Maakuntajohtaja Markus Hirvosen viisihenkisestä perheestä neljä sairasti koronan vuodenvaihteessa – Oireet olivat rajut: ”Ei voinut syödä, juoda eikä nukkua”

Taudin viides päivä oli Markus Hirvosella kaikkein pahin. Silloin hän oli jo hilkulla hakeutua sairaalaan.

Tämä vuosi alkoi Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvosella eristyksessä, mutta nyt hän on päässyt jo ikkunan toisellekin puolelle. Mikko Makkonen

Kristiina Viitanen

Kyllä on pelottava ja omituinen tauti. Korona. Oireina voi olla näemmä ihan mitä vain.

Näin Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen, 38, sen kiteyttää. Hän on jo päässyt ulos luolastaan eli eristyksestä, ja olokin alkaa jo olla sellainen, että voi terveeksi itseään kutsua.

Uudenvuodeaattona oli toisin. Ja siitä seuraavat viisi päivää.

Koko koronan ajan Markus Hirvonen on pitänyt ääntä rokotusten puolesta. Hän otti rokotukset ajallaan ja ehti kaksi piikkiäkin jo saada.

Rokotuksetkaan eivät silti pelasta, jos on tauti tullakseen. Suurella osalla rokotetuista korona oireilee lievänä mutta ei kaikilla. Ei ainakaan Markus Hirvosella. Eikä hänen vaimollaan Elinalla, 39.

Ensimmäiset oireet alkoivat 30. joulukuuta eli päivää ennen uudenvuodenaattoa.

– Tuntui siltä, kun olisi kurkussa väkevä Mynthon-pastilli ja samalla joisi vettä. Eli sellainen viileä tunne kurkussa, joka ei ollut varsinaisesti kipua mutta outo tunne kuitenkin, Hirvonen kuvailee.

Hirvonen oli lähdössä inventaariotalkoisiin Prismaan mutta jätti sitten menemättä.

– Oli vähän sellainen outo olo. Ajattelin ensin, että tämä johtuu varmaan siitä, kun on tehnyt vuoden töitä ilman lomia. Uudenvuodenaattona olo muuttui kurkun tuntemusten lisäksi flunssaiseksi eli nuhaa, yskää ja vilunväristyksiä. Tein sitten heti koronan kotitestin, joka näytti negatiivista.

Kotikeittiö tuli 10 päivän karanteenin aikana Markus Hirvoselle tutuksi. Mikko Makkonen

Iltaa kohti olo alkoi kohentua, ja Hirvonen ajatteli, että oli vain jokin flunssa yrittänyt iskeä. Tilanne muuttui kuitenkin radikaalisti muutaman tunnin päästä.

– Menin illalla nukkumaan kohtalaisen hyväoloisena. Heräsin sitten yöllä äärimmäisen kovaan kurkkukipuun. Se oli kuin puukolla olisi kurkkua sisältäpäin kaivettu. Otin parasetamolia ja ibuprofeiinia isoja annoksia, mutta ne eivät auttaneet millään lailla. Koskaan ennen en ole niin viiltävää kurkkukipua kokenut.

Aamulla Hirvonen teki koronan kotitestin uudestaan, ja kaksi viivaa ilmestyi näytölle oitis. Positiivinen.

Hän pääsi saman päivän aikana eli uudenvuodenpäivänä myös viralliseen testiin, josta tulos varmistui sunnuntaina.

Markus Hirvonen uskoo, että jos hänellä ei olisi ollut rokotuksia, hän olisi ollut tehohoidossa koronan takia. Mikko Makkonen

Hirvosen kurkku oli niin kipeä, ettei hän pystynyt syömään eikä juuri juomaankaan. Kaiken lisäksi hän ei pystynyt myöskään nukkumaan.

– Se oli kummallinen taudin oire. Ensin olet kipeä, kuumeessa ja voipunut, niin sitten ei kuitenkaan väsytä yhtään. Sitä oli kolme neljä yötä, kun ihmettelin vain, että mikä on, kun ei nukuta. Sama oli myös Elinalla.

Taudin viides päivä oli Hirvosella kaikkein pahin. Silloin hän oli jo hilkulla hakeutua sairaalaan.

– Se oli maanantai. Olin mennyt illalla nukkumaan sillä ajatuksella, että ehkä tämä tästä jo helpottaa. Oli hetkellisesti parempi olo ja toiveissa jo nopea toipuminen. Kunnes sitten heräsin neljältä aamulla siihen tunteeseen, etten saanut henkeä. Hengitys salpaantui ihan, ja se tuntui hyvin pelottavalta. Aloin jo epäillä, että minulla on nielupaise, kun hengittäminen oli niin tukalaa raastavan kurkkukivun lisäksi.

Hirvonen otti kuvan kännykällä kurkustaan, jonka etälääkäri sitten analysoi. Kyse ei ollut nielupaiseesta vaan koronan väkevistä oireista.

– Sain sitten lääkäriltä voimakkaat särkylääkkeet sekä kortisonia, jota esimerkiksi Englannissa käytetään koronan hoidossa heti oireiden alkuvaiheista lähtien. Nämä aineet tepsivät, ja olo alkoi vähitellen kohentua. Kun sain kivun hallintaan, pystyin taas vähitellen syömäänkin jotain.

