Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kapteeni Autio laukoi Suomen kauan unelmoituihin futsalin EM-kisoihin – "Koko päivän ajattelin monta kertaa, että mä puttaan sen tyhjiin"

Sukupolvien unelmaksi ristitty miesten jalkapallomaajoukkueen arvokisapaikan saavuttaminen toteutui marraskuussa 2019. Hieman nuorempi, futsalsukupolven unelma, toteutui tiistai-iltana Vantaalla Suomen miesten futsalmaajoukkueen varmistaessa ensimmäisen EM-kisapaikkansa 3–2-voitolla Belgiasta.

Voittomaaliksi jäi yli 15 vuotta mukana olleen kapteeni Panu Aution, 35, osuma. Loppusyksystä MM-kisapaikan karattua itku silmässä haastatteluja antanut Autio potkaisi riiston jälkeen pallon tyhjään maaliin, kun Belgia haki tasoitusta lentävällä maalivahdilla. Pallon matka omalta kenttäpuoliskolta maaliin kesti sekunteja.

– Oltiin tietysti valmistauduttu siihen, että miten se alivoimatilanne pelataan. Se ei ihan putkeen mennyt, kun Belgia teki kaksi. Tiesin, että olen kentällä lopussa. Oikeastaan koko päivän ajattelin monta kertaa, että pelaamme lopussa alivoimalla ja mä puttaan sen tyhjiin, Autio kertasi ajatuksiaan.

– Se otti Belgian kaverista pienen kierteen eikä ollut menossa ihan keskelle. Sen näki, että se kiertää, mutta se ei kierrä ohi. Taisin jäädä polvilleni siihen lattiaan, ja uskalsin nostaa kädet ylös vähän ennen kuin pallo meni maaliin, Autio tunnelmoi.

Jännitys pysyi loppuun asti

Mahdollisuus EM-kisapaikan varmistamiseen kotikentällä oli nostanut Suomen joukkueen tunnetason korkealle. Kova lataus näkyi avausjaksolla hieman kielteisestikin, kun käytännössä jokainen tilanne päättyi turhautuneen suomalaispelaajan purnaamiseen erotuomarille.

Avausjakso jäi maalittomaksi, mutta aiemmin kaksi tärkeää maalia Montenegron verkkoon tehnyt Juhana Jyrkiäinen vapautti Suomen johtoon 23. minuutilla. Belgia tasoitti viisi minuuttia ennen loppua, mutta Iiro Vanha vei Suomen uudelleen johtoon 19 sekuntia myöhemmin.

3–3-takaisku lopussa olisi tuottanut taas niin tutun pettymyksen, mutta tällä kertaa Suomi kesti.

– Tämähän oli futsalia hienoimmillaan. Haluttiin pitää jännänä loppuun asti. Belgialla on hyviä yksilöitä, ja he pelasivat pallon kanssa hyvin. Me olimme valmistautuneet hyvin, ja se tietysti antaa itseluottamusta, kun oma valmistautuminen on tosi perusteellista. Se jeesasi sikana, Autio sanoi.

Martic sai palkinnon

Tammikuussa yhdeksännen vuotensa Suomen valmentajana aloittanut Mico Martic vei Suomen viimein pitkän työn jälkeen arvokisoihin. EM-kisat pelataan tammi-helmikuussa 2022 Hollannissa.

– Ohitimme ehkä jotain taktisia seikkoja, mutta lopuksi tulos merkitsee. Me halusimme kisapaikan ja otimme sen. Nyt nähtiin, mitä kokemus merkitsee. Kiitos Panulle, Kytölän veljeksille (Jukka ja Mikko) ja Miikalle (Hosio). Heidän läsnäolonsa auttoi paitsi joukkuetta, myös jokaista yksilöä nostamaan tasoaan, Martic kiitti joukkueeseen kahteen viimeiseen peliin palanneita konkareita.

– Olen mielettömän onnellinen Misterin (valmentaja Martic) puolesta. Tämän kuului mennä näin, että Mister sai palkinnon duunistaan, Autio kehui valmentajaa.