Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisten lentopallomaajoukkue aukoo taas ovea EM-kisoihin

Naisten lentopallomaajoukkue tähyää toiseen peräkkäisen EM-lopputurnaukseen, kun koronaviruspandemian viivästyttämät karsintaturnaukset alkavat perjantaina. Suomi pelaa D-lohkossa Kosovon, Montenegron ja Slovakian kanssa ensin Montenegrossa ja ensi viikolla Slovakiassa. Lohkon kaksi parasta yltää elo-syyskuussa pelattaviin EM-kisoihin.

– Toivottavasti voimme heinäkuussa alkaa valmistautua EM-kisoihin, yli sata maaottelua pelannut passari Kaisa Alanko tuumasi ennen joukkueen lähtöä Podgoricaan.

Ranskassa ammatikseen pelaava Alanko pääsi leirivahvuuteen Kuortaneelle pari viikkoa muita myöhemmin, sillä seurajoukkuekauden jälkeen aikaa piti ensin viettää karanteenissa. Hän uskoo, että yhteispelin sävelet löytyvät kuitenkin nopeasti, vaikka joukkueessa on uusiakin pelaajia.

– Täytyy käyttää hyödyksi kaikki aika, mitä on. Pelissä ei kannata hirveästi miettiä, ettei ole pelannut muiden kanssa yhdessä, Alanko sanoi.

Uusia joukkueessa ovat etenkin liberot ja keskipelaajat. Puolustuspelin ekspertit Netta Laaksonen ja Laura Penttilä saavat Montenegrossa maajoukkueen tulikasteensa, ja keskipelaajistakin puuttuu vuoden 2019 EM-turnauspelaajia.

– Liberot osoittivat leirillä olevansa tosi rohkeita ja itsevarmoja pelaajia. Toivon, että sama jatkuu peleissä, Alanko sanoi.

Hyvä aloitusten vastaanotto ja toimiva puolustus antavat passarille eväät monipuoliseen hyökkäyspeliin.

Mieluummin älyllä kuin voimalla

Päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan joukkueen kokoonpano voi elää kesän aikana, sillä esimerkiksi Saksassa pelannut libero Roosa Koskelo ja loukkaantumisen takia sivussa oleva keskipelaaja Michaela Madsen saattavat palata ryhmään loppukesällä.

– Ensin pitää ansaita EM-kisapaikka, mutta se on tavoite. Meillä on 17–18 pelaajan rinki, josta katsellaan pelaajia EM-joukkueeseen, Kangasniemi sanoi.

On vastustaja sitten kuka tahansa, Suomi haluaa rikkoa verkon toisella puolella olevien hyökkäyspeliä kovilla aloitussyötöillä.

– Muuten ne tulevat laidasta kovaa koko illan, Kangasniemi tuumasi.

Torjuntakosketukset ja puolustus rakentavat sitten Suomen hyökkäyspeliä. Alanko pyörittää maajoukkueessa huomattavasti nopeampaa hyökkäystä kuin seurajoukkueessaan, sillä Suomi ratkaisee palloja mieluummin älyllä kuin voimalla.

– Valmentajan mielestä peli ei ole ikinä valmista, mutta taikatemppuja ei tehdä. Muutokset tulevat treenien ja hien avulla, Kangasniemi korosti joukkueen matkaa EM-karsintojen ja Kultaisen liigan turnausten kautta EM-kisatavoitteeseen.

Pandemian takia Suomi ei pelannut harjoitusotteluja ennen tosipelejä. Alanko sai koronaviruksesta tarpeekseen jo Nantesin riveissä.

– On ollut tosi raskas kausi. Joukkueessa tuli sairastumisia, mutta pysyin jollain ihme säkällä terveenä. Monet pelaajat menettivät voimansa sairastumisen takia, Alanko kertoi ja totesi tottuneensa maski kasvoilla matkustamiseen.