Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksitoista merkittävää eurooppalaista jalkapalloseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta – Fifa ja Uefa pöyristyivät

Kaksitoista merkittävää eurooppalaista jalkapalloseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta, kertovat seurat varhain maanantaina julkaistussa tiedotteessaan . Seurat kertovat, että liigan on tarkoitus alkaa mahdollisimman pian.

Liigaa ovat perustamassa AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ja Tottenham Hotspur. Tiedotteen mukaan seurat odottavat lisäksi, että kolme muuta joukkuetta liittyisi mukaan liigan ensimmäiselle kaudelle.

– Jalkapallo on ainoa maailmanlaajuinen urheilulaji, jolla on yli neljä miljardia fania, ja meidän vastuumme suurina seuroina on vastata heidän toiveisiinsa, liigan puheenjohtaja, Real Madridin Florentino Perez sanoi tiedotteessa.

Italialaisseura Juventus julkaisi tiedotteen muiden joukkueiden tapaan sivuillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan seura oli kuitenkin varovainen liigan toteutumisen suhteen.

– Tällä hetkellä seura ei voi taata, että projekti tulee lopulta onnistumaan eikä arvioida projektin tarkkaa ajoitusta.

Tiedotteessa kerrotaan, että seurat tulevat saamaan 3,5 miljardin euron kertamaksun, jolla tuetaan sijoituksia infrastruktuuriin ja tasoitetaan koronapandemian vaikutuksia.

Miesten liigan aloittamisen jälkeen tarkoituksena on mahdollisimman pian perustaa myös vastaava liiga naisille.

Varoituksia pannasta muihin kilpailuihin

Pian seurojen ilmoituksen jälkeen kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ilmaisi odotetusti paheksuntansa liigan perustamiselle. Liitto kritisoi seuroja muun muassa kansainvälisen jalkapallon rakenteiden ja periaatteiden kunnioittamatta jättämisestä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja Englannin, Espanjan ja Italian jalkapallojohto julkaisivat sunnuntaina tiukkasanaisen tiedotteen, jossa mahdolliseen Euroopan Superliigaan osallistuvia seuroja varoitetaan osallistumisoikeuden menettämisellä kaikkiin muihin kilpailuihin.

– Kyseiset seurat suljetaan kaikista muista kilpailuista kansallisella, eurooppalaisella ja maailmanlaajuisella tasolla. Niiden pelaajilta saatetaan kieltää mahdollisuus edustaa maajoukkueitaan, Uefa tiedotti.

Julkilausuma päättyy kiitoksiin kaikille niille seuroille, etenkin Ranskasta ja Saksasta, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä mukaan. Uutistoimisto AFP kertoi kuitenkin maanantaina, että lähdetietojen mukaan vähintään kaksi ranskalaisjoukkuetta olisi liittymässä sarjaan.

Yhdysvaltalainen ESPN nosti esiin ranskalaisen Paris Saint-Germainin sekä saksalaisjätit Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin, joiden oletetaan muodostavan kolmikon, joka täydentäisi joukkuemäärän 15:een.

Superliigan perustajien tiedotteessa todetaan, että jo liittyneet seurat odottavat mahdollisia keskusteluja ja yhteistyötä Uefan ja Fifan kanssa.

Mestarien liiga historiaan?

Fifan ja Uefan huoli on ymmärrettävä. Asiassa painavat eurooppalaisen seurajoukkuejalkapalloilun perinteet, mutta myös raha.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung nosti esiin seikan, että Uefan kovatasoisin jokavuotinen seurajoukkuekilpailu Mestarien liiga jäisi historiaan, ainakin nykymuodossaan, uuden Superliigan myötä.

Mestarien liigassa toisiaan kohdanneet huippujoukkueet mittelisivät Euroopan parhaan seurajoukkueen tittelistä jatkossa Superliigassaan. Uefalle Mestarien liiga on suuri tulonlähde, ja sen markkina-arvo laskisi, jos 15 huippujoukkuetta ei olisi enää mukana.

Saksalaislehti kirjoitti myös siitä, että suunnitelman mukaan Superliigassa olisi 15 vakituisen joukkueen lisäksi viisi vaihtuvaa joukkuetta, jotka osallistuisivat edelleen myös kotimaidensa sarjatoimintaan.

Superliigaan osallistuvat 20 joukkuetta jaettaisiin kahteen kymmenen joukkueen lohkoon. Kunkin lohkon kolme parasta joukkuetta etenisivät suoraan puolivälieriin. Loput puolivälieriin pääsijät ratkaistaisiin karsintakierroksella.

Pelillisen huippupanoksen täyttyessä Superliigassa joukkueilla ei olisi enää tarvettakaan osallistua Mestarien liigaan. Toisaalta siihen ei olisi enää aikaakaan. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Superliigaa pelattaisiin keskellä viikkoa. Seurat rauhoittaisivat viikonloput kotimaidensa pääsarjojen otteluilla.

Uefan uhkaileman pannan myötä joukkueilla ei kuitenkaan olisi enää asiaa kotimaidensa sarjoihin ja cup-kilpailuihin, joten Superliiga jäisi näin joukkueiden ainoaksi pelikentäksi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP ja BBC