Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisvuori Mark Eaton kuoli polkupyöräonnettomuudessa – 224-senttisestä automekaanikosta tuli kuin sattumalta NBA:n paras puolustaja

NBA-koripalloliigan parhaana puolustuspelaajana kahdesti palkittu Mark Eaton on kuollut 64-vuotiaana polkupyöräilyonnettomuudessa. 224-senttinen Eaton lähti perjantai-iltana pyöräilylenkille kotonaan Utahin osavaltion Summit Countysta, ja pian tämän jälkeen hätäkeskukseen tuli ilmoitus tien varressa makaavasta miehestä.

Viranomaisten mukaan mikään ei viitannut siihen, että tapahtumaan olisi ollut osallisena toinen osapuoli.

Eatonin ammattilaisura alkoi lähes sattumalta. Kaliforniassa varttunut Eaton oli koostaan huolimatta kiinnostunut lähinnä vesipalloilusta ja kouluttautui lukion jälkeen automekaanikoksi. Eaton ehti rassata autoja pari vuotta, kunnes Cyprus Collegen apuvalmentaja huomasi hänet 1977 ja houkutteli hänet kokeilemaan koripalloa. Kahden junior college -vuoden jälkeen Eaton siirtyi UCLA-yliopiston koripallojoukkueen vaihtopenkille.

NBA:n Utah Jazz varasi Eatonin kesän 1982 varaustilaisuuden neljännellä kierroksella, ja valmentaja Frank Layden antoi raakileelle mahdollisuuden. Eatonin ulottuvuus teki hänestä NBA-historian parhaan heitontorjujan: hänen uransa blokkikeskiarvo 3,51 on kaikkien aikojen korkein, ja Eatonin nimissä on myös NBA-historian korkein torjuntakeskiarvo, 5,6 blokkia ottelua kohti kaudella 1984–1985. Eaton palkittiin NBA:n parhaana puolustajana 1985 ja 1989, ja 1989 hän pelasi myös NBA:n tähdistöottelussa.

Eaton pelasi 11 kautta Jazzissa ja kirjautti 338 peräkkäisen ottelun sarjan. Eaton liikkui hitaasti, mutta hänen leveäharteinen ja valtava olemuksensa teki hänestä vaikuttavan ilmestyksen NBA-koripalloilijoiden joukossakin.

– Kutsuin hänet ihmishahmoiseksi asunto-osakeyhtiöksi. Hän oli jotain aivan muuta puolustuksessa, pitkäaikainen NBA-selostaja Mike Inglis summasi.

Eaton toimi aktiivisesti NBA:n pelaajayhdistyksessä ja Utah Jazzin nykyisen keskushyökkääjän Rudy Gobertin mentorina.

– Tämä voi olla klisee, mutta se on totta: Mark Eaton oli jättiläinen sanan jokaisessa merkityksessä. Hänen vaikuttava fyysinen olemuksensa yhdistettynä hänen lämpimään ja syvälliseen toimintaansa oli upea yhdistelmä, pelaajayhdistys sanoi tiedotteessaan.