Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavo Nurmen kisat pysyy paikallaan – tasokkaan kansainvälisen yleisurheilutapahtuman järjestäjät jännittävät yleisön ja talouden puolesta

Turussa järjestettävää naisten Euroopan-kiertueen golfturnausta lykätään kuukaudella, mutta yleisurheilun Paavo Nurmen kisat pysyy näillä näkymin paikallaan kesäkuun alussa. Kansainvälisen yleisurheilukilpailun järjestäjät jännittävät silti koronatilanteen kehitystä ennen kaikkea yleisömääräysten takia.

Paavo Nurmen kisat eli PNG on tarkoitus järjestää kaksipäiväisenä tapahtumana 7.–8. kesäkuuta Turussa.

– Tällä hetkellä mennään kesäkuun alkua kohti ajatuksella, että kisat tarvitaan Tokion kesäolympialaisten valintaikkunan sisällä. Asenne on, että kisat järjestetään tänä ajankohtana, jos olympialaisia ei peruta, kisojen pääsihteeri Jari Salonen vahvisti tiistaina STT:lle.

Koronatilanne on kehittynyt Suomessa viime viikot hyvään suuntaan, mutta tapahtumajärjestäjillä on edelleen suuri huoli taloudesta. Myös Turussa jännitetään, millaisin yleisöjärjestelyin PNG voidaan järjestää ja toisaalta mahdollisia tappiotukia, jos yleisömäärää pitää rajoittaa.

– Tapahtumalle on tilaus ja tarve, mutta se voi myös viedä järjestäjän vaikeaan taloustilanteeseen, Salonen jatkoi.

Järjestäjät kartoittavat yleisötilanteen ensi viikolla, kun kisoihin on viisi viikkoa. Samalla julkistetaan 50–60 prosenttia kisoihin hankituista urheilijoista.

Huolelliset turvatoimet

Viime kesänä koronapandemia lykkäsi Paavo Nurmen kisat kesäkuusta elokuulle. Turussa nähtiin silloin suomalaisen yleisurheilun superviikko, jonka aikana kilpailtiin alkuviikosta PNG ja loppuviikosta Kalevan kisat.

Tapahtumat järjestettiin huolellisin varotoimin, eikä järjestäjien tietoon ole tullut, että kisoissa olisi levinnyt koronatartuntoja.

– Olimme onnekkaita. Kisat osuivat viimeisiin turvallisiin viikkoihin, vaikka koronatilanne oli jo muuttumassa huonompaan suuntaan, Salonen muistelee.

– Toisaalta myös turvajärjestelyt olivat jälkikäteen ajatellen ehkä jopa yliampuvia, koska halusimme olla huolellisia. Aiomme toimia samoin myös ensi kesänä, eli ammutaan turvallisuuden osalta mieluummin yli kuin ali.

Edessä on ainakin mittava testiurakka. Ulkomaisilta kisavierailta vaaditaan alle 72 tuntia tuore puhdas testitulos, ja kaikki testataan myös Suomessa.

Olympialaiset lisää kiinnostusta

Viime kesän kisoihin tuli 60 ulkomaista urheilijaa paristakymmenestä maasta. Kesän 2019 kisoissa oli yli sata urheilijaa lähes 50 maasta. Ensi kesänä pyritään lähelle normaalitilaa.

– Kaksipäiväisessä ohjelmassa on 23 kansainvälistä lajia, joihin odotetaan yli sataa urheilijaa, Salonen kertoi.

– Tarjonta on olympialaisten ansiosta hyvä. Kisoihin pyrkivät urheilijat tarvitsevat näyttöpaikkoja.

Urheilijoita hankitaan Schengenin alueelta ja "turvallisiksi" katsotuista maista kuten Australiasta.

– Sikäli tilanne muistuttaa viime vuotta, että urheilijoita ei oteta riskimaista, Salonen lisäsi.