmenten uurastuksesta ja kylän parhaaksi tekemästä työstä. Monipuolinen kylätoiminta ympäri vuoden on pitänyt ihmiset aktiivisina ja onnistumiset ovat innostaneet jatkamaan muun muassa talkootoimintaa, hehkuttaa Koittilan seudun kyläseuran puheenjohtaja Ari Viljakainen tiedotteessa.

Kyläkoulu houkuttaa uusia asukkaita

Kylän yhteiset tapahtumat ja talkoot keräävät seudun ihmisiä yhteen ja luovat samalla yhteisöllisyyttä. Kyläläiset ovat aktiivisia ideoimaan uutta ja myös toteuttamaan ideoita yhdessä, kylää kehutaan.

Noin 250 mökin Koittilassa on noin 500 vapaa-ajan asukasta. Mökkeilijät ovat tärkeä osa kyläyhteisöä, ja vapaa-ajan asukkaita näkee usein talkoissa ja kylän kehittämisessä.

Kylällä toiminnassa oleva kyläkoulu ja alle kouluikäisten ryhmähoito ovat kylän ehdottomia helmiä, valintaraati toteaa. Koulu on monien tapahtumien keskipiste ja erittäin tärkeä kiintopiste kylälle. Oma koulu on palvelu koko alueen kaikille asukkaille.

Kylälle on muuttanut kiitettävästi uusia asukkaita ja myyntiin tulevat paikat menevät nopeasti kaupaksi. Yksi syy uusien asukkaiden saamiseen on kylän positiivinen asenne ja kyläkoulu.

Kunniamaininnat Jämsään ja Kouvolaan

Suomen vuoden kylä on valittu vuodesta 1985. Se valitaan edellisen vuoden maakunnallisten vuoden kylien joukosta. Valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä.

Valintaraati jakoi myös kaksi kunniamainintaa erittäin ansioituneille kylille. Kunniamaininnat saivat Suinulan ja Sippolan kylät. Suinulan kylä sijaitsee Keski-Suomessa Jämsässä. Sippola sijaitsee Kymenlaaksossa Kouvolassa.

Valintaraatiin kuuluivat Suomen kylät ry:n puheenjohtaja Jari Koskinen, Suomen kylien nuorisojaoston edustaja Essi Tuomioja, Suomen yrittäjien asiantuntija Henrik Wickström, Mäntyharjussa asuva viestintäyrittäjä ja vuoden 2022 maaseutukasvoksi valittu Anniina Jalkanen, Suomen vuoden kylän 2022 edustaja Vesa Hihnala sekä maa- ja metsätalousministeriön maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho.

Lue lisää: Kangasniemen Koittila on kylä, joka ei ole koskaan joutunut taistelemaan koulunsa puolesta – Entisen kyläkaupan ulkovarastossa on jo 27 vuotta pyörinyt talkoovoimin kesäpubi