Elina Hirvosella koronan oireet alkoivat samaan aikaan miehensä kanssa. Olo oli outo ja voimaton. Pari päivää myöhemmin myös perheen pojat eli 6-vuotias Eevertti ja 11-vuotias Elmeri sairastuivat. 12-vuotias Lyydia-tytär oli ainoa, joka ei oireillut millään lailla koko aikana.

– Lyydiaan eivät tule mitkään taudit, ja tässä se taaskin nähtiin, Hirvonen ihmettelee.

Eniten Markus Hirvosta ihmetytti koronassa se, miten arvaamattomia oireet olivat. Perheen neljällä sairastuneella oli jokaisella erilaiset oireet. Mikko Makkonen

Ihmetyksen aihe on sekin, miten sama tauti voi oireilla niin eri tavalla eri ihmisissä.

– Meillä kaikilla neljällä oli ihan erilaiset oireet. Elmerillä nousi kuume jopa 40 asteeseen, ja kyllä Eeverttikin oli ihan aidosti kipeä. Elinalla oli sahaavaa kuumetta, tosi kovaa yskää sekä voimattomuutta, jota on jatkunut vielä tervehtymisen jälkeenkin.

– Omituiselta tuntui sekin, että oireita saattoi ilmaantua milloin mitäkin. Yhtenä päivän suuhun tuli aftojen kaltaista tulehdusta, joka sitten häipyi vähin äänin sekin. Se oli kuin lottoa: arvotaan seuraavan päivän oire, joka voi olla mitä tahansa.

Suurin osa rokotetuista sairastaa koronan lievänä, jos on sattunut tartunnan saamaan. Markus Hirvonen sanoo kuuluvansa siihen kastiin, joka olisi joutunut tehohoitoon ilman rokotusten antamaa suojaa.

– Minulle tuli jo toisen piikin jälkeen voimakkaat sivuoireet, jotka kestivät kaksi viikkoa. Se antoi osviittaa siitä, että kehoni reagoi virukseen vahvasti. Veriryhmäni on AB+, joka saattaa edesauttaa viruksen viihtymistä kehossani. Näin olen jostain kansainvälisistä tutkimuksista lukenut.

Mistä Hirvosen perhe sitten koronan sai? Sitä ei kukaan tiedä – voi vain arvailla.

– Suurin epäilys on kaukalopallotreeneistä, sillä samaan aikaan neljä miestä sairastui porukasta. Miten se sitten iski Elinaan samaan aikaan ja poikiin vain pari päivää myöhemmin? Eli käytännössä virus on voinut tulla mistä tahansa, Hirvonen tuumii.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa ei koronan jäljitys enää toimi, minkä Hirvosetkin saivat kokea.

– Meille soitettiin Siun sotesta viikko sen jälkeen, kun olimme sairastuneet. Eniten pohdittavaa meillä oli, meneekö Lyydia kouluun vai onko karanteenissa. Muualla Suomessa on linjattu, että vaikka perheessä olisi koronaa, terveenä pysynyt voi mennä töihin tai kouluun. Pohjois-Karjalassa tätä linjausta ei ole tehty, emmekä saaneet siihen mistään vastausta, joten päätimme noudattaa yleistä varovaisuusperiaatetta ja pitää Lyydian kotona sen ajan kuin pojatkin olivat karanteenissa, Hirvonen kertoo.

Koronan sairastaminen voi jo yksistään koetella elämää, mutta miltä se tuntuu, kun viiden hengen perheestä neljä sairastaa yhtä aikaa? Ja kun heistä kaksi on pieniä ja energisiä poikia.

– Olihan siinä hetkensä, mutta ihmeen helposti se kuitenkin meni. Ehkä siinä helpotti tieto, että eristyksissä olo kuitenkin tiettynä päivänä päättyy. Onneksi veljeni asuu lähellä ja kävi kaupassa puolestamme. Kyllä tässä Saarioisten einesosasto tuli hyvinkin tutuksi, Hirvonen myöntää.

Urheilu on Hirvosen perheessä olennainen osa arkea, joten sen puuttuminen alkoi jo vähän näkyä.

– Toki pojat kävivät keskenään telmimässä pihalla, mutta kun he ovat tottuneet säännöllisiin treeneihin, niin eihän sitä sitten tullut illalla unikaan, kun oli käyttämätöntä energiaa. Onneksi on suoratoistopalveluja ja viihdettä tarjolla, joten telkkarin äärellä saimme aikaa hyvin kulumaan.

Markus Hirvonen tiedetään liikunnallisesti aktiiviseksi erilaisten pallojen perässä juoksijaksi. Erityisesti kaukalopallo ja salibandy ovat hänen lajejaan. Tällä hetkellä hän kuitenkin on tyytyväinen siihen, että jaksaa kävellä kolme kilometriä.

– Maanantaina kävin kävelemässä 200 metriä. Se jo otti voimille. Keskiviikkona kävelin jo kolme kilometriä, mutta piti pitää hengähdystaukoja välillä. Menee kyllä vielä viikkoja, että olen kaukalopallokunnossa.

Hirvosen perheen kokemus osoittaa, että korona on arvaamaton ja voi iskeä keneen tahansa ennakoimattomalla voimakkuudella.

– Kyllä tämä virus varmasti ajaa läpi koko yhteiskunnan tavalla tai toisella. Jokaisen on hyvä miettiä, minkälaisella suojauksella uskaltaa sen ottaa vastaan, Hirvonen painottaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka