Japanilaisten olympiakielteisyys on viestintäongelma, uskoo KOK:n entinen markkinointijohtaja – Japanin olympiakomitean jäsen puolestaan teilasi olympialaiset, KOK:n ja kisajärjestäjät

Japanilaisten olympiakielteisyys johtuu tiedonpuutteesta, arvioi Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n entinen markkinointijohtaja Michael Payne. Paynen mielestä järjestäjät ja KOK eivät ole kyenneet selvittämään japanilaisille, miten huolellisesti koronapandemian leviäminen estetään 23. heinäkuuta alkavissa Tokion kesäolympialaisilla

Kyselytutkimusten perusteella jopa 80 prosenttia japanilaisista vastustaa kisojen järjestämistä tänä kesänä. Paynen mielestä kyse on nimenomaan ajankohdasta eikä olympialaisista sinänsä.

– Viestinnässä on ollut parantamiseen varaa globaalisti koko pandemian ajan. Sen takia ihmiset ovat epävarmoja ja uskovat, että kisoihin liittyy riski virustartuntojen leviämisestä, irlantilainen Payne uskoo.

– Todellisuudessa japanilaiset järjestäjät ja KOK aikovat pitää olympialaisten ulkomaiset vieraat ja Japanin kansan lähes täydellisesti erossa toisistaan. Kisavieraat testataan ennen matkaa ja myös Japanissa jatkuvasti, heidät eristetään kuplaan, ja suurin osa vieraista on myös rokotettu ennen kisamatkaa.

Payne, 63, työskenteli KOK:ssa pitkään ja toimi sen jälkeen järjestössä viestinnän neuvonantajana. Hän tottui työssään siihen, että olympialaisia arvostellaan kisojen lähestyessä.

– Kisoja myös käsitellään julkisuudessa yhä dramaattisemmalla tavalla. Nyt on kuitenkin jo unohdettu, että Rion 2016 kisat haluttiin perua zikaviruksen takia ja Pyeongchangin 2018 olympialaiset Korean niemimaan jännitteiden takia, Payne muistelee.

Paluu normaaliin alkaa olympialaisista

Paynen mielestä KOK:n pitäisi nyt selvittää yksityiskohtaisesti, miten tiukat koronarajoitukset Tokiossa toteutetaan terveysturvallisesti. Sen jälkeen kisoista pitäisi ottaa globaalisti irti kaikki myönteiset asiat.

– On selvää, että koko maailma kuvitteli pandemian olevan tässä vaiheessa ohi, kun kisoja lykättiin vuodella. Kisoissa oli tarkoitus juhlia pandemian selättämistä, mutta olympialaiset voivat edelleen palvella maailmaa henkisesti. Kisoista alkaa aika, jolloin nousemme tästä tilanteesta, Payne selittää.

Paynen mielestä Tokion kisoista voi tulla Japanille yhtä tärkeä käännekohta kuin Tokion 1964 kesäolympialaisista.

– Se oli hetki, jolloin maa murtautui maailman talouteen innovaatioillaan sekä teknologiallaan ja Japanista tuli laatumerkki, Payne arvioi.

"Kisat ovat menettäneet merkityksensä"

Japanin olympiakomitean jäsen Kaori Yamaguchi arvosteli perjantaina rajusti Tokion kesäolympialaisten järjestämistä nykyisessä koronatilanteessa. Judossa olympiapronssin 1988 saavuttaneen Yamaguchin mielestä Japani on ajettu olympiaisännyyden kanssa nurkkaan, josta ei ole ulospääsyä.

Yamaguchin mukaan "kisat ovat menettäneet merkityksensä", mutta tapahtumaa ei voi enää perua, kun avajaisiin on aikaa alle 50 päivää.

– En tiedä, mitä nämä olympialaiset merkitsevät ja kenelle. Tapahtuma on jo menettänyt merkityksensä ja kisoja ollaan järjestämässä ainoastaan sen takia, että niin on sovittu, Yamaguchi tuomitsi kisat Kyodo-uutistoimiston julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

– Meidät on ajettu nurkkaan niin, ettei tätä voi enää pysäyttää. Meidät tuomitaan, jos perumme kisat ja meidät tuomitaan, jos emme peru tapahtumaa.

Yamaguchin arvion mukaan myös Japanin hallitus on menettänyt kisojen takia kansan luottamuksen.

"KOK ei piittaa kansan mielipiteestä"

Myös Kansainvälinen olympiakomitea KOK sai kritiikistä osansa.

– KOK näyttää ajattelevan, ettei Japanin yleisellä mielipiteellä ole merkitystä, Yamaguchi kirjoitti ja mainitsi erikseen kisajärjestelyitä KOK:ssa valvovan varapuheenjohtajan John Coatesin.

Japani on selvinnyt koronapandemiasta suhteellisen hyvin, mutta Tokio ja useat muut alueet ovat tartuntojen neljännen aallon takia hätätilassa kesäkuun 20. päivään.

Japanin hallituksen lääketieteellinen asiantuntija Shigeru Omi ja maan lääkärien etujärjestö vastustavat kisojen järjestämistä.

– Kisoja ei missään tapauksessa pitäisi järjestä, kun alueella on hätätila, Omi sanoi.

Hän kannusti samalla hallitusta ankarampiin koronarajoituksiin, jotta hätätilasta selvittäisiin ennen 23. heinäkuuta alkavia kisoja.

Asiantuntijoiden huolta kasvattaa se, että Japanin rokotusohjelma on vasta pääsemässä vauhtiin. Toistaiseksi noin kolme prosenttia kansalaisista on saanut täyden rokotesuojan.

Tutkijoiden mukaan kisojen perumisesta seuraisi Japanille lähes 14 miljoonan euron taloudelliset tappiot.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka