Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanerva keräsi infoa ja syventyy pohtimaan EM-valintoja: "En tiedä, onko tässä unettomia öitä edessä"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ikimuistoinen matka ensimmäiseen arvoturnaukseensa saa seuraavan etappinsa tiistai-iltana, kun päävalmentaja Markku Kanerva julkistaa historiaa tekevät 26 pelaajaa pian koittavaan EM-lopputurnaukseen. Lauantaina Solnassa pelattu Ruotsi-ottelu oli joukkuevalintaa ajatellen tärkeä, sillä kisapaikan kynnyksellä olevat pelaajat antoivat näyttöjä kisapassinsa leimaamiselle.

Kanerva haki pelistä vastauksia ja saikin niitä, mutta pohdittavaa jäi. Yhtä lailla kokeilupitoisella ryhmällä pelannut Ruotsi ei ollut vaikeuksissa oikein missään vaiheessa, joten jos jotain vastausta tuli, se koski enemmänkin Suomen joukkueen laajuutta. Lauantaina 0–2-tappioon taipuneista Huuhkajista EM-paikkaansa sinetöi kenties vain Onni Valakari, joka oli ottelun suomalaisykkönen.

– Laajasti saatiin infoa niin pelaajista kuin myös systeemeistä (5–3–2 ja 5–4–1). Se oli tärkeää, Kanerva tiivisti ottelun jälkeen mainiten pelaajistosta esimerkiksi puolustajat Sauli Väisäsen, Juhani Ojalan ja Robert Ivanovin sekä hyökkäyspään tarjokkaista Jasin Assehnounin, Lassi Lappalaisen ja Roope Riskin.

Kanerva käy valmennusporukan kanssa ottelun läpi ennen tiistai-iltaa. Menivätkö kolmen yön unet varsin vaisun esityksen jälkeen?

– En tiedä, onko tässä unettomia öitä edessä, mutta pohdintaa ainakin. Tarkkaa analyysia pelaajakohtaisesti ja myös koko ryhmää ajatellen, Kanerva vastasi.

Positiivistakin pelaajistosta Solnassa irtosi: polvioperaation jälkeen pelikuntoon pyrkivä Tim Sparv pelasi avauspuoliajan ja sanoi polven kestäneen. Huuhkajien luottokapteeni Sparv on totta kai EM-ryhmässä, mutta mikäs sen parempaa, jos myös jo edes lähellä aiempaa pelikuntoaan.

– Täytyy katsoa tarkkaan (polven kunto), mutta tuntuu, että eteenpäin on mennyt, Kanerva sanoi kipparin tilanteesta.

"Lycka till"

Ennen 12. kesäkuuta Tanska-pelillä alkavaa EM-turnausta Huuhkajat hioo särmiä vielä perjantaina Olympiastadionilla Viroa vastaan. Tuolloin kentällä nähdään pitkälti eri miehet. Toiveissa on sekin, että kärkitähti Teemu Pukki pelaisi.

Jälkiviisaana on helppo miettiä, että Tanskan kohtaamista olisi varmasti palvellut paremmin pelata viimeinen valmistelupeli Ruotsia vastaan ykkösmiehistöllä. Mutta kuten yleensä, jälkiviisastelu on turhaa.

– Se ei vain ollut mahdollista, Ruotsi halusi pelata ottelun tänä päivänä. Vaihtoehtoa ei ollut. Mutta en yhtään aliarvioi Viroa vastustajana, Kanerva kuittasi.

Ja tulihan länsinaapurista tuliaisena myös rohkaisua. Seitsemänteen EM-lopputurnaukseensa ja upean jalkapallohistoriansa kaikkiaan jo yhdeksänteentoista arvoturnaukseen lähtevän Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson kehui Suomen "kasvaneen joukkueena viime vuosina".

- Lycka till, toivotti Andersson EM-debytanteille.