Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suur-Savon sähkön liikevaihto kasvoi roimasti alkuvuonna – koko vuoden liikevaihdon arvioidaan kuitenkin laskevan budjettiin verrattuna

Liikevaihdon kasvu tuli yksinomaan sähkön vähittäismyynnissä tapahtuneesta liikevaihdon kasvusta.

Suur-Savon sähkön liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana selvästi edelliseen vuoteen verrattuna. Tammi-huhtikuussa yrityksen liikevaihto oli 179,2 miljoonaa euroa, kun vuonna 2022 se oli vastaavalla ajanjaksolla 123,4 miljoonaa euroa. Nousua oli siis 45 prosenttia.

Suur-Savon sähkö kertoo tiedotteessaan, että liikevaihdon kasvu tuli yksinomaan sähkön vähittäismyynnissä tapahtuneesta liikevaihdon kasvusta. Se taas johtui hintojen noususta.

– Kaikkien muiden liiketoimintojen liikevaihto sekä volyymi heikkenivät sekä budjetoituun että edelliseen vuoteen verrattuna, osavuosikatsauksessa kerrotaan.

Konsernin käyttökate oli alkuvuonna 22 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 18,1.

Normaalia selvästi lämpimämpi alkuvuosi on vähentänyt lämmitystarvetta. Lämmin sää ja asiakkaiden merkittävä energiansäästö ovat vaikuttaneet energiamarkkinaan sekä konsernin liiketoimintaan. Suur-Savon sähkön osavuosikatsauksessa arvioidaan, että konsernin kuluvan vuoden liikevaihto tulee olemaan noin 300 miljoonaa euroa budjettia matalampi.

Lämmityspolttoaineiden hinnoissa tapahtunut nousu ja niissä edelleen olevat nousupaineet luovat paineita myös kaukolämmön tariffien nostolle kuluvan vuoden aikana.

Epävarmuus energiamarkkinoilla jatkuu

Poikkeustilanne Euroopan energiamarkkinoilla jatkuu, mutta Suomessa epävarmuuksien arvioidaan pienentyneen viime syksyyn verrattuna. Suomen sähköomavaraisuus vahvistui, kun Olkiluoto 3 saatiin kaupalliseen käyttöön.

Olkiluoto 3:n osuus Suur-Savon sähkö -konsernin sähköntuotannosta on kuluvalle vuodelle noin kolmannes. Myös oman toiminta-alueen aurinko- sekä tuulivoimahankkeet ovat edenneet suunnitellusti. Maaliskuussa sähköntuotantoon kytkettiin Sulkavalla Suomen kolmanneksi suurin aurinkovoimala. Konsernin tytäryhtiö Solarigo Systems omistaa myös kaksi Suomen suurinta aurinkovoimalaa.

Konsernissa arvioidaan, että keskeisenä haasteena on arvioida asiakkaiden muuttuneen energiankäytön pysyvät vaikutukset. Yleinen kustannusinflaatio taas heijastuu voimakkaasti konsernin hankintoihin. Kustannusinflaation lisäksi rahoitusmarkkinoiden korkojen nousu tuo kustannuspainetta kuluvan vuoden aikana.

Sähkön toimitusvarmuutta vaarantavia myrskyjä tai lumikuormatilanteita ei alkuvuoden aikana koettu. Huhtikuun 2023 lopulla Järvi-Suomen Energian asiakkaiden kokemien sähkökatkojen aika liukuvan 12 kuukauden tarkastelussa oli koko toimintahistorian pienin.

Lue myös:

Suur-Savon Sähkön tulos kääntyi edellisvuoden tappiosta 43 miljoonan euron voittoon – Vuosi ei ollut toimitusjohtajan mukaan täydellinen