Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Savon lukijakysely: Riittääkö kymppi lakkiaislahjaksi? – Sekin on ok, että ei saa lahjaa, sanoo tämän kevään ylioppilas Miko Helenius

Hintojen nousu sekä vaikuttaa että ei vaikuta siihen, mikä on kesäjuhliin sovelias lahjasumma. Monen mielestä rahalahja on parempi vaihtoehto kuin aineellinen lahja. Tämä Länsi-Savon juttu on vapaasti luettavissa. Haluamme tarjota kaikille kiinnostuneille maistiaisen sisällöistämme.

Mikkelin lukiossa ei näin ylioppilasjuhlien kynnyksellä juuri tämän kevään ylioppilaita näy, mutta yksi löytyy avuliaan opiskelijan avulla. Miko Helenius istuu lukion ylimmässä kerroksessa taittamassa koulun lehteä.

Ylioppilasjuhlat ovat piakkoin tiedossa Heleniuksellakin. Juhlat aiotaan viettää sukulaisjoukolla: paikalle on tulossa ainakin tätejä ja setiä. Lahjatoiveita häneltä ei ole ainakaan vielä kyselty, mutta Helenius uumoilee, että tulossa on aineellisten lahjojen sijaan rahalahjoja.

Se on ihan uskottava arvaus, sillä Länsi-Savon tuoreessa verkkokyselyssä jopa noin 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle rahalahja on paras lahjavaihtoehto. Kyselyyn vastasi vähän yli 100 henkeä.

– Ihan mielelläni rahalahjan otan. Saan itse päättää, mitä sillä teen, Helenius sanoo.

Helenius uumoilee myös, että saattaa saada kaveripiiristä jotakin itse tehtyä. Hän pohtiikin, että aineellinen lahja on aivan erilainen, jos se on itse käsin tehty – siinä myös persoonaa tulee enemmän esille

Rahaa enemmän vai vähemmän kuin aiemmin?

Kuinka paljon rahaa sitten pitäisi lahjaksi antaa eri juhlissa? Kysymys on keväällä monen huulilla. Entä vaikuttaako hintojen nousu siihen, millainen sopiva rahalahja on?

Länsi-Savon kyselyn perusteella vastaus viimeisimpään kysymykseen on kyllä ja ei. Kyselyssä iso enemmistö oli nimittäin sitä mieltä, ettei hintojen nousu vaikuta suuntaan tai toiseen soveliaan rahalahjan arvoon. Kuitenkin vajaan viidenneksen mielestä aiempaa pienempi summa on korrekti lahja.

Jos en joltakulta saa lahjaa, se on täysin ok.

Miko Helenius

Kysyimme myös vuosi sitten lukijoiden näkemyksiä sopivasta lahjasummasta. Kahden vuoden vastauksia vertaillessa näyttääkin siltä, että sopiva rahalahja voi ehkä ollakin nyt hieman aiempaa pienempi. Tämä näkyy erityisesti häälahjoissa, kun taas sopivan rippilahjan arvo ei ollut lukijoiden mukaan juuri muuttunut.

Toki on muistettava, etteivät vastaukset täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä, mutta kevään ja kesän juhliin ne toivon mukaan antavat vähän apua.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Toki merkitystä on silläkin, kenelle lahja annetaan. Merkitystä on lukijoiden mukaan erityisesti sillä, kuinka läheinen suhde lahjan antajalla ja saajalla on. Lisäksi vaikutusta voi olla esimerkiksi omalla ja lahjan saajan taloudellisella tilanteella ja mennäänkö juhliin yksin vai perheenä.

– Lahja rahallisen arvon tulee olla sellainen mikä itsestä tuntuu hyvältä. Itse lahjan antaminen on tärkeämpi kuin sen rahallinen arvo. Jos oma talous ei sillä hetkellä mahdollista rahalahjan antamista, niin silloin lahja voi olla myös jotain pienempää ja myös kierrätettyä, kirjoittaa yksi kyselyn vastaaja.

Turhasta ei ole iloa

Esedun Otavankadun toimipisteen käytävällä istuskelevat Miitta Tissari ja Ella Niittuaho, joiden on molempien tarkoitus valmistua lähihoitajiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Vielä valmistujaisjuhlia ei siis ole mietitty, mutta molemmat pohtivat juhlivansa mieluummin ensi keväänä kuin talvella.

Niittuaho pohtii, että raha on lahjana käytännöllisempi. "Turhasta" lahjasta ei ole iloa, mutta aineellinen lahja voi olla hyvä, jos juuri sitä on toivonut.

Tissari lisää, että aineellinen lahja voi olla hyvä esimerkiksi silloin, kun edessä on muutto.

– Silloin on kiva saada isompia ostoksia. Voi ostaa vaikka imurin, hän sanoo.

Käännytäänpä jälleen Länsi-Savon lukijoiden puoleen. Ammattiin valmistuvalle tai ylioppilaalle paras lahja on tosiaan noin 70 prosentin mielestä rahalahja ja vain joka kymmenennen mukaan aineellinen lahja. Noin joka viidennen mielestä asialla ei ole merkitystä.

Muissa juhlissa hajontaa on enemmän. Rippikoulun penkiltä päässeelle rahalahjaa ehdottaa vähän yli puolet ja aineellista joka neljäs vastaaja. Asialla ei ollut merkitystä noin joka viidennelle.

Häälahjaksi rahaa pitää parhaana vain hieman alle puolet. Toinen puolisko jakautuu tasan: joka neljäs pitää parhaana aineellista lahjaa, joka neljäs ei nähnyt asialla merkitystä.

Lahja ei toki ole esimerkiksi valmistujaisissa se tärkein asia.

– Jos en joltakulta saa lahjaa, se on täysin ok. Itse olen hirveän huono antamaan lahjoja, joten ymmärrän sen. Tärkeintä on, että saapuu paikalle, pian ylioppilaslakin päähänsä painava Helenius sanoo.

Lue myös: (2022) Paljonko on sopiva rahalahja rippijuhliin, valmistujaisiin tai häihin? – Asiantuntijat vastaavat ja kansakin kommentoi