Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aki Hietalan ja Katja Suomalaisen maalaishäät huipentuvat konserttiin, jonne on kutsuttu 250 vierasta – Avioliiton suosio laskee, mutta Mikkelin ykkösvihkikirkossa suosituimmat lauantait ovat täynnä

Korona toi väliaikaisen nosteen maistraattivihkimisiin. Siirrettyjen häiden koronasumaa purettiin juhlapaikoilla jo viime kesänä, mutta joitakin on jäänyt tällekin kesälle.

Periaatteessa kaikki on ollut valmista jo pitkään pieksämäkeläisen Aki Hietalan ja juvalaisen Katja Suomalaisen häihin. Paitsi pikkuasiat, joista on osin alkanutkin tulla isoja asioita. Esimerkiksi aikataulut, koristelut ja se, milloin hääkarkit jaetaan.

Hietalan ja Suomalaisen häitä vietetään 17. kesäkuuta maalaismaisemassa: ensin vihkiminen Juvan kirkossa, sitten hääjuhla Partalan kuninkaankartanossa, jonne on kutsuttu noin 50 vierasta.

Sitten hääjuhla saakin vähän poikkeuksellisemman käänteen:

– Oli monta joita olisi halunnut kutsua, joten illan päätteeksi meillä on konsertti, johon kutsutaan kaikki, Hietala kertoo.

"Kaikki" tarkoittaa tässä tapauksessa noin 250 ihmistä. Silti se tuntuu Hietalan mukaan pintaraapaisulta.

Konsertti sopii kuvaan, sillä sekä 49-vuotias Hietala että 40-vuotias Suomalainen ovat musiikin ammattilaisia. Heitä yhdistävät esimerkiksi tanssimusiikkimaailma, jazz ja kirkkomusiikki. He ovat konsertoineetkin yhdessä, mutta häihin esiintymään on buukattu jazzkvintetti Desho Desho, jossa on mukana myös Hietalan vanhin poika.

Ensi kerran Hietala ja Suomalainen tapasivat toisensa viime vuoden tammikuussa. Kaikesta päätellen se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

– Minulle oli jo eka kerralla selvää, että tuossa taitaa olla minun puolisoni, Hietala sanoo.

Niinpä, vaikka avioliiton suosio on ollut Suomessa laskussa, Hietala ja Suomalainen halusivat sitoutua menemällä naimisiin. Se tuntuu oikealta vaihtoehdolta.

– Katsomme samaan suuntaan ja toinen on vierellä, Suomalainen sanoo.

Suosituin on tuomiokirkko

Puolet häistä varataan meillä jo vuotta etukäteen. Nyt on myyty jo kesää 2024.

Aila Alanko

Tulevana kesänä Mikkelin kirkoista häämarsseja kuullaan perinteiseen tapaan eniten tuomiokirkossa, jossa jotkut kesän lauantait ovatkin täyteen varattuja.

– Tuomiokirkko on katedraalikirkko ja monen mielikuvissa saattaa edustaa prinsessahäitä. Se on vielä vaalea ja valoisa, hyvin juhlava vihkikirkko, kuvailee hallintokappalainen Henri Koskinen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta.

Kesän suosituimmaksi vihkipäiväksi on muodostumassa lauantai 1.7., ja heti perässä tulee heinäkuun viimeinen lauantai. Suosiota on kuitenkin havaittavissa myös syyskuussa, jolloin tarjolla on mukavan symmetrinen lauantaipäivä 9.9.

– Sen on muutama keksinyt. Nämä ovat yleensä aika suosittuja, Koskinen sanoo.

Valtaosa Mikkelin kirkollisista vihkimisistä tapahtuu Koskisen mukaan juuri kirkoissa, mutta jonkin verran pareja vihitään avioliittoon muuallakin, vaikkapa luontokohteessa tai kesämökillä.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa vihittiin viime vuonna avioliittoon 50 paria. Määrät ovat olleet laskusuunnassa. Korona toi niihin vielä oman pudotuksensa, josta nousua ei ainakaan viime vuoteen mennessä näkynyt.

Sen sijaan siviilivihkimisten puolella koronan alkuaikoina näkyi hyppäystä ylöspäin: vuonna 2020 maistraattivihkimisten määrä kasvoi edellisvuodesta sekä koko Suomessa että Mikkelissä. Mikkelissä sama trendi jatkui vielä 2021. Ainakin osasyynä lienee se, että suuria juhlia vaihdettiin koronarajoitusten vuoksi pienempiin.

Alla olevassa grafiikassa ovat mukana paikallisista seurakunnista vain Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa tapahtuneet vihkimiset, joten se ei kerro tarkkaa tietoa kirkollisten ja siviilivihkimisten suhteesta alueella.

Viime vuonna Mikkelin maistraatissa sanoi tahdon 132 paria. Tulevan kesän siviilivihkimisten määrää ei vielä tässä vaiheessa pysty arvioimaan, sillä usein maistraatissa järjestettävät vihkimiset varataan vasta 2–3 viikkoa ennen häitä, kertoo johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietovirastosta. Tilanne näyttää kuitenkin hänen mukaansa samalta kuin viime kesänä.

Torkkelin mukaan valtaosa maistraatissa naimisiin menijöistä käy vihittävänä maksuttomasti palvelupaikassa ja virka-aikaan.

– Mikkelissä molemmat virka-aikaan vihkijät ainakin jonkin verran vihkivät myös viikonloppuisin, Torkkel sanoo.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa puolestaan tulevalle kesälle on varattu vasta yksi siviilivihkiminen, ja keväälläkin vihkimisiä on ollut vain neljä.

Nyt myydään kesää 2024

Hääsesonkiin valmistautuvat parien lisäksi myös paikalliset yritykset. Ristiinassa sijaitsevan Löydön kartanon toimitusjohtaja Aila Alanko kertoo, että kesäsesongille on varattu noin 10–12 häät sekä joukko muita tapahtumia.

– Puolet häistä varataan meillä jo vuotta etukäteen. Nyt on myyty jo kesää 2024, Alanko sanoo.

Myös Tertin kartanolla Mikkelin Norolassa juhlitaan tänä kesänä häitä, joita on alettu suunnitella vuosi tai puolitoista sitten, kertoo markkinointivastaava Lotta Luostarinen. Lisäksi hääpareja tulee kartanoon viettämään hääyötä.

Sama teema jatkuu muuallakin. Veikan kartanolla Mikkelin Rämälässä kesän 2024 suosituimmat viikonloput on jo varattu, kertoo kartanolle pitopalvelua järjestävän Hiirolan juhlapalveluiden yrittäjä Hilla Pesonen.

– Heinäkuun alusta koulujen alkuun on selvästi suosituinta, Pesonen sanoo.

Toisaalta aina hääpaikkaa ei tarvitse varata vuosikausia etukäteen: tänä kesänä tanssitaan Pesosen mukaan myös häät, jotka varattiin vasta kuukausi-pari sitten. Yritys järjestää juhlapalvelua kolmeen kohteeseen Mikkelissä.

– Jos on sellainen asenne, että saa häät johonkin touko-elokuun välille, pystyy ne vielä järkkäämään.

Koronan jälkeistä hääsumaa ei tänä kesänä vaikuta hääpaikoissa juuri olevan. Siirrettyjä häitä on soittokierroksen perusteella juhlittu ennemminkin viime kesänä.

Tertin Lotta Luostarinen on pannut merkille, että ensi kesänä suosiossa ovat pienemmät, noin 50 hengen häät. Suurta painetta suuriin häihin ei siis koronan jälkeenkään sen perusteella ole. Häitä myös varataan edelleen aikaisin, vaikka monen muun tapahtuman varaaminen jätetään aiempaa myöhemmäksi.

Hiirolan juhlapalvelut kuitenkin näkee vielä tänä kesänä häitä, joita oli jo ehditty siirtää useamman kerran. Tulevana kesänä tanssitaan myös korona-aikana maistraatissa vihittyjen parien häitä.

Juttua muokattu 24.5. kello 12.28: korjattu virheellinen termi digi- ja viestintävirasto Digi- ja väestötietovirastoksi.