Kuusi eläkeläisyhdistystä on jättänyt kaupunginjohtaja Janne Kinnuselle kirjeen, jossa vaaditaan kiinteän katsomon muuttamista siirrettäväksi.
Mikkeliläiset eläkeläisyhdistykset ovat jälleen nostaneet esille kysymyksen kokoontumistiloistaan.
Kolmen eläkeläisyhdistyksen puheenjohtajien allekirjoittamassa kirjeessä vedotaan kaupunginjohtaja Janne Kinnuseen sen puolesta, että Jääkärinkadulla sijaitseva Kulttuuritalo Sotkun sali kunnostettaisiin soveltuvaksi kaikille käyttäjäryhmille.
Asian taustalla on Kulttuuritalo Sotkuun muutama vuosi sitten rakennettu, teatteriryhmien esityksiin tarkoitettu kiinteä katsomo. Se vie talon salista niin paljon tilaa, etteivät eläkeläisjärjestöt pysty enää järjestämään siellä kerhojaan, liikuntaryhmiään ja suosittuja viikottaisia päivätanssejaan.
Siitä lähtien asia on hiertänyt mikkeliläisiä tanssivia eläkeläisiä. Tansseja on järjestetty Paukkulassa kuin Kulttuuritalo Tempossa, missä tanssit nykyään pidetään.
Järjestämispaikaksi kaavailtiin myös maalaiskunnan vanhaa kunnantaloa ja Kyyhkylää. Mikaeli ja Päämajakoulun salikin ovat olleet tarjolla, mutta osa on ollut liian kaukana keskustasta, osa ei sovellu huonosti liikkuville portaiden ja muiden esteiden takia.
Kaupunginjohtaja lupasi selvittää asiaa.
Jukka Korpela
Ongelmalliseksi on koettu myös korvaavien tilojen maksullisuus eläkeläisyhdistyksille. Tämän seurauksena moni eläkeläinen on jättäytynyt pois toiminnasta, kerhoista ja liikuntaryhmistä, todetaan vetoomuksessa.
Vetoomuksessa viitataan kaupunkiympäristölautakunnan toukokuussa 2021 tekemään päätökseen, jossa luvattiin selvittää Kulttuuritalo Sotkun kiinteän katsomon muuttaminen siirrettäväksi.
Me Mikkelin eläkejärjestöjen edustajat vaadimme em. valtuustoaloitteen mukaisesti, että Sotkun kiinteä katsomo muutetaan siirrettäväksi ja että kaupungin kustannuksella Kulttuuritalo Sotkun sali kunnostetaan soveltuvaksi kaikille halukkaille käyttäjäryhmille, todetaan vetoomuksessa.
Kaupunki selvitti asiaa ensimmäisen kerran jo vuonna 2019. Tuolloin siirrettävän tai kokoon taittuvan katsomon hankinta todettiin liian kalliiksi. Vuonna 2021 tehtiin uusi selvitys. Kymmeniintuhansiin euroihin nouseva hinta katsottiin myös silloin liian korkeaksi.
Yhdistykset vetoavat myös toiseen lautakuntapäätökseen. Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta linjasi vuonna 2017, siis ennen päätöstä kiinteän katsomon rakentamisesta, seuraavasti:
Sotku on pääosin kansalaisjärjestöjen käytössä ja paikka on käyttäjäryhmien toiminnoille äärimmäisen tärkeä. Tästä syystä nykyiset käyttäjät on huomioitava Sotkun tulevassakin käytössä mahdollisimman hyvin.
Eläkeläisyhdistysten toiminta on päiväaikaan tapahtuvaa ja kansalaisopiston ryhmät enimmäkseen ilta-aikaan. Näin ollen siirrettävä katsomo olisi tullut antamaan mahdollisuuden eri käyttäjäryhmille tehokkaaseen kokopäiväiseen Sotkun tilojen käyttöön, muistuttaa vetoomus.
Vetoomuksessa korostetaan yhteisten kokoontumisten merkitystä sosiaalisuutta ja hyvinvointia ylläpitävinä tekijöinä:
Jokaviikkoisiin päivätansseihin osallistui keskimäärin 150 – 180 henkilöä. Voidaan vain arvailla, miten tehokas liikunta- ja sosiaalisen kanssakäymisen muoto onkaan viikottainen reilun kolmen tunnin mittainen tanssituokio. Edellä mainituilla ennaltaehkäisevillä ikäihmisten terveydentilaan vaikuttavilla toiminnoilla voidaan arvioida säästettävän merkittävästi sosiaali- ja terveydenhoitokuluja.
Vetoomuksen taustalla ovat Mikkelin Seudun Eläkeläisystävät ry, Naisvuoren Eläkkeensaajat ry sekä Eläkeliiton Mikkelin seudun yhdistys ry.
– Luovutimme vetoomuksen 3. toukokuuta kaupunginjohtaja Kinnuselle. Hän lupasi selvittää asiaa. Meillä oli oikein rakentava keskustelu asiasta, kertoo yksi vetoomuksen allekirjoittajista, Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen varapuheenjohtaja ja tanssivastaava Jukka Korpela